Ние сами трябва да се освободим от себе си, от овчедушието, от простотията, от готованщината си…

На едно място във Фейсбук, до поместената и там картина, открих коментар, на който не можех да не реагирам; ето по-долу краткия ми коментар, заедно с възникналата по този повод дискусия по любопитната тема за българските „освобождения“; та ето какво написах там, което именно и отприщи дискусията:

Да отвърна на тоя дето пише: Честито Освобождение на Бургас от турското робство! А бе, къде са американците в тази картинка?!!

Ето какво пък казвам аз в тази връзка:

Руснаците, които като народ са по-големи роби от нас, просто няма как да са нечии „освободители“ 🙂 Питайте поляците какви „освободители“ за тях са руснаците, те ще ви отвърнат най-добре, щото са имали късмета да бъдат „освобождавани“ много по-често от нас от руснаците. Ако руснаците изобщо можеха да бъдат нечии освободители, първом себе си да бяха освободили. Щото свободата е това: ти самият да се освободиш, да си свободен, да браниш свободата си, да я цениш…

Илия Зюмбилев: Грънчаров, от къде тази омраза към руският народ в теб!? Пак ли бъркаш царска Русия със СССР? Ръсиш глупост след глупост поради изключителната си историческа неграмотност (или се правиш на такъв)! Мога да ти изредя цял куп факти, но няма смисъл, по-добре е да си мислиш че си прав! Пишеш глупости, но един път не отиде да поднесеш цвятя на убите 150 българи край Пловдив от турците при идването на руските войски! Ти си ярък пример защо сме били 500 години под турско робство; ако зависише от теб още щяхме да сме под шапката на султана! Говори си колкото искаш за СССР, но за царска Русия замълчи – защото с глупостите си очерняш паметта на загиналите за освободата на България!

Hristo Lukov: „Ето как описва англичанинът Гладстон сегашната руска война с Турция:

„Каквото и да ни говорят за някои други глави от руската история, с освобождението на многомилионни поробени народи от жестокото и унизително робство Русия оказва на човечеството една от най-блестящите услуги, които може да помни историята, услуга, която никога няма да изчезне от благодарната памет на народите“.

Георги Кокеров: Приятели, не се палете. Това нашият приятел Ангел Грънчаров не го е измислил. Това са думи на Захари Стоянов. Захари е българин, демократ по душа и същност. Защитава свободата на България от посегателствата на Империята-„освободителка“. Та преди да се замахва срещу някакъв текст неко се вгледаме и го прочетем, па да се разбере кога е написан и защо. Засега толкова. По-леко на завоите. Защото у Захари има мисли и по адрес на такива слепи поклонници на „освободителката“, щедро платени със злато…

Кристиян Начев: Аз не мога да предпочета мюсюлманска Турция пред Православна Русия – това е! Другото е политика и политически игри, които са нещо отделно! Факт е, че точно Русия ни освобождава, но да факт е, че не го прави безкористно, но нима, ако някоя западна Велика сила ни беше освободила, нямаше пак да се опитва да ни се наложи?! Ами разбира се, че да! Така че стига политизация господа, нека гледаме фактите и се осланяме на тях. И пак казвам – Русия може да е всякаква и все пак е за предпочитане пред ислямския свят и католическо-протестантския!

Амбри Чалнъков: Православни комун.онанисти сте вие дето се правите на религиозни. Просто рубладжийски еничари!

Кристиян Начев: Идиот, когато Русия ни е освободила комунистическа ли е била?! Хайде ходи да го духаш на хамериканските цигани!

Амбри Чалнъков: Чугунено чутуро червена! Такива гнусни еничари като комун.онанистите трябва да ги интернират директно в Сибир на разположение на баща им Сталин!

Да не би целта на войната от 1977/78 да е била освобождаването на България, а не завзамането на тези земи и Проливите? Та действията на окупационният корпус тук и на Империята да не са ясно доказателство, че са искали да направят тези земи Задунайска губерния? Ако не знаеш историята – прочети – ако знаеш – млъкни!

Георги Кокеров: Приятели, ще ви кажа известни неща. Земите, населени с българи са наричани и смятани в Руската империя за Задунайские територии. В Русия дори не е съществувало понятие и дума БЪЛГАРИ. В записките на Пушкин се споменават всички славянски народи без… българите. И това не е случайно.

Кристиян Начев: Хаха, да, войната е била точно 1977-1978 – виж се какви ги пишеш, и после ела да коментираш, Амбри ли си, какъв си там шмекер.. Айде, чакам да дойдеш да ме интернираш в Сибир, чакам те! Така съм се уплашил от теб, че сън не мога да спя. И не ми отговори на въпроса: е ли е имало комунизъм в Русия по време на Руско-турската Освободителна война или НЕ Е имало? И Сталин ли е управлявал тогава Русия?! А може би е бил руски император?! И да разбирам ли, че предпочиташ ДА СМЕ СИ НОСИЛИ ЧАЛМАТА още дълги години, пред това да ни помогнат да се освободим от нея лошите руснаци-империалисти?! Ха отговори ми на този въпрос и после ме обиждай и обвинявай сопол такъв!

