Любопитна статия за банкет на СИК от 1995 г. с пасаж, посветен на младия и твърде надежден бандит Бойко Борисов

Благодарение на приятели от Фейсбук попадам на любопитна статия със заглавие SIC духна свещичка под звуците на роял. Забележете, статията е публикувана на 27 ноември 1995 година. Интересното е, че в тази статия репортерите, не знаейки тогава нищичко за бъдещия исторически възход и възвисяването на Бойко Борисов, са го представили в една не съвсем добра светлина. И в една не съвсем благопочтена компания. Хубаво е внимателно да се изчете цялата статия, аз тук избирам само няколко по-силни и изразителни момента, касаещи предимно нашия национален герой, каратист, пожарникар, премиер; статията започва бойко, ето така:

Година след създаването си известната със спорна слава застрахователна компания SIC (Security Insurance Company), или просто СИК, се вижда на четвърто място сред застрахователите и мечтае за приходи от милиарди. По повод на светлата годишнина застрахователите с борчески дух вдигнаха коктейл, който беше уважен от видни личност предимно от банковите и спортните среди. „Нас, вас и другите, които сме поканили, но не дойдоха, ни свързват истинско приятелство и сърдечна дружба“, прочете с известни приписания шефът на СИК Красимир Маринов-Маргин от лист, подвързан в алена папка. (Червеният цвят може да се окаже емблематичен за групировката, тъй като с него е оцветен и нейният символ.)

В интервю за в.“Стандарт“ изпълнителният директор на СИК Димитър Попов заяви, че на празненството са поканени изпълнителните директори на всички застрахователни компании, включително и на „Корона инс“. „Който желае, нека да присъства“, демонстрира гостоприемство г-н Попов. Престой в ареста обаче възпрепятства ключовата фигура в „Корона инс“ Иво Карамански да се весели с колегите. Любопитен е фактът, че в категорията поканени, но неприсъстващи, влизаха не само конкурентите застрахователи, но и премиерът Жан Виденов.

Такаааа. Абе всъщност защо не препубликувам целия текст, той всъщност не е дълъг?! Добре, решавам да копирам и да туря в блога целия текст, за да стигне и до читателите и на в-к ГРАЖДАНИНЪ. Оттук надолу тече именно текста без никакъв мой коментар; пасажът, посветен на младия и така надежден бандит Бойко Борисов, съм го подчертал, както се полага, за да изпъкне; приятно четене ви желая:

Доста естествено за някои от споделилите компанията на СИК-аджии изглеждаше отсъствието на ВИС-2. Все пак организаторите демонстрираха доста звездно мнение за себе си и своя купон, след като предприеха непопулярни мерки по отношение на любознателните журналисти. Хората на перото, дори тези от тях, които имаха покани от СИК за коктейла, с влизането си в хотел „Интерконтинентал“ биваха немедленно отбивани в уютна ниша, зад тлъсто червено въже. Оттам репортерите имаха уникалния шанс да наблюдават пъстрия поток от гости и да чуят протоколните реплики на сърдечните домакини, надигайки се на пръсти от дъното на кюшето. (Липсваше само табела „Не хвърляйте храна на журналистите!“.) Върволицата, преодоляла автоматичната врата, потъваше в полифонията на мобифони и цитрони. За да опази неприкосновеността на знаменитостите, охраната, която се оказа по-многочислена от гостите, запрети на фотографите да документират мигове от пристигането на поканените.

За контактите с медиите се нагърби инициативният Бойко Борисов, шеф на фирма „Ипон“ (ангажирана и е охраната на Тодор Живков). Той услужливо уведоми, че хроникьорите ще бъдат допуснати в салона за 15 минути – от 19:30 до 19:45 часа. Малко по-късно Борисов агресивно съобщи, че вълнуващият оглед се отлага, а продължителността му ще бъде намалена с 5 минути. Охранителният бос проведе кратък инструктаж: журналистите да се движат в стегната група плътно около Борисов, за да не обезпокояват гостите. Неизживеният екскурзовод подкара ентусиастите към светските забележителности на СИК-коктейла.

Въпреки надеждите на фотографите да уловят с обективите си шефа на Интергруп и едно от лицата на СИК Младен Михалев-Маджо той се оказа недостъпен. Очевидци твърдят, че Маджо не е пожелал да бъде сниман. Някои волно изтълкуваха това като жест към Красимир Маринов-Маргина, който прочете с микрофон в едната и папка в другата ръка семпло приветствие. Словата на Маргина бяха чути от застрахователи, гравитиращи около Добромир Гущеров, банкери от свързаната с Интергруп и СИК Първа източна международна банка (ПИМБ), шефове на банка „Моллов“, Елитбанк, „Славяни“, Обединена българска банка (ОББ), Стопанска банка, ТСБанк и БРИБанка.

Намек за политическо представителство беше присъствието на Соломон Паси, либералката Светлана Шаренкова, ексминистъра Христо Тотев и Иван Славков, който се раздели с движението „Напред, България“ в полза на БФС. Медиа-компанията се оформяше от Петьо Блъсков, президент на пресгрупа „168 часа“, първия зам. главен редактор на в.“Труд“ Николай Стефанов, Валентин Панайотов, директор на в.“Пари“, Атанас Свиленов, и.д. главен редактор на „Демокрация“, Явор Цаков, програмен директор на „Нова телевизия“, и бившия шеф на две радиостанции Радослав Янкулов. Цяло ято от екипа на агенция „Балкан“ кръжеше около потенциалните си клиенти за пресконференции. Празникът, за протокола, зачете и известният контактьор на Мултигруп е медиите Бойко Драганов, главен секретар на групировката. Ку-ку-пейзажа допълни Петър Корумбашев.

„Вървим напред. Основният ни лозунг е „Побеждавай, но винаги по правилата“. Застраховането е наука“, настоя дни преди коктейла изпълнителният директор Попов. На самия банкет дим от пури полюшваше бели и розови балони. Светлини и мелодии от роял томяха тортата е емблема „SIC“.

(Капитал прес)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

4 мнения за “Любопитна статия за банкет на СИК от 1995 г. с пасаж, посветен на младия и твърде надежден бандит Бойко Борисов

  1. Е, и какво? Бойко Борисов е етап от еволюцията на България. На такъв народ – такъв ръководител. Вижте чалгата. Тя предизвиква възторг у 95% от населението на тази държава. (Не мога да кажа народ, защото народът е съставен от човеци, а не от животни.) Верно е – боли ви. И мен ме боли. Но и на тези избори отново ще видите как стадото се юрва към урните като на заколение. И най-учудващото е, че всеки си има мотив за действията си. Нито един, който е сгрешил на предните избори няма да се извини. Този път е уверен, че е прав. Само глупакът повтаря грешките си.

    • Вярно говориш. Само бих оспорил това дали става дума за глупаци – или за идиоти. Не просто е глупаво, идиотско е да дегенерираш до нивото на животно и да действаш първосигнално… както прави масата…

    • Да бе, той преживява невиждан прогрес, от бандит стана Премиер! Сиреч, порасна на вълка овча вълна вместо козината 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s