Истината за нас самите е за предпочитане и пред най-красивия мит

Ето че в последните дни всички масово говорят за… митове, ала се оказва, че в тяхното говорене си личи пълно неразбиране на това що е мит и какво означава нещо да се митологизира. Всички са възмутени, че баташкото клане било наречено мит, сиреч било обявено за… „несъществуващо“. Но митът просто е особен разказ за едно събитие, нали за събитието може да се разказва по много начини. Един от тях е митът. Както например Омир разказва за Троянската война, разказва митове за нея, но това на косъм не отнема… съществуването, станалостта на тази война. На историците – понеже историята все пак трябва да е наука – това им е работата: да не допускат за събитията да се разказва митологично, а исторично и научно.

Митологизирането и митологията, впрочем, е твърде древен начин, по който може да съществува и да изразява себе си съзнанието – и т.н. „обществено съзнание“. За събитията, особено за събития, станали наскоро, не трябва да се разказват митове, а трябва да се знае истината, историческите факти. Митологическият разказ е такъв, че той преследва някакви цели, а пък тия, дето предпочитат да хранят съзнанието си с митове, на тях явно митът им е жизнено необходим, за да скрият от себе си истината… за самите себе си. Не става значи дума за това клани ли са или не батачани – знае се, че са били клани, има ги черепите, има я църквата с окървавени стени, там още е и дръвникът – а за това как баташкото клане после е било митологизирано, та чрез мита българите да скрият истината за самите себе си. Ето че разговорът за мита около баташкото клане изобщо не се свежда до това дали самото клане е станало, а е разговор за това какви са българите – тогава и сега – и защо са такива. Оказа се, че истината за това какви сме ние самите е твърде болезнена за нас самите, и особено за една голяма част от нас. Намериха се и „адвокати“ на… българщината, ама именно такава, каквато на дадени слоеве им се иска да бъде, защото те явно искат да ни баламосват какви сме, понеже на тях не им се иска да бъдем други. Става дума за слоеве, на които говорители са Гоце и Божо. А пък наивници у нас дал Бог – и ето че сега „масово“ се радват на гоце и Божо, че били защитили… „българщината“ от „нападки“ и „обиди“. Не се съзнава, че „българщината“ – такава, каквато тя е, именно без да се митологизира – сама за себе си е обида, защото тя, тази митологична българщина, сама себе си обижда, сама за себе си е една жестока обида. Ама не искат да схванат обидата и предпочитат да си останат със сладникавия мит за самите себе си.

Истината за нас самите обаче е за предпочитане и пред най-красивите митове, защото в мита много се и лъже. Митът не е длъжен да разказва истината, а той разказва някаква удобна, красива, приятна, полезна и пр. „истина“. И в тази митологична „истина“ прозира онази, същинската истина за нас самите, която ни е жизнено необходима – и която някои искат да скрият от нас самите, насърчавайки митологично-величавите и красиви измислици, с които ни приспиват, за да продължават да ни яхат и насилват, все едно че сме стадо, и то именно от… магарета. Да, тия, които държат да ни приспиват с митове относно нас самите, ни искат точно такива да си бъдем и останем, колкото се може повече дълго: да си останем стадо от глупави и наивни магарета, ставащи само за това, да ги яхат и шибат по глупавите глави…

Едно мнение за “Истината за нас самите е за предпочитане и пред най-красивия мит

  1. Показателен е факта,че около 70% -80% от хората са зад Божо и Гоце!Това са също хора ,които предпочитат да си живеят с митове и легенди.Те дават този „спасителен пояс“ на всички ония,които по-една или друга причина не искат и не могат да разберат истината за себе си!Ежедневните битеини „болки“ и проблеми на тези хора не им позволяват да си мислят нещо по-различно от това,което знаят.То им стига.Малкото,което имат е прекалено скъпо,за да рискуват да изгубят и него,като се опитат евентуално да излязат от тази материална „рамка“ на ,която се основава и начина им на мислене и отношение изобщо към реалността!Това еснавско отношение към живота много дълго е било бреме на българина…и още дълго ще е така.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s