Амбри Чалнъков: Начев, ти си с празна кратуна! Това е комплимент.

Hristo Lukov: Нека се опитам да ви обясня, защо войната от 1877-1878 г. е Освобождение, защото през 14 в. населението на България е около 2 млн. души, а след 50 год. става 400 000 българи. Колко се изклани?!! През 1880 г. Свободна България е едва 2 007 919 души, а през 1893г. е 3 310 801 души. Нараства с 1,3 млн. за 13 години, а от 1450 до 1877 е стигнало едва 1,9 млн. души. За около 430 години е нарастнало едва 1,5 млн., а за 13 години свобода с 1,3 млн. души. Само през Априлското въстание са избити 30 000 българи, опожарени 80 селища и разграбени 200 селища!!! Каквото и да са мислили от Империята за войната, то тя за нас е Освобождение!!!

Кристиян Начев: Господин Кокеров, аз не споря по въпроса, че Русия паралелно с това да ни освободи е целяла и да ни подчини. Но едното и другото аз ги разделям; не мога да предпочета да си стоим в Отоманската и мюсюлманска империя пред това ВСЕ ПАК да сме поне териториално свободна държава! И да не ни управлява султана. А що се отнася за другото: разбира се, всяка империя е желаела да ни се налага; същото като Русия щяха да направят например Австро-Унгария, Англия или Франция ако те бяха ни освободили. Така че нека не смятаме, че само Русия е искала да ни наложи такъв модел на свобода – формална или не. За съжаление не сме имали никаква възможност за самостоятелно освобождение в този момент и друг изход не е имало, това е неприятната и жестока истина. Дано доживеем един ден, в който общо взето ще бъдем сравнително независима и свободна държава и от Русия, и от Запада, но с такива политици, каквито ни управляват, няма как да стане и затова не ни е виновна Русия, разбира се, и Запада не ни е виновен – сами сме си виновни!

Амбри Чалнъков: А кой ни освободи от Русия и окупацията ни?

Hristo Lukov: Ние все още не сме свободни…

Кристиян Начев: Неприятно, но факт: не сме; другото са празни спорове!

Георги Кокеров: Приятели, започнахме интересен разговор и затова има и емоции. Ще споделя накратко някои мои мисли за нашето национално освобождение. няма ги в нашата история на възраждането, все ги заобикалят. Борбата за национално освобождение на българите се засилва след Кримската война. През 1861 г. пловдивският лекар д-р Стоян Чомаков (1819 – 1893) събира пълномощия от общини на Софийска и Пловдивска епархии и отива в Цариград да работи за автокефална Българска православна църква. Оставя своята богата лекарска практика и болница в Пловдив. Скоро става член на Държавния съвет. Живее основно със свои средства. На 27.02.1870 г. излиза Султански ферман за създаване на Българска Екзархия. Вселенският патриарх и Руската империя са против документа. Независимо от всичко се свиква Народен църковен събор, който избира за Екзарх Ловчанския митрополит Иларион. Граф Игнатиев е против и изборът не е утвърден. Съборът избира за Екзарх Видинския митрополит Антим, Атанас Михайлов Чалъков (1816, Одрин – 1888, Видин). Това е единствената победа на либералните национално-освободителни борби. По това време е популярна и идеята Султанът да се короняса за Цар на Българите. Също либерална. И за това не се говори в нашата история. Русия вижда в тези действия заплаха за своята имперска политика и успява чрез граф Игнатиев и помощника му К. А. Леонтиев да наложи радикализма в българското национално-освободително движение и да се премести центърът на борбите от Цариград в Букурещ. Накратко това е развитието на нашите национално-освободителни борби. Интересувайте се и четете каквото намерите.

„Строителите… “ на Симеон Радев започват с въпроса Защо не отива българска делегация в Берлин. Това се проваля от Русия. Така че България получава свобода не благодарение, а въпреки Руската империя. Цялата политика на Русия след Освобождението показва това – грубата намеса във вътрешните работи на Княжеството. Превратът на 9.08.1886 г., Бунтовете в Русе и Силистра, въоръжените чети, мисията на Каулбарс и др. Русия е против Съединението, отзовава своите офицери и подофицери от Българската армия. И още други неща има. Но засега стига…

Илия Зюмбилев: Амбри Чалнъков кой ще ни освободи от турци като теб? Г-н Hristo Lukov ви даде фактите аз ги знам, но вие май се правите че не ги виждате! Казах и преди не говорете лъжи и глупости ами поднесете цветя на паметниците на падналите за свободата на България! Без руските освободителни войски до 1910 г. България и българите буквално щяха да бъдат заличени от картата на Европа посечени от турският ятаган! Вървете при „командира“ в Турция по един фес ще ви дадат и ще се кланяте на Алаха по 5 пъти на ден безсрамници!

