Братът на Васил Левски Петър умира като просяк в бленуваната от него свободна България

Ето как са гледали на делото на Левски някога: Родителите на Левски – Иван Кунчев и Гина Караиванова (по мъж Кунчева) имат пет деца: Яна, Васил, Христо, Петър и Мария. Бащата – трудолюбив и преуспяващ карловски бояджия и гайтанджия – се разболява тежко от охтика, бързо изпада в несъстоятелност и почива през 1851 г. Рано осиротялото семейство се оказва в бедствено материално положение.

Въпреки неизброимите несгоди овдовялата Гина Кунчева успява да отгледа децата си, слугувайки по къщите на карловските чорбаджии. Нейното пето дете, Мария, умира на шест години от някаква незнайна по онова време болест. Христо – по-малкият брат на Левски, подгонен от турските власти, емигрира във Влашко, споделяйки бунтовните копнения на българските хъшове и епичната им бран за освобождаване на България от османско иго. Крехкото здраве на младият мъж не устоява на суровото хъшовско ежедневие и умира през 1870 г.

Най-малкият брат в семейството Петър също е деен участник в българското национално-освободително движение и активно съдействува на Левски в революционно-апостолската му мисия, а през метежната българска пролет на 1876 г. се включва в Ботевата чета. Тежко ранен в сраженията на Врачанския балкан попада в турски плен и бива осъден на доживотна каторга в Диарбекир, Мала Азия, но съумява по някакъв начин да избяга в Русия. Опълченец през Освободителната руско-турска война – в шипченските боеве го раняват в главата, гърдите и краката. Откаран е за лечение в Харковската военна болница, ала се налага хирурзите да отрежат гангренясалия му десен крак. С крайно влошено състояние, непосредствено след Сан Стефанския мирен договор, пристига в родния си град Карлово – полусляп, почти глух, еднокрак и с туберкулоза.

Никой в града не откликва на молбите му да получи някаква що годе подходяща за инвалид работа, за да се прехранва. Старите чорбаджии от османлийската епоха и новопръкналите се богаташи не могат да понасят гладуващите роднини на Апостола.

На национално-освободителните идеали и народополезната дейност местните богаташи гледат с безочлив, неприкрит присмех и досадливо пренебрежение.

Стигналия до просеща тояга Петър протяга ръка за милостиня на чаршийските търговци и занаятчии и с оскъдните подаяния подпомага сестра си Яна, вдовица с четири деца. Гина Кунчева не може да се смири с нещастната съдба на сина и дъщеря си. Съсипаната от непосилен труд и още по-непоносими несгоди българка се самоубива, хвърляйки се в един кладенец.

През 1881 г. Петър Кунчев умира от туберкулозното заболяване, останал просяк до края на живота си в бленуваната от него свободна България!

Подбра: Валентин Якимов

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 мнения за “Братът на Васил Левски Петър умира като просяк в бленуваната от него свободна България

  1. „Ето как са гледали на делото на Левски някога:“ – Като сега,а някой „леви интелектуални“ дори са на път да го обявят за измислица,понеже някои от думите Му не са в унисон с руските интереси.Но много обичаме да си поставяме портрета Му по канцеларии чиновнически,министерски и президентски,да се бием в гърди ,как сме наследници на „Великите Ботев и Левски“.“Достойни за техните саможертви“,“много достойни“ ,особено в днешни дни.Обичаме Русия,за да обичаме България,та за Левски не хартисва обич!
    Днешен българин обича този който даде някое кебапче и бира повече,a най много който обещае лежане по гръб на припек!

  2. „След обира на турската поща в Арабаконак Левски отказва да обяви бунт по нареждането на БРЦК и Каравелов в Букурещ и решава да отиде в Румъния, след като прибере архивите, за да се разбере с емиграцията. Но предателството води до арестуването му.“ Левски е осъден без никой българин да се застъпи за него, замерян с камъни от българите по пътя към бесилото и обесен, а Каравелов се оттегля от революционната дейност. Брат му Петко Каравелов, русофил, става министър-председател. Стамболов вместо като апостол на В. Търновска област да поведе въстаниците от областта по време на Априлското въстание, се укрива. Впоследствие също става министър-председател. Тук се сещам за афоризма на Радой Ралин: „Първите паднаха в кърви, последните станаха първи.“
    Нека повече от нас да оценим личности като Васил Иванов Кунчев и братята му и да подражаваме на човеколюбието, морала и честта им.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s