Непростимо е и този път да проспим историческия си шанс да станем истински свободни!

Някъде, не помня къде, прочетох, че на еди кой си човек му било трудно да прецени каква позиция следва да има по въпроса за т.н. „шистов газ“. Той сам се оплакваше и се вайкаше заради това. Същевременно чета и чувам, че други хора не познават такава трудност, те, примерно, априори са ПРОТИВ шистовия газ. Даже и без да се замислят, знаят, че са против. Доста хора са в затруднение по този въпрос, тъй като наистина в него се сблъскват поне две фундаментални ценности, поради което на всеки се налага да се реши коя от тях има приоритет лично за него – пък и за нацията ни. Става дума за ценностите природа и свобода.

Искам да кажа нещичко по този казус. И по този начин ми се иска да спомогна за проясняването на въпроса, та белким повече хора по-решително изяснят собствената си позиция по наистина нелекия казус.

Не е доказано дали и доколко тази технология за добиване на шистов газ е опасна за природата; прочее, то всяка човешка дейност, както и да го погледнем, е противоприродна; всичко, направено от човека, е култура, докато природното, при което човекът изобщо не се е докоснал, е натура. Ако искахме и ако можеше да си стоим при природата, отказвайки се от културата, т.е. оставяйки се на бездействие и на съзерцание на собствения си нос, то и култура, и цивилизация, и човечество изобщо нямаше да има. Всяка намеса или инвазия на човека в природата е, предполага се, вредна или поне неприятна за природата, за природното. Прочее, автентично природно е само… дивачеството, варварството. Културата по начало е противоприродна. Това дотук – от една страна.

От друга страна разглежданият казус е твърде интересен и затова, че тук се намесва най-фундаменталната човешка ценност: свободата. България енергийно или суровинно, а оттук и всякак, е зависима от Русия, и то до нетърпима за самия ни суверенитет степен. Тъй че, оказва се, оня, който тръгне да крещи против шистовия газ, всъщност и де факто крещи против българската свобода и суверенитет. Тоест, работи не за българския, а за руския интерес, сиреч, е предател. Дилемата става изострена в екстремна степен: или благодарение на шистовия газ най-после ще извоюваме независимостта си от Русия, или, ако надделеят противниците на българската независимост, шистов газ няма да има, но заедно с него няма да има и българска свобода. И няма да има просперитет: защото зависимостта от една изостанала, деспотична империя, каквато е руската, не може да не доведе до бедност и мизерия. Ние поне това би следвало да го знаем от опит: 45 години комунизъм бяхме изцяло зависими от Русия и ето, в резултат, станахме най-бедни в цяла Европа. Факт.

За поляците например никакво съображение не може да стои по-високо от свободата; за народи като полския свободата е най-висшето. Ето защо Полша, за да отхвърли всякаква зависимост от вековния си поробител, именно Русия, прие технологията за добив на шистов газ, дори и в някаква, възможно минимална степен, да пострада и полската природа. Свободата за свободолюбиви народи като полския е единствено меродавното.

А за народи, прочути с робския си манталитет, именно като нашия, свободата съвсем не е най-важното, и затова в такива народи мърморковците срещу шистовия газ нищо чудно да излязат мнозинство. Не им пука на такива, че за шепа руски рубли са готови да пожертват свободата и суверенитета на България. Намесих „шепата“ руски рубли, защото е безспорно, че кампанията на активистите срещу шистовия газ у нас се финансира щедро от путинска Русия. Разбира се, че една такава кампания съответства на руския империалистически интерес спрямо България. Факт. А известно е, че най-голям душманин на българската свобода е Русия. Факт!

Ето защо моя милост, за която свободата е най-важното, не стои такава дилема: аз съм за добива на шестов газ у нас. Защо ли? Ами защото ми е мила българската свободата. Мил ми е българският суверенитет. Мило ми е достойнството на България. А достойни могат да бъдат само свободните, не робските народи. И проспериращи народи могат да бъдат само свободните народи. Робските народи сами осъждат себе си на вечно недостойнство, на унижения и на мизерия. Това го доказва опитът на цялата човешка история.

