Предположенията ми за това кой финансира протестите срещу шистовия газ се потвърдиха

Такава констатация може да бъде направена ако се прочете текста в Медиапул под заглавие Кампанията срещу шистовия газ работи срещу националните интереси на България. Става дума за отворено писмо, което експерти и граждани изпращат до министър-председателя Бойко Борисов и до Народното събрание, с което настояват да не се налага мораториум върху проучването и добива на неконвенционален природен газ. Заслужава си да се прочете тоя текст, за да се разбере по-пълно истината по изключително важния за България въпрос:

Обръщаме се към Вас, водени от споделената ни тревога за съдбата на проучването и добива за природен газ и петрол, в това число и от неконвенционални източници. През последните месеци се разгръща организирана кампания, която пряко застрашава националната енергийна сигурност, в това число и усилията за енергийна независимост и диверсификация на източниците, от което следват не само преки и незабавни, но и дългосрочни негативни последици.

Като група от загрижени граждани с познания и експертиза в тази област ние разчитаме в тези опити системност, подкрепа и защита на външни икономически интереси, за което свидетелства координацията на идентични послания от управителните тела на заинтересовани монополи и изявите на местни застъпници.

Представят се катастрофични сценарии с ужасяващи екологически последствия, с единствената цел да се манипулира общественото съзнание и осуетят усилията за диверсификация на енергийните източни.

Това ни накара да обединим усилията си в отстояване на интересите на енергийната независимост на страната, като се ангажираме да предоставяме на обществеността и на заинтересованите институции цялата разполагаема у нас информация, второ мнение, експертиза и професионален опит при намирането на обществено балансирани решения за ускорено развитие на проучванията и добива на нефт и газ у нас.

Повод за настоящето обръщение и решение да се обединим са и представените в Народното събрание предложения за обявяване на мораториум върху проучването и добива на неконвенционален природен газ, които добавят политически контур към усилията на външни и вътрешни заинтересовани страни.

Самият факт, че политически партии използват относително слабата информираност на населението за политически дивиденти е достатъчно тревожен. В този замисъл, макар и с къс политически хоризонт, тази атака срещу енергийната независимост на страната крие дългосрочни икономически, финансови, социални и геополитически цели. (Прочети ДОКРАЯ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

9 мнения за “Предположенията ми за това кой финансира протестите срещу шистовия газ се потвърдиха

 1. Грънчаров, ти никога не си изразявал предположения. Ти винаги КАТЕГОРИЧНО СИ ТВЪРДЯЛ, че знаеш кой финансира тези протести.
  Завършен болшевик като теб не борави с категорията ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ, да не говорим за СЪМНЕНИЕ. Болшевикът знае само едно състояние – НЕПОКОЛЕБИМА УВЕРЕНОСТ!

  • Ти няма начин не знаеш какво е болшевик и как реагира завършеният болшевик; болшевикът най-добре разбира какво е да си болшевик, тъй че ти вярвам изцяло – описваш себе си; болшевикът е най-добрият експерт по болшевизъм; прочее, това, че употребяваш думата „болшевик“, а не точната дума за случая, именно думата „комунист“, те издава какво си. Тъй че на себе си се сърди, че се дегизира и охарактеризира така тъпо, драги ми г-н комунисте…

 2. Брюксел поиска по-строга екооценка за шистовия газ
  Теодор Войников
  В отговор на питането на екоминистър Нона Караджова Брюксел в прав текст препоръча да се направи детайлна екооценка върху проучвателните сондажи на „Шеврон“ за шистов газ, потвърдиха от Министерството на околната среда и водите. Решението на ЕК дава възможност на България да извърши по-строг контрол върху новата технология за добив на газ, успокоявайки страховете на граждани и еколози от евентуални рискове за подземните води и природата. Според експерти обаче допълнителната регулация може да забави съществено проучванията за синьото гориво и дори да отблъсне някои инвеститори.

  Според българското законодателство проучванията за добив не подлежат на екооценка. Действащите норми предвиждат да се прави само оценка на проекта за съвместимост със Закона за биологичното разнообразие, както и оценка по Закона за опазване на водите, за да няма риск от замърсяване на подземните води. Намеренията на американската енергийна компания „Шеврон“ да проучва залежите на шистов газ в България обаче предизвикаха силна обществена реакция и десетки протести в цялата страна. Затова в началото на ноември екоминистерството поиска от ЕК разширено тълкуване на директивата за ОВОС, в която пише, че някои видове дълбоки сондажи за проучване подлежат на такава оценка.

  „Шеврон“ предвижда два от проучвателните сондажи да са през 2015 г., а другите два – през 2016 г. Отговорът на ЕК на практика означава, че до добив може изобщо да не се стигне, ако решението на МОСВ по екооценката бъде отрицателно.

  • Почвай в такъв случай, предателю, да крещиш, какво още чакаш, крещи ето това: Да живей Русия! Да живей вечното ни робуване на Матушката и батюшките! Долу свободата на България! Не на българската свобода! Да живей робството, което е „истинската свобода“!

   • „Предател“ е бащата на сина ти! Примитив кръгъл! Лайно миризливо! Камплексар нещастен!

  • Какво, ще ме застреляш ли, ако го кажа право в очите ти?! Кажи, не се срамувай, изплюй камъчето, таваришч…

   • Да те застрелям ли!?! Да не съм идиот. За убийство на малариен плазмодий да ме съдят като за човек.
    Просто ще ти се изплюя в лицето.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s