Кимаме с глава наопаки, защото и всичко останало правим наопаки

Попитах читателите на блога как мислят, защо казваме „да“ и „не“ с глава обратно на начина, по който го прави целия останал свят (с малки изключения). Получих интересни отговори, а сега е време да кажа и своето разбиране. То е доста провокиращо, но няма друг начин: всички средства са позволени когато се търси истината. Та ето какво мисля аз…

Жестовете, за разлика от думите, са нещо изцяло истинско. Те разкриват, а не могат да скриват. Защото, да признаем, с думите си служим най-вече за това да прикриваме, а не да за разкриваме истината. С жестове обаче трудно се лъже. Жестът издава истинското, неприкрито отношение и разбиране. Ето затова, струва ми се, най-искрените хора са глухонемите, които разговарят с езика на жестовете. Останалите хора, общо взето, сме лъжци – или поне сме прекалено неискрени. „Изречената мисъл е лъжа“, казал го е един велик руски поет.

Та от тази гледна точка излиза, че има огромен символичен смисъл в това как ние, българите, казваме „да“ и „не“ с глава. Правим го наопаки на целия останал свят, дали пък това не е показател, че и останалите неща правим също така наопаки? Има голяма загадка в този наш уникален начин, по който казваме с жест най-простите, но и най-категорични думи в езика на човека, думите „да“ и „не“. Ако изтълкуваме изчерпателно скрития смисъл в това многозначително явление, може би ще разберем най-важното за самите себе си.

Всички по света казват с глава „да“, а ние със същия жест казваме „не“. Дали пък не го правим от инат? Ей-така, просто да го правим наопаки? Ако е така, значи прословутият български инат намира в кимането с глава своето най-ясно обяснение. Или пък това говори за някаква архаична наша склонност към изолация от останалия свят? Нали знаете нашето „От Искъро по-длибоко нема!“? Все искаме да сме различни и „най-велики“, всичко наше е „най-доброто“, слабо ни интересува какви са останалите народи – така ли е това? Всичко преценяме през нашите дребнички мащаби и критерии, явно малка е не само земята ни, но са прекалено дребнички и душите ни?

Ако разсъждаваме по този начин, може би ще се навържат в нещо цяло всички наши национални пороци, недостатъци, комплекси за малоценност, а също и такива за нашата „извънмерна величавост“ и особеност. Колкото сме склонни да се самоунизяваме и колкото не уважаваме самите себе си, толкова сме склонни и да се самовъзвеличаваме и да изпадаме в едно тъпо самохвалство. Но да се върнем на въпроса: това, че кимаме обратно с глава дали пък не е знак, че и всичко останало правим тъкмо наопаки – в сравнение с това както се прави всичко по целия останал свят?

Ето че за да се приеме това, се искат доказателства. Да се опитам да намеря поне няколко. Пък като се установи начина на тълкуване, тогава всеки сам ще може да си изтълкува и останалото.

По цял свят всички до един народи смятат, че свободата е лично и най-отговорно дело най-напред на индивида, а пък свободата на един народ е преди всичко друго негово собствено завоевание. Общата, националната свобода зависи обаче от индивидуалната, от степента, в която идеята за свобода владее душите ни, от развитостта или неразвитостта на нашето собствено (само)съзнание за свобода. Ако индивидът не е освободил най-напред самия себе си, и ако това не е станало поне с по-голямата част от народа, то такъв народ няма да узрее до момента, в който сам да завоюва свободата си. Индивидуалното определя общностното, личностното е водещото, а не комунално-социалното. Така е по цял свят, така се разбират тези принципни и най-важни зависимости, но у нас специално всичко се разбира тъкмо… наопаки. Помислете сами, нима ние не сме единствените от съседните ни балкански народи, които просто сме чакали „дядо Иван“ да ни освободи, а не сме направили нужното сами да се освободим? Левски, горкият, все е повтарял: „Който ще ни освободи, той ще ни и пороби…“, ама чул ли го е някой? И ето, поради тази коварна липса на всеобща решимост и отдаденост на свободата у индивидите сме стигнали до нашите… батаци. До оня кървав Батак, пък и до всички други батаци, които сме си устройвали сами, играейки си по най-неразумен начин със собствената съдба…