Но колцина ли мислят като мене в разтерзаната от внасяните от империалистическа Русия раздори и от гнусни ченгесарски номерца България? Малко сме. Трябва да правим всичко, за да привличаме съмишленици. На карта е поставено бъдещето на България. Непростимо е и този път да проспим историческия си шанс да станем истински свободни. Както много пъти преди това сме го правили в многострадалната си история. Нации страдалци са само малодушните нации.

Страданието е наказание за слабостта, за малодушието им. То ще им помогне един ден през горчилката на страданието да се убедят в собствената си неразумност. Прочее, дами и господа, ние, българите, малко ли сме страдали? Налага ли се още да страдаме, та да ни се отворят най-сетне очите?!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

21 мнения за “Непростимо е и този път да проспим историческия си шанс да станем истински свободни!

 1. Г-н Грънчаров,невярвам някой да е против добиването на шистовия газ в България.Проблема е в технологията на добиването.Тя не е чиста,и не може да е чиста поради простата причина,че се вкарват в земята отровни химикали разлагащи се много трудно.Това е истината.И защо трябва непрекъснато американски и западни фирми да правят тия неща ?Ние не можем ли с собствени сили да решим проблема?Навремето руснаците добиваха уран на наша територия,сега американците правят каквото си искат.Докога?Канадска фирма добива злато в Родопите,и ще прибира почти цялата печалба,а на Ганьо му се обяснява усвояването на новите технологии!Засягате проблема за свободата!Ние нямаме икономическа свобода,имаме политическа-тоест да си говорим и пишем каквото си искаме!Винаги сме били зависими,и май така ще си останем!Не можем да ударим по масата и да изгоним чуждите фирми изсмукващи България!Ето в това е проблема-не толкова в ресурса,а кой ще го добива този ресурс!Та тия отатък океана непрекъснато водят войни за тия ресурси,а Вие ни обяснявате че ще станем независими и свободни!Ще станем независими ,когато започнем сами да си добиваме ресурсите,без да ни се бъркат руснаци и американци и разни други!Така мисля аз!

 2. Присттрастно, примитивно, едностранно, лакейско, манипулативно. Грънчаров, ще можеш ли поне веднъж да надскочиш скромния си ръст?!?

 3. Тея „еколози“ мълчат за руската сонда при Шаблас ,която предизвика земетресението там.Тея същите „еколози“ превзеха фейсбук групата против АЕЦ Белене.А и Андролова пернишка „деконструкционна“ Първанова приятелка нарече „болшевики“тези който казват ,че тези „еколози“ никак не им са екологични задните мисли.То трябва да си опериран и да ти са оставили само малкият мозък (колкото лъжицата да държи),за да не виждаш ОЧЕВАДНИТЕ ФАКТИ РУСКОФИЛИИ.
  Калфин ,Сидеров,….нищо не са чули и не са свързани по никакъв начин „екологично“ и дума не са казвали по темата.Има купища всякакви ФАКТИ ,но когато един народ му харесва да бъде затрит заради нечия лакомия и Бог да си не мож му помогна!
  А АЕЦ не е екологичен проблем за тези „еколози“ – що ли!?

 4. Моля да се спре с клишетата за „свободолюбивите” поляци и „робския манталитет” на българите. Българите са не по-малко свободолюбиви от много други народи и доказателство за това е българската история с нейните непрекъснати въстания срещу поробителите, както и войните за национално обединение, които България води след 1878. Разликата е, че вековният поробител на поляците са били руснаците, а на българите турците. Оттам идва полската непоносимост към руснаците (и българската към турците). Иначе поляците като бит и манталитет са много близки до омразните им руснаци, а полският език всъщност е руски с извратено произношение. Германците открай време смятат – не без основание – Полша за циганска държава, а „die Pollaken“, както иронично ги нарчичат, за мързеливи, ненадеждни и далавераджии.

 5. Малко за сводолюбивите поляци.
  1. През периода 1920 – 1940 , Полша окупира запдна Украйна и Западна Белорусия. През двайсти в. няма по-тежък гнет от тройния гнет /социален, национален и религиозен/ който са теглили белорусите и украинците от „свободолюбивите“ поляци.
  2. През 1938 г. когато Германия напада Чехословакия от Запад, полските войски я нападат в гръб и окупират апетитната област Тишинска Силезия.

 6. 3. През Втората световна война всички народи и окупирани и съюзници на Германия в някаква степен защитават своите евреи от нацистите /България, Унгария, Дания, Югославия, Гърция, даже Италия/
  Всички, с ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ПОЛЯЦИТЕ! Няма друга европейска нация , която така подло да предава и оставя в беда сънародниците си – евреи. Цели градове „се прославят “ с доброволното предаване на стотици еврейски семейства.
  Грънчаров, знам, че историята никога не ти е била силната страна. Знам, че когато трябва да прокараш някаква русофобска теза винаги си готов да пренебрегнеш и малкото исторически факти , които са ти известни.
  Затова, ако обичаш спри да разпространяваш и без това разпространената заблуда за полското свободолюбие.

  • Разбира се, комунисто-комуноидите никога няма да простят на поляците това, че те бяха авангард на борбата срещу комунизма в Източна Европа през цялото време на съществуването му; поляците и един ден не се примириха пред комунистите и показаха на дело свободолюбието си. Тъй че, другарю Бачо Колю, ако ще да докараш от петдесет дерета вода, няма да проработи мелницата ти в подкрепа на неверната теза, че поляците не били свободолюбиви. Поляците, начело със своя папа, таковаха майката на комунизма, тъй че много лесно са обясними чувствата ти към тоя героичен народ. Прочее, поляци и руснаци са така различни, както са различни турците и българите, а именно, турците са работливи, а пък ний сме мързеливи и прочие…

   • Аз не оспорвам приноса на поляците в борбата им срещу комунизма. само споменавам за три факта – при това факти, които поляците старателно крият, дори от себе си. Фактите или се приемат, или се опровергават. Когато не искаш да ги приемеш и не можеш да ги опровергаеш има много лесен изход – наричаш човека комунист и приключваш . Това ти е коронния номер. Предполагам че с жена ти все още минава.

   • Нещо напоследък хептен не си наред с психиката… прочети си изреченията, които си написал по-горе, опитвайки се да мобилизираш всички останки на здрав разсъдък в душата си – и може би ще разбереш какво имам предвид. Тръгна от поляците и заслугата им за унищожаването на комунизма и стигна до… жена ми 🙂

 7. И последно: Широко е разпродстранен сюжетът на полската народна приказка за Червената шапчица /Полша/ и Вълка /Русия/. Поляците са го раздуле , а блудницата Европа – охотно возприела. Тук освен Грънчаров още един -двама примитивни русофоба продължават да го разпространяват. Някога, когато имам време ще посветя един час за да ви осветля по сложните и нееднозначни полско – руски отношения от 15 до 21 в.

 8. http://www.livebiz.bg/analizi/s/1221415682

  Бачо Кольо, абе ти и историк стана…то така сега в БГ като при Тошо историци, доктори, доценти всичко на конвейр! Стоичков-доктор, Алексей Петров- доцент, Тиквата-художник и сред такъв интелектуален елит как да се учудвам, че ти си историк.
  🙂

 9. Г-н Грънчаров, моля публикувайте в блога си статията от линка! А след това няма да се учудя ако Бачо Кольо стане и геолог…хахах да се смееш или да плачеш с такива дежурни по форуми и блогове, които какво друго да правят като умират от глад.
  Поляците не можем да ги настигнем и след още 100 год.

 10. 1. Не съм историк, инженер съм. Което не ми пречи с удоволствие да чета историческа литература. Знам, че историческите факти, които съм описал са нови за теб но, вместо да говориш общи фрази за Стоичков, вземи и попрочети нещо.
  2. Не съм геолог /Исках да стана, но баща ми ме разубеди и вместо в МГИ кандидатствах в МЕИ/. За шистовия газ мисля следното: При условие , че у нас има ние не можем да си позволим лукса да не го добиваме! Може би не днес, а по-нататък, когта се усъвършенства технологията и сатне по-щадяща за околната среда.
  Само , че Грънчаров НЕ Е за шистовия газ. Той е против Русия. Ако Газпром, а не Шеврон искаше да разработва шистовия газ у нас, Грънчаров вече щеше да е нацвъкал 10 статии за вредата от него. На един болшевик като Грънчаров икономиката и икономическия интерес на България винаги му е през оная работа, когато става въпрос за политика.

 11. Бачо Кольо, това да обвиняваш поляците за евреите е все едно да обвиняваш нас за македонските евреи. Ей, вие комунягите срама нямате за нищо.
  Разбира се, нищо не си чел и не знаеш за Валенса, Солидарност, 1980-81г въстанието. Вие комунистите четете история като дявола евангелието.
  И още не мога да разбера каква връзка имамежду шистовия газ и полските евреи и история! 🙂 …нерде Ямбол, нерде Стамбул:)

 12. „…Разбира се, нищо не си чел и не знаеш за Валенса, Солидарност, 1980-81г въстанието…“ ?!?
  А бе ти наистина ли мислиш че не зная „за Валенса, Солидарност“?Майтапиш се!
  „И още не мога да разбера каква връзка имамежду шистовия газ и полските евреи и история“ Затова питай Грънчаров! той е вкарал в геоложките си проучвания тезата за свободолюбивите поляци. Аз само я опровергавам с три примера.
  За шистовия газ съм ти отговорил. Рано или късно ще го разработваме. Все ми едно кой – важното е да е по-евтин от конвенционалния.

 13. последно! що си мислиш, че като наречеш накого „комуняга“ и моментално ставаш победитеЛ в спора! това не показва нищо освен едно : понеже си безсилен пред фактите, и лепиш етикети. Лепи ги щом ти е кеф! на мен ми е през оная работа!
  П.С. 14 хил. евреи от Македония са депортирани в концлагерите от ОФИЦИАЛНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАСТИ – съюзници на нацистка Германия. без участието но българското население.
  А предаването на полските евреи е ставало ОТ МЕСТНОТО ПОЛСКО НАСЕЛЕНИЕ – НАПЪЛНО ДОБРОВОЛНО.
  Така или иначе дапортирането на евреите от Македония е мрачно петно върху подвига на народа ни – спосител на евреите си.

 14. Единствените два народа, които са действали активно за спасяването на евреите си през войната, са Дания и България. Всички други по някакъв начин са съдействали на нацистите.
  Бачо Кольо, трудно можеш да измериш чий антисемитизъм е по-силен -полския или руския. Аз лично бих заложил на руския, защото има един прост факт- огромният брой евреи са дошли ДОБРОВОЛНО в полските земи и са били приети /поне в началото нормално/, докато в Русия те се озовават НАСИЛА, при анексирането на Варшавското княжество през 1815 година след Наполеоновите войни.

  Свободното пристигане и заселване на евреи е истински лакмус за нивото на свободата, икономическите възможности и толерантност на местното население. Не знам наистина кой е по-антисемит – руснаците или поляците, само знам, че Русия е единствената страна, която си е „завзела“ евреите НАСИЛА.

  Така че не прекалявай с историческите раздувки!

 15. Ето едно остроумно стихче, парафраза на Вапцаров, /намерих го в „свободата.ком“,което показва много точно пост комунистическото отношение към духа, битието и социалната справедливост:

  Парата е безмилостно жестока

  Парата, както казват, е магична.

  Аз краднах. Друг ще откраде, и..

  толкоз

  Какво тук значи соц патологичност?

  Разкош, а след разкоша – холдинг
  Това е толкоз свръх-комунистично.

  Но в кризата ще бъдеш сам със себе си,

  народе мой, защото те нашибахме!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s