Въпрос към Премиеро: Ало, нагла тикво, кога народът ни каза, че не иска енергийна независимост на страната?

Че г-н Премиеро Боко е с отявлен антидемократичен манталитет се знае отдавна и се приема като проста даденост; не може човек с бандитски наклонности, най-пошъл подражател на Дон Корлеоне да има демократичен манталитет. Но ето, тия дни крещящата антидемократичност на туй чудо от Банкя изпъкна особено релефно – пак във връзка със забраната на проучванията за добив на шистов газ у нас. Знайно е, че г-н Премиеро благоволи да каже: амче народът щом не иска, спираме, нали така каза Премиеро? Да, точно така каза, ето какво е казал, привел съм точните му думи тук, в тази публикация: Б.Борисов уби енергийната независимост на България по мафиотски жесток начин.

И тъй, народът тъй искал, и Он великодушно казва: както искат ората, тъй да е! Каква наполеоновска величавост, какъв финес, каква историческа бляскавост?! Блещи меличавостта на нашия доморасъл гений така, както блещи блещи тиган нощно време, на светлината на Месечината!

Ало, кой народ и кога поиска тая забрана на проучванията за шистов газ бре, Тикво? Аз не си спомням да е имало референдум по тоя въпрос, вий спомняте ли си? Не, нямало е, ала народът, според мнението на наглата Тиква, бил поискал еди що си: как ти, драга тикво, разбра що иска народа? Имало демонстрации, съвсем „спонтанни“, и то в цели 12 града едновременно: ух, тоя народ колко активен бил бре?! Как убаво са го организирали тоя народ бре?! Народът, дето малкия си пръст не ще да мръдне когато наглеци като тоя Боко закопават Отечеството му, бил станал и бил поискал да бъдат забранени проучванията за добив на шистов газ! И кога стана това?

Аз, прочее, също съм народът, пък никой не ме е питал по тоя въпрос, и много други сме непопитаните. Кой може да решава от наше име що да бъде? Каква е тая тиквенска демокрация, при която правителството само организира „спонтанни демонстрации“ за еди що си, щото от Москва са му дръпнали каишката, и хоп – народът тъй искал, ще бъде както народът поиска! И го казва едва ли не с финес, забелязвате ли патетиката на премиерското ораторстване. Нищо чудно Вежди да му е написал тая поетично-фалцетна реч. Или някой Пишурко му я е написал.

Видите ли сега каква е представата за демокрация на наший народний кумир? Народът иска, тъй да бъде, позволявам: тъй си мисли негова тиквенска светлост. Нищо че не е питал народа и дори няма намерение да го пита. Разбира се, по такъв важен, от стратегическо значение въпрос народът трябва да бъде питан. Никой и не възнамерява да го пита, и най-плах гласец няма с искане за референдум. Какво означава това?

Ами означава това: с решението си за забрана на проучванията за добив на шистов газ правителството не само че уби, застреля, закла, обезглави по мафиотски жесток начин енергийната независимост на България, ами също така по мафиотски жесток начин уби, застреля, закла, обезглави самата българска демокрация! Ето затова така празнуват някои – радостта им иде от друго, не за пустия му шистов газ толкова са се загрижили, а най-малко пък са се загрижили за чистотата на българската природа. Другаде ги сърбеше някои, ето, начесаха се и затова тъй ликуват…

Това е положението. Трябва да искаме референдум. Не може Боко да решава вместо нас, народът. Народът трябва да поиска думата и сам да реши. Това е демокрацията, а не както си мисли банкенската тиква. Тъй мисля аз. Да видим дали и други хора ще се позамислят колко страшно е това, което се случва и дали ще се сепнат уплашени…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 thoughts on “Въпрос към Премиеро: Ало, нагла тикво, кога народът ни каза, че не иска енергийна независимост на страната?

 1. Еееее, това на нищо не прилича!
  Точно това поиска народът.
  Огледай се! Форумите гърмят. Единици сте тези, които нямате нищо против шистовия газ.
  Ако Борисов го беше допуснал, следваше гражданска война – гаранция!

 2. Американците бяха доста наивни в този случай – отказаха да платят за „положително обществено мнение“, и затова се получи така. Съветско-руските ребята си плащат редовно на техните хора, и резидентите им тук обилно „напоиха“ финансово когото трябва в и без това добре зарибената русофилска среда…Не че от Шеврон са чак такива будали, ама се подведоха от това, че сме уж европейска страна и би трябвало поне да си знаем интереса….

  • Че то било много лесно така. „Съветско-руските ребята си плащат редовно на техните хора, и резидентите им тук обилно „напоиха“ финансово когото трябва в и без това добре зарибената русофилска среда…“. няма доказателства, но това го приемаме по дефолт.
   И на Пардю са снесли съответната сума, да ни съветва да сме по-предпазливи с шистовия газ? По тази логика Шеврон на теб ти плаща, ама не можеш интелигентно да му защитиш интересите и са те резнали. Всичките вие -фили и -фоби не може да да надскочите политическите си пристрастия и забравяте българските интереси.

 3. Те Шеврон няма да прокопсат, ако плащат на такива като мен. Аз не съм депутат, журналист, дори нямам блог. Няма как да повлияя на общественото мнение. Но дручко си е да заплатиш на депутат, журналист, евро-депутат?! На Калфин колко му е хонорара, как мислиш? Помисли и кажи, кои от неговия калибър е ходил да обяснява колко е хубав шистовия газ, например в БАН? Има ли такъв изобщо? Кой дуднеше за „енергиен център на Балканите“? Как се става център, без да имаш нефт, без да имаш газ, без да имаш СОБСТВЕНА, национална ядрена технология и индустрия?! Става се не център, ами „енергийна периферия“ на чужда държава, феодална по своя характер…
  Още малко по повод плащането и „рязването“ на интересите.. Българския интерес е в това България да работи за енергийната си независимост, господинчо! Питам аз, кой сега владее 90% от нашия енергиен пазар? Росатом, Газпром, Лукойл! Как не те е срам тогава да ми говориш, че забравям българските интереси?! Ами аз искам тук да се конкурират български, руски, американски, канадски, европейски фирми! Какво по-патриотично от това?! И съм бил „фил“ или „фоб“! А про-руските кратуни, които работят /успешно/ тук да има руски, руски, руски, съветски и руски фирми – те били патриоти!

  Ай сиктир, както както казват на майчин език!

  • „Ако трябваше да посъветвам България, бих й казал да бъде много предпазлива. Да не бъде първата, която ще скочи в този бизнес. Това не означава, че никога не бива да прибягва до тази възможност, но все пак да внимава, защото трябва да се учи от опита на другите. Освен това има и други възможности – алтернативни тръбопроводи, доставка на втечнен газ и пр., които България трябва да проучи“, коментира бившият посланик.
   Това ще коментираш. Ясно и точно казано, а не предположения кой на кого плаща.

 4. Българино що си тъй продажна душица дребна,продаваш всичко що е свято за жълти копейки.Българино продажно племе си станал!
  Левски,негови са думите,продажно племе!
  „Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате“
  „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“
  „Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско. — до Д. Хр. Попов, 27.VII.1871 г.“
  „Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре — магаре. — до Д. Хр. Попов, 30.V.1871 г.“
  „Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си. — до Д. Трайкович, ноември или декември 1872 г.“
  „Никой да не се повежда сляпо в работата. — до Троянския революционен комитет, 4.IV.1872 г.“
  „Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само мене си. — до Панайот Хитов, писано през март или април 1868 г.“
  Защо се кичиш с него продажно племе.ЗАЩО?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s