Ето друг пример, другите източно-европейски народи с всеобща решимост и поразително свободолюбие бързо отхвърлиха последиците на комунизма, а ние, поради нерешителността си, си забъркахме такъв батак, от който до момента не се забелязва някаква надежда за излизане. Допуснахме комунистите да станат „капиталисти“, да станат една лакома и алчна олигархия, която безброй пъти ни лъга и краде, но мнозинството пак й вярва. Ето че правим всичко наопаки: безброй пъти уж тръгвахме напред и при първите трудности се отказвахме и завивахме назад. Така обаче не се прави, ако се намери поне малко решимост и повечко смелост, нещата ще потръгнат. Ала ето че при нас специално не се намира. И си правим най-ужасни, направо непростими глупости, например, избираме си за управници лъжци и шарлатани като царя, като Сидеров, като дон Бойко. Само и само да отстояваме своята привързаност към правенето на всичко тъкмо наопаки, а не както се прави по цял свят. Друг народ ще изтръгне с голи ръце езиците на лъжците, след като разбере, че са го излъгали, а пък ние гледаме тъпо и им… прощаваме. Нещо повече: продължаваме да им вярваме! Пак ни лъжат, и пак им вярваме. По-наивен и по-простодушен в най-отвратителния смисъл на тази дума народ от нашия няма по цялата планета, това е. Все едно сме някакви подивели мазохисти, та искаме винаги сами да се самоизмъчваме, за изстрадваме глупостите и неразумността си. Изстрадваме ги, и пак продължаваме все в тоя дух, все наопаки. Та какво от тази гледна точка остава за този все пак малозначителен жест, че въртим главата си като казваме „да“ или „не“ наопаки на това както го прави целия свят?

Ето това е основното в моето тълкуване. Кимаме с глава наопаки, защото и всичко останало правим наопаки. Това е нашата българска орис. Това е и нашето българско проклятие. Ние сме народ, съставен от инатчии. Колкото по-инатлив си, толкова по-народен изглеждаш. Колкото по-лъжлив е някой, толкова повече го харесват. Който е по-крадлив, нему се възхищават най-много. И му завиждат даже. И са готови даже паметник да му вдигнат. Ето, на Тодор Живков пак вдигнаха паметник, на най-големия лъжец в историята ни. И му носят свежи цветя. И плачат още за него като се сетят „как хубаво ги бил хранел и поил“. Пълна отврат. Това е.

Има едно успокоително обстоятелство обаче, с което искам да завърша. Надеждата е в тия българи, които ходят да работят и да живеят в други, в нормални страни. Които са избягали от този наш прословут батак, за да уредят живота си навън. Защо в тях е надеждата ли? Ами защото като ходят там, те се откъсват от нашата коварна национална психология и малко по малко започват да стават нормални хора. Между другото започват да казват „да“ и „не“ с глава така, както това се прави по целия свят. То именно е знак, че и всичко останало ще започнат да го правят както се прави. Почват да работят както се работи, почват да учат както се учи, почват да любят както се люби. Почват и да чувстват свободата си, да държат на достойнството си. С една дума, започват да се цивилизоват, да стават все по-причастни на великата цивилизация на свободата, към която ние, уви, принадлежим все още само формално. Тия хора като почнат един ден да се връщат тук, те ще извършат така потребния поврат в живота на нацията ни. А пък тия, дето сме тука, ще се инатим, ще се инатим, пък ще клекнем най-после. Защото животът никому не прощава ината. С инат не се живее. С инат само можеш да си счупиш главата. И нищо да не разбереш от живота. Въпреки че си уж живял. Че си живял… „наужким“. Ето до това води нашият прословут инат. И нашата крайно глупава привързаност към… несвободата. Към така сладката несвобода. Проклета да е тя най-после!

4 мнения за “Кимаме с глава наопаки, защото и всичко останало правим наопаки

 1. Човекът, който е написал такова нещо относно обратното кимане с глава, за мен, е пълен комплексар, който явно си няма работа и пише скучните си размисли тук. Всичките тези глупости са смешни, съжалявам, че го прочетох, мислих, че ще има нещо наистина вярно по въпроса, а не само обиди към българския народ. Като не Ви харесва България, махнете се от нея, господине, отидете да видите дали ще Ви се нрави повече Вашата любима страна – Германия, после пак напишете плоските си философски коментари, смешен сте!

 2. Есинка-esynka ,
  А ти от къде идваш?
  От Забайкалието ли?
  Не знам руските агентчета като теб в България да са НАЦИОНАЛИСТИ при положение, че те изповядвата ПАНСЛАВИЗМА докарал толкова беди на Родината ми.
  Така, че комплексарите сте вие секта БГ-та кланящи се на Москва.

 3. По повод:
  „Тия хора като почнат един ден да се връщат тук, те ще извършат така потребния поврат в живота на нацията ни.А пък тия, дето сме тука, ще се инатим, ще се инатим, пък ще клекнем най-после.“
  До сега не съм чул някой сам да си е сложил главата в торбата,пък и брадвата сам да си е теглил.“Човек за човека е вълк“,та какво ли остава за едно агне в свят на вълци?

 4. Нищо вярно в написаното. Нашите жестове за да и не с глава не само, че не са обратни на целия свят, а са и доста по различни от техните!.Когато искаме да изразим „не“ ние не кимаме с глава надолу както е тяхното „да“, а повдигаме главата нагоре. Когато искаме да изразим „да“ ние не въртим главата както е при тях около оста на врата, а я разклащаме(пречупваме последователно ту към едното рамо ту към другото). Помислете добре за това което ви говоря и колко това ни прави уникални пред останалия свят. Помислете какво значи да наведеш глава в знак на съгласие и какво да я разклатиш по нашия си начин в знак на задоволство и какво значи да я повдигнеш нагоре в знак на несъгласие и да си я връткаш около врата за да изразиш несъгласието си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s