Б.Борисов уби енергийната независимост на България по мафиотски жесток начин

Твърдението в заглавието не е мое; то е на министър Трайков. Е, не го е казал по адрес на патрона си, но то се подразбира и има един тънък ироничен смисъл, който Б.Б. явно още не е схванал; като загрее, убеден съм, люто ще се разгневи на Трайков и нищо чудно и нему да вземе главата. В потвърждение на горната теза прилагам откъси от стенограмата на Министерския съвет, на което се взема решението за спиране на проучванията за шистов газ у нас; първо можете да прочетете репликата на м-р Трайков, а после, ако имате търпението, можете да изчетете и витиеватите обяснения на Боко Б., по адрес на които Т.Трайков е казал своята наистина смела теза; ето, започваме с нея:

Всичко това, което се предлага тук, ми прилича на мафиотско убийство. Така министър Трайчо Трайков в понеделник вечерта описа предложенията за мораториум над проучванията и добива на шистов газ. Първо забраняваме добива на шистов газ, което е изстрел в сърцето. След това контролно в главата забраняваме и проучванията по метода на хидравличното разбиване. А накрая слагаме забрана и на теренните проучвания, които представляват камион да върви по нивата и да пуска едно бетонно блокче. Това е все едно да отрежем главата на жертвата за по-сигурно.

Значи от тия думи излиза, че Б.Борисов, първо, с изстрел в сърцето уби енергийната независимост на България, забранявайки добива на шистов газ. Но това явно му се е видяло малко – и затова с контролен изстрел в главата я доубива, забранявайки и самите проучвания за това дали изобщо имаме залежи на шистов газ, възможности за неговия добив. Накрая са забранени и толкова безобидните теренни проучвания, което е все същото, за по-сигурно, да отреже главата на жертвата. Ето, същинско мафиотско убийство беше извършено над енергийната независимост на България – и то беше направено от самия премиер, със собствените му ръце. Наздраве, вий си избрахте тоя премиер, радвайте му се сега! Б.Борисов застреля енергийната независимост на България с изстрел в сърцето и главата, а накрая също така и отряза самата глава, за да е убеден, че няма да оцелее!

А ето сега Боковите словоблудства; тоя човек май наистина си е повярвал, че разбира нещичко от управление на цяла държава, поради което последиците за страната ни, предупреждавам, ще са фатални; ето какво казва самият дон Боко:

… И след като още лятото в Добрич им обещах на площада, че няма да допусна нещо, което има и минимален процент съмнения върху вредата, което би нанесла на природата, околната среда, водите… В края на краищата защо ние искаме това разрешение да го дадем? Да се върнем назад, защо сме се мотивирали да го дадем? Защото от това нещо сме очаквали да се извлече огромно количество природен газ, който първо да служи на българските граждани да му се намали цената на топлоенергия, на българската индустрия – да се снижи цената на производство за хикс продукция. Затова сме го правили. След като народът не е убеден, хората не са убедени, че това сега е правилно, моята логика е – спираме го и оттук нататък при спряно решение, при оттеглено решение започваме от начало дебата. Ако има технология, която не вреди на природата, няма опасност да се замърси околната среда, водите, не предизвиква такива хидравлични удари, няма никъде в света възникнали проблеми вследствие на това, аз съм убеден, че… Народът защо не протестира, че примерно при Дъбниците или плевенско се дупчи и вадят нефт, защото в цял свят се прави.

С една дума явно е, че по тази технология има световен дебат. Има държави, в които е забранено, има държави, в които са изгонени, има държави, в които придобиват и всичко е окей…

… Въпросът е – след като има неизяснени неща, ние чий интерес защитаваме, първо. Защитаваме интересите на българските граждани. Щом, и затова сме го искали да го правим този проект в техен интерес, само че не само че те не ни разбират, има протести и казват, че това ще съсипе екологията. Е тогава за какво го правим?! В наш интерес не е, в интерес на хората е. Щом е в интерес на хората и те не го искат или не искат тази технология, оттегляме решението, нека юристите така да го формулират, тъй като имаме и съдебни процеси по тази тема, да не влезем в юридически казус. Но смисъла на оттеглянето е това – искали сме в името на хората да го направим, хората не го искат, страх ги е поради една, втора, трета, четвърта причина.

Спираме. Ако един ден пожелаят – лесно се вкарва ново решение. По този начин ние показваме и политическа воля, показваме прагматичност и в същото време казваме на всеки инвеститор, който иска да дойде в тази държава – първо убедете хората, че това е рентабилно, че това е безопасно, че това носи ползи за тях – добре дошли сте…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 мнения за “Б.Борисов уби енергийната независимост на България по мафиотски жесток начин

  1. Предубеден сте. Бойко не реагира като руски агент, а като популист. Решението за добив на шистов газ бе правилно, но хората не го искаха. Понеже не го искат, той го оттегли. Това е типична популистка демокрация…

  2. към Не така

    Не бъдете толкова сигурен за това какво са искали хората. Със сигурност те нямат информиран избор, защото руските ребята много умело купуват общественото мнение, /това май е едно от малкото работи в които ги бива/. Истинското мнение на хората можеше да проличи при дебати, много по-дълго представяне на самата технология, и не на последно място -равнопоставеност на мненията за и против. Това не стана, ясно е защо…

    А популизма на Боко е странно избирателен – спомнете си протестите на фермерите, БДЖ…там той не реагира по този начин…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s