Г-н Плевнелиев, позволете да запитам, на чия страна сте: на страната на олигархията ли сте – или сте на страната на народа?!

Вчера най-сетне Получих отговор на откритото си писмо до Росен Плевнелиев; прочее, писмото не беше едно, а няколко, пратени му обаче наведнъж. Доста обтекаем е отговорът му, всеки може да се убеди като го прочете сам. На мен сега ми предстои да изразя реакцията си; ще го представя под формата на ново, пето поред писмо до кандидата на ГЕРБ за тия президентски избори; ето какво му написах:

Драги г-н Плевнелиев,

Благодаря за отговора! За жалост, всъщност отговаряте на много малка част от съмненията и въпросите ми, но отчитам и своята вина за това: наистина Ви поставих прекалено много въпроси. И ако трябва да ми отговорите подробно, тогава ще трябва да оставите цялата си друга работа. Ето какво мисля за Вашия отговор; прочее, целта ми беше да влезем в диалог, та всеки да изясни по-ясно позицията и възгледа си:

Първо, за „нападките“, които съм Ви бил отправил. Приемете моите извинения, ако сте ги приел твърде лично. Но нещата тук според мен стоят съвсем иначе. „Нападка“ иде от „нападателност“ или „нападение“ и аз лично не виждам нищо лошо в това един гражданин да напада кандидата за неговото доверие – с оглед да се убеди, че си заслужава да даде доверието и гласа си на съответния кандидат.

Аз, всъщност, не толкова Вас лично нападам, а нападам най-вече Вашия тартор г-н Бойко Борисов, на който Вие лично допуснахте, тъй да се рече, да сте негова еманация. А г-н Борисов от своя страна е не по-малко нападателен спрямо нас, гражданите; примерно, когато граждани се възмутиха от ръста на цените, от инфлацията, негова милост ни нападна, че ако искаме, да речем, да ядем картофи, нека да имаме добрината сами да си садим и отглеждаме тоя ценен продукт, и тогава няма да недоволстваме от високата му цена; друг път пък сравни нас, гражданите, със собствените си кучета, и така нататък, и прочие. Щом той така ни напада, ний, гражданите, имаме пълното право също да нападаме, щото откъде-накъде да е приемливо доказано, че само нас могат да нападат, пък ний следва да си кютиме?! Толкова по този въпрос заради краткостта, иначе още много може да се каже.

Относно съмнението ми, че като президент е твърде вероятно да станете безволен изпълнител на волята на Бойко Борисов Вие заявявате следното: „… винаги съм отстоявал позициите си и ще продължа да го правя и като президент“. Но това, г-н Плевнелиев, е една декларация, как да Ви повярвам, как можете да ме убедите, че ще бъде точно така?!

Президентът, държавният глава като институция е изразителят на всеобщия народен интерес, интереса на суверена; той би следвало да изразява и защищава единството на народното цяло. Ако Вие като президент станете функция на всевластния ни премиер, това означава, че демокрацията ни ще отиде по дяволите – както това стана в Русия. Там всевластен господар е батюшката Путин, а пък „президентът“ Медведев е негова марионетка; ако допуснете това да се случи и у нас, ще имате непростим грях към българската демокрация, нещо повече, ще извършите непростимо престъпление, за което ще Ви съди историята, пък и народът: ще станете един от убийците, душителите, душманите на младата ни, но така непрокопсала българска демокрация.

Не само аз, но и мнозина твърди като мен привърженици на демократичните и на европейските ценности имаме подозрението, че Вие, поради неопитност и липса на доказана пристрастеност към същите тия ценности, ще допуснете да бъдете употребен в тази посока; имате ли силата на характера да не допуснете точно това?! Ето този е главният ми въпрос към Вас, от който зависи дали да дам доверието си, или не: готов ли сте в името на ценностите на демокрацията и свободата на народа по никакъв начин не само да не допуснете, но и убедено да се борите за това щото у нас по никой начин да не се допусне путинизация на страната и държавата, путинизация, която, в случая, можем да а наречем по-скоро „бойковизация“?! Ето това е главното, което ме вълнува, и трябва да ми отговорите така, че у мен да не остане и сянка на съмнение в това, че сте всеотдаен привърженик на ценностите на демокрацията, сиреч, до последен дъх ще се борите не само за опазването й, а и за нейното тържество, за нейните бъдещи триумфи в изстрадалото от толкова много тирания българско общество! Това искам да разбера от Вас, ако го сторите, ако ме убедите, ще си дам гласа за Вас, ако не – тогава нека направо да идват комунистите, доказаните врагове на многострадалната българска демокрация, та да я удушат, опеят и погребат окончателно.

Искам още нещичко да Ви кажа накрая. Такива като мен горещи привърженици на демокрацията има у нас немалко, нищо че нашият глас е съвсем приглушен. Ний за тази българска демокрация сме се борили по улиците и барикадите, а в това време Вашият лидер Бойко Борисов е бил неизвестно къде, по-скоро, известно е: охранявал е последния комунистически диктатор на България и е усвоявал уроците му. Както и да е. Вие обаче в писмото си до мен казвате, че у нас имало „свобода на словото“, сиреч, имало медийна свобода, това, уви, съвсем не е така; позволявате си да прегрешавате спрямо истината. У нас медиите са под похлупака на олигархията. Готов ли сте да преоцените позицията си по този въпрос? – този е моят втори въпрос към Вас. И, на трето място, си позволявам да Ви запитам и следното, което ще го изведа отделно, а именно:

Готов ли сте да работите съвсем осъзнато, в името на всеобщия народен интерес, против икономическото, политическото, медийното и какво ли не още, но за сметка на това пък тотално всевластие на българо-руската и ченгесаро-кагебистка олигархия у нас?! Вий, г-н Плевнелиев, позволете да Ви запитам, на чия страна сте: на страната на същата тази олигархия ли сте, или сте на страната на народа?! Простете, но имам подозрение, че сте на страната на олигархията, щото, тъй да се рече, сте неин представител. Ако ме убедите, че сте на наша страна, т.е. на страната на изтормозените от злоупотребите, корупцията, кражбите, терора на тази арогантна олигархия и мафия, мога да Ви подкрепя с гласа си на изборите; ако не – няма как да Ви подкрепя в никакъв случай. Не мога и няма да Ви подкрепя защото добре зная, че тази олигархия и мафия е най-главния враг на народния просперитет – а тя, за жалост, и у нас, по подобие на Русия, беше допуснато да заякне така, че вече иска и тотално политическо господство, т.е. иска диктатура, тирания, деспотизъм, с една дума казано – иска путинизъм!

Това са новите ми въпроси; всъщност това е конкретизация на главните въпроси от предишните ми писма, а които Вашия писач на отговори не благоволи да ми напише в отговор нищичко. Един съвет към Вас: накажете тия лениви или некадърни писачи на отговори, щото те ще Ви провалят! У нас ний, гражданите, вече сме така недоверчиви, че по никой начин няма да допуснем да бъдем залъгвани с общи клиширани фрази; трябвало е да си намерите кадърни писачи на отговори. Много сме лъгани ний, гражданите, тъй че, за да повярваме някому, трябва този някой да се постарае повечко.

Това е. Стига толкова. Казаното е достатъчно. Казах, струва ми се, главното. Да се надявам да ми отговорите на това мое последно писмо по такъв начин, че в неделя с чиста съвест и с ясното съзнание, че правя разумен избор да мога да Ви подкрепя на балотажа.

С поздрави: Ангел Грънчаров, гражданин, философ, учител на младежта, писател

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s