Допълнение към енциклопедията на глупостта

Мой приятел ми обърна внимание върху някакъв идиотски текст, публикуван в интернет. Все съм срещал писания, в които е налице очевидно и пълно объркване на всякакви причинно-следствени връзки, но този направо е шедьовър. Заслужава да отиде директно в енциклопедията на глупостта и да бъде записан там със златни букви. Не знам дали да му направя коментар, или да го препечатам какъвто е, та всеки да може да се наслади донасита на тази първокласна алогична обърквация. Естествено, този „антипаралогизъм“ се е родил в главата на “атакуващ” – как иначе, та те са майстори на тъпизмите! Но не какъв да атакуващ, а с претенции за интелигентност. Тия са най-сладките…

Та ето го туй бляскаво творение:

“Преживяваме разцвет на егоизма, може би най-противната западняшка болест, която иде наред с респекта към личността, влачи се подир респекта към личността като мръсен шлейф от духовни гадости: алчност, лакомия, стремеж към излишества, прекалено самолюбие, грандомания в страховити мащаби, нечовешка надменност, фанатичен стремеж към блясъка на парите.”

(Не мога да се сдържа да не кажа нещо. Излиза, че за това съзнание “егоизмът” е противоположност на “колективизма”; първото е “лошо”, второто – “хубаво”. Затова и “респектът към личността” – него явно трябва да го приемем, щото иначе рискуваме да ни сметнат за тъпи комунисти, каквито всъщност сме си! – един вид е “вирусът”, който заразява човека, за да се разболее от… “болестта на егоизма”. И ето, подир “респекта към личността” се влачи “мръсен шлейф от духовни гадости” – алчност, лакомия, самолюбие, грандомания, надменност. За да се “пресече” този “шлейф от духовни гадости” трябва да се ликвидира неговата основа – шибаният респект към личността. Хайде да сложим колектива на мястото на личността, та да се върне и… “моралът”, а пък гадостите да изчезнат. Ще се възцари какво тогава?! Не отговаря, но всеки знае какво ще се възцари – ще се възцари терорът на комуната над личността. А наред с него и всичката оная най-отвратителна мерзост на автентичния комунизъм. Това е положението, дами и господа съдебни заседатели! Долу Западът, долу личността, да живей комуната!)

“Всяко нещо според ония там има цена. „Което не се купува с пари, се купува с много пари!“ – това е девизът на Западния тип Простак с високо самочувствие на проспериращо Нищожество… Оле! Да живее Западната демокрация. И комунизмът беше зло, ама и това, дето се задава… майчице мила: разцвет на говедата в България!”

(Ето че изплюва камъчето нашия съвременен… “мислител”: парите са онова, което тормози нашите ефирни алтруисти! Е, само ако са чужди, щото ние самите от пари, естествено, не се отказваме. Чуждите пари обаче ни правят бесни! Който има пари, е… “Нищожество”, само дето – да си признаем! – и нас много, ама много ни се иска да сме такива нищожества, ама с пари! Ех, да имах парички, какво нищожество щях да стана – туй е потайната мечта на нашия “човеколюбив алтруист”. Ако някой друг има пари, той е говедо, аз обаче да имам пари – ех, какъв щастливец тогава ще бъда: нищожество, ама с парички!)

“Комунизмът – за мен това беше красива илюзия, не крия, че съм се чувствал дори повече от привързан към тая чудна мечта за свобода, братство, равенство; желал съм, работил съм искрено за нея и не отричам…”

(Туй се знае, коментарът е излишен – горното най-убедително показва, че пишещият е поклонник на “красивата илюзия”, наречена комунизъм. Що си бил поклонник ти, драги ми “мислителю”, на този комунизъм?! Ясно е за какво – пак за парички, службички, за облаги, за какво друго. И кое му е красивото на това?! Ами “чудната мечта за равенство, свобода, братство” – каква свобода бе, какво братство, какво равенство бе?! Та нали всичко опира до паричките, заради които така си обичал комунизма: чудна е тази мечта не за друго, а защото тогава паричките си идеха при такива като теб без пръста си да мръднете! Как тогава да не го обичате този ваш шибан комунизъм?!)

“Съсипването на всичко руско започва, да не забравяме, с капиталите на Западния свят, който винаги се е страхувал от вероятността Русия, като източноправославна християнска общност, да не затъмни блясъка на католицизма и протестантството с тяхното лицемерие и по-свободно (както те си го назовават – „модерно”) тълкуване на Иисусовите послания, на философията, която поставя Любовта в основата на човешките взаимоотношения… Алкохолизъм, вилнееща престъпност, страховита мизерия – това, подозирам, е проектирано преди стотина години в имперските канцеларии далеч от нас, нейде на Запад…”

За това вече немам думи. За “съсипването на руското” е виновен… Западът, и то векове преди по руските земи да се възцари комунизмът! Алкохолизмът на руснаците е “проектиран” преди стотина години в “имперските канцеларии далеч от нас, нейде на Запад”! Мизерията на руснаците, пък и, защо не, и нашата – също. Престъпността ни даже и тя! Аморализмът ни – и той! Значи като видиш пиянде днес на улиците, което крещи “Да живей Атака!”, за неговия алкохолизъм е виновен… Западът! Не комунизмът – “прекрасната красива мечта”! – а тъкмо Западът! Не самото пиянде да си е виновно, ами Западът му е виновен! Абе немам думи вече!

И така нататък, и т.н., откъсът е взет от “творение”, разпростряло се в… 1500 страници! Този човек пише за всичко, което му дойде на ума. И всяка сутрин го публикува в интернет. Типичен графоман от най-лош сорт. Но нека да си пише човечецът. Само че поне малко от малко да мисли преди да пише. Щото иначе “творението” му рискува да стане (не)ръкотворен паметник на глупостта. Но пък, да си признаем, глупостта е така симпатична, нали? Весела е някак си, наивна, непосредствена, откровена. За чистата глупост говоря – тази тук е осквернена от претенцията за “интелектуалност”. Интелектуалничещата интелигентска глупост е доста прикрита, фалшива, неоригинална. Тя съществува именно с намерението да гепи в мрежите си също такива псевдоинтелектуалци. Ето горният откъс е нещо като тест – на тия, на които той им се стори “приемлив”, при тях номерът е успял. А ония, които съзрат глупостта, измъчената претенциозна интелигентска словесна помия, явно имат някакъв вкус и пиетет към мисълта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s