Христос воскресе, во истина воскресе!!!

Защото Той – най-човечният, най-близкият до човека, най-разбиращият човешката слабост Бог! – въплъщава в себе си вечно живият Бог, нашият създател, който е заложил и у нас Божията искра на вечния живот. Възкресението е символ на тържеството на живота над смъртта, както и на доброто над злото. Христос съзнателно дойде, за да жертва Себе си заради човеците, да изтърпи мъките на разпятието, да изкупи човешките грехове – и така да спаси човечеството, давайки му велик нравствен пример.

Пътят на спасението, посочен от Христос, е път на индивидуалната отговорност за самия себе си и за своя живот, на съзнателния избор на доброто пред злото, който именно придава и ценността на избраното. Нашият Господ Иисус Христос има доверие спрямо човешката сила, заложена у всеки един от нас, и затова ни е дал пълната свобода сами да правим живота си. Неговото Учение затова е религия на свободата и на свободния човек.

Човешкият живот е низ от страдания и изпитания, които са повод да намерим и препотвърдим силата у себе си, не слабостта си. И така да постигнем онова достойнство, което само свободата може да ни го даде. То едва тогава ще бъде наше собствено постижение и заслуга, а не дар, не и повеля, наложена ни отгоре или пък насила. Ето защо можем с право да предположим, че някога, на Страшния съд, единственият въпрос, който ще бъде зададен на всеки един от нас, ще бъде този: „Ти какво направи със свободата, която ти дадох?“…

Затова нека да се възрадваме на Христовото Възкресение, импулсиращо ни към това да сме винаги верни на живота и на неговото велико и Божествено тайнство. И да възлюбим свободата си така, че никога да не се откажем от нея. Независимо от съблазните, независимо от изпитанията, независимо и от слабостта и малодушието си. Защото нашият Велик Учител Иисус Христос ни е дал свободата именно като ни е показал как можем да станем достойни за нея. Това може да стане само по един начин: като си я завоюваме сами! Свободата има ценност и смисъл едва когато е твое лично и собствено дело и завоевание. Иначе не – ако я постигнеш сам, ако си я изстрадал, едва тогава никога няма да се откажеш от нея. Така да бъде!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s