Амбри Чалнъков: Зюмбилев, ти май си на лоша дрога! Еничари като вас дето лапат руски пишки – да го духат! Добре ли се изразих?

Кристиян Начев: Изрази се като пълен идиот и глупак, на какъвто си и изглеждаш, доволен ли си от отговора?

Амбри Чалнъков: Начев не се вземай чак толкова на сериозно. Не сте вие, които ще ме стреснете или характеризирате.

Кристиян Начев: Не се взимам насериозно, ти започна с обидния тон и съответно ти се отговори по същия начин. Не обичам хора, които лепят етикети на другите само заради по-различното им мнение; освен това не излезе с никакъв сериозен аргумент и дори обяснение, за да водим някакъв смислен и нормален спор – само простотии – ами така не става..

Eva Dimitrova: Г-н Грънчаров се опита да създаде дискусия по един важен момент от нашата история, но типично по нашенски се започнаха обиди и ругатни. Господа, два пъти ни освобождаваха и до къде ни докараха!?…

Георги Кокеров: Васил Левски е казал „Който ни освободи, той ще ни зароби“ като визира Русия. Първият път „освободителите“ не успяват. Вторият път болшевишкият СССР успява и още не можем да се освободим от тяхната „дружба“.

Kd Nikolov: Русия е била най-върлия противник на обединението на България – за какво освобождение бълнувате??? Без изчистване на московската плесен оставаме завинаги в мизерно съществуване!!!

Ангел Грънчаров: С риск да хвърля нов камък в русофилското комуноидно блато, коойто може да предизвика нови и нови крякания на населяващите го гръмогласни жаби и съскане на тамошните змиии, бих дръзнал да заявя, че ако Русия не ни беше изобщо „освобождавала“ ние, българите, щяхме да се наложи да се освобождаваме сами, според заръките на Апостола Левски, което и щеше да е истинското ни освобождение; при това България нямаше да бъде накъсана на парчета, както стана заради намесата на Русия и имперския и интерес; Европа не можеше да позволи на руснаците да си правят губерния в огромния мащаб на цялата етническа територия на България, пък и самите руснаци не са имали такива ламтежи; те са искали просто да стъпят на Балканите, както са владеели Кавказ, Грузия и пр. Накратко казано, услугата на Руската мечка за освобождението ни, както и можеше да се очаква, беше мечешка; по-добре щеше да е съвсем да не ни бяха „освобождавали“; изобщо нямаше да загубим Македония; Стамболов и Фердинанд едва успяха да запазят независимостта на България; и прочие…

Stoyan Dermendjiev: ‎“Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те се твърде лесно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате… вие и потомците ви с кръвта и с живота си!“ (1863) Г.С. Раковски

Илия Зюмбилев: И всичко това в Турция е реформи, и реформи здрави и трайни, основани на дълбоката любов между турчин и българин, между господари и роби. При тези радикални реформи, ако и да се случва да нападнат някои правоверни къщата на гявурина, да го убият или удушат, да обезчестят жена му или дъщеря му, а сина му да извлекат и жив на огъня опекат, то това са изключения и случайности, защото не стават всяка неделя в една и същата къща, всяка нощ в едно и същото село… Христо Ботев

Непримиримостта на Стамболов спрямо Русия е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година.

Stoyan Dermendjiev: “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” и „Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата „освободителка“ и „покровителка“! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“, Захари Стоянов – „Кой?”

Георги Кокеров: Русия премахва пречките пред зловещите й планова – д-р Георги Вълкович и Стефан Стамболов. По-късно действията на Русия навлизат в политиката и прокарва двои хора – Иван Евстр. Гешов и д-р Стоян Данев заедно с атентатите – ва 30.01.1915 в Градското казино. Действията на руската дипломация през1912 – 1913 г. са известни. Известна е и антибългарската политика през 1914 – 1915 г. Политиката на тази империя срещу България е само зловеща и разрушителна. За това не трябва да спираме да говорим и пишем.

Eva Dimitrova: Г-н Зюмбилев, аз съм националистка, но нека не забравяме и един факт за Левски, че турчин го е крил, а българин го предаде. Казвам Ви това, тъй като намесихте 500-те години робство. А ако има възможност да се надигнат от гробовете Ботев, Левски, Караджата, Бенковски и всички останали – отново ще хванат Балкана и нали се сещате кои ще бъдат обесени по дърветата? А така скъпите Ви руснаци – ще бъдат забранени с закон.

Angata Awercheto: Докато на Българите им беше внушена мисълта