Срамно и скандално: в Смолян кметът закрива ансамбъл „Родопа“!

Африкански Смолян!?!

След като Вежди Рашидов закри театъра в града, сега новият кмет Николай Мелемов е решил, че първото и най-важно нещо за подобряване живота на хората в община Смолян е да унищожи ансамбъл с петдесетгодишна история и с над пет хиляди големи концерта в цял свят!

Явно смолянския кмет счита, че българските песни и танци от Родопския край са отживелица. Той си е преценил,че няма нужда да поддържа българският дух и традиции. Изпитва неудобство да се обърне за финансова помощ към собствениците на хотели в Пампорово. Те пък от своя страна предпочитат да инвестират в яхти и лимузини. Авангарден начин за популяризиране на българската култура!

Мелемов гордо не моли за помощ чорбаджиите от централната власт в София. Не му идва наум, че хилядите чужденци след скиорските писти биха посетили представление на ансамбъл „Родопа“. За гостите са предвидени къде къде по-интересни развлечения. Чалготеки и алкохолни маратони…

На въпрос на журналист от БТВ знае ли кметът, че в Европа е прието държавата да дотира и подпомага развитието и запазването на народни ансамбли, Мелемов контрира: да ама в Африка не е!?! Фантастичен отговор!

Оказва се, че според този управник Смолян, Родопите, а може би и цяла България са в Африка. Кмета обаче бърка, повечето държави от черния континент отделят огромно внимание на съхраняването на културните си традиции и умело ги съчетават с развитието на туризма. Но според управленеца в африкански Смолян нямат нужда от подобни неща!

Най-важното било общината да не трупа дългове. Къде ли щеше да пее Валя Балканска, ако подобен мъдрец се разпореждаше в миналото. Тъжно и срамно! Под робство ли сме? Кой си реже корените сам, без принуда? Видно е, кмета се нуждае от специализирана помощ…

Смолянчани, купете му карта на света и учебник по география, нека посочи къде в Африка се намира града, който управлява. След това му подарете еднопосочен билет и диск с родопски песни. За да има какво да слуша по пътя. Ще кажете, че е невъзможно защото само преди два месеца си го избрахте да се грижи за вас.

Е, тогава вие се запасете със записи. С тях вашите деца ще подкрепят разказите си, че някога е имало българи в африкански Смолян.

Написа: Ивайло Зартов

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

3 мнения за “Срамно и скандално: в Смолян кметът закрива ансамбъл „Родопа“!

  1. СПОКО!
    ИМА СИ ОБЩЕСТВЕНОСТ В СМОЛЯН И ТЯ ТТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ТОВА.ВИЕ СТЕ ИРЕЛЕВАНТЕН. ГНЕВЪТ НИЩО НЕ РЕШАВА.
    ОСНОВЕН ПРИНЦИП НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е СПОКОЙНИЯ ДИАЛИГ, А ВИЕ НЕ ГО МОЖЕТЕ!!!!!

  2. Да живей българското театро, школо и хоровете!
    Както и читалищата!
    Да живее Негово Величество Цар Симеон Втори!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s