Движението по пътищата като… метафора

Всъщност по начало животът ни не е нищо друго освен едно… движение по пътища. Някои от нас обичат да се движат по т.н. “царски” пътища, където върви многолюдна тълпа, и на лицето на всички е изписана увереността, че точно знаят къде ще ги изведе този път. Има и по-немноголюдни пътища, а пък някои странници вървят сами по лично избран от тях път, и никой не ги следва – защото те го проправят (както се прави просека в гората) и рисковете са много повече.

Но искам да кажа нещо не за това, а за онова “движение по пътищата”, за което всекидневно слушаме в новините: еди колко си са убити, еди колко си катастрофи, еди колко си ранени. Истинска война се води по нашите пътища, необявена, но още по-жестока. Искам да ви кажа защо е така, коя е причината за това – по мое мнение.

Нашенецът, качен на кола, е същинско страшилище. Никакви правила не важат за такива типове, или ако спазят някое правило, то това е просто от “великодушие”. Фучи нашенецът с минимум 100 км/ч в градски условия, и не по-малко от 150-200 извън градовете. Главният мотив на тези… гамени е да се покажат колкото се може по-големи… пичове. Да си пич на пътя е главното, или поне… гъзар. Има класация, наистина неофициална: най-напред е гъзарят, след това иде пичът, а най-високо стои, естествено, мутрата, идеалът на всички пичове. (Бойко Борисов например е образцов пич за всички нашенски гъзари, пичове и дори за мутрите, нещо повече, той е хем пич, хем мутра: по-високо от това в нравствената градация на нашите пичове не може да има!).

Та натискат нашите пичове педала на газта и хвърчат по пътищата. Всеки младеж, току-що качил се в кола, се чувства длъжен да стане пич, но преди това трябва да е изживял стадия на гъзарството. Лесно не се става пич. Трябва да изпреварваш всички на пътя, трябва да си нагъл и арогантен, трябва, естествено, така да минаваш през локвите, че да опръскаш с кал всички туземци от тротоара. За пича няма закон, дори КАТ не съществува. Пичът е бог, той нещо като американския супермен, той нещо като ницшевия свръхчовек. Абе с една дума казано, той е пич, истински пич… Какво повече има да се говори?!

На какво се дължи “пичозността” на нашите пичове ли?

Ами като психолог и философ си позволявам да дам свое обяснение. Истинската причина за да стане един мъж пич е тази: крещяща жизнена и дори сексуална неудовлетвореност. Пичът като натиска газта, изживява оргазъм. Пичът изглежда не прави секс, защо му е да прави секс, като колата е негова любима? Пичът не се унизява да люби жени: с тях той се гаври. И им показва какъв мъж е когато яко натиска газта, а пък дамите бледнеят от ужас като гледат как колата хвърчи. В този сюблимен момент пичът наистина преживява своя най-мощен оргазъм…

Войната по пътищата ни ще спре едва когато тия пичове-страшилища започнат да живеят поне малко по-пълноценно. В живота и в… леглото. Друг начин няма.

А пък на обикновените и нормални шофьори искам да им пожелая късмет по пътищата и дай Боже да не налетят на някой бесен и развилнял се “пич”, който ще ги отнесе заедно с колата от шосето, а (не дай Боже!) и от… живота изобщо.

А защо заглавието е “Движението по пътищата като… метафора” ли? Ами защото това, което става по нашите пътища, точно съответства на това, което става изобщо в нашия обществен живот: “пичовете” дирижират положението, а пък всички ние сме жертви. Същата арогантност се наблюдава и тук, прегазват ни без да им скимне или мигне окото, а също така непрекъснато ни обливат с вода от локвите. На моменти положението е нетърпимо: все едно и в обществения ни живот е налице същата тази “война на всеки срещу всички”, която наблюдаваме и по пътищата. По същия начин масово и тотално не се спазват правилата (законите), корупция навсякъде, “пичовете” закон не ги лови, изход не се вижда, на моменти ситуацията изглежда безнадеждна. “Движението по пътищата” като лакмус точно показва как изобщо се осъществява всяко едно друго движение – във и извън душите ни. Наистина е страшно, де да можехме просто да си стоим по домовете?!

Та затова използвах думата “метафора”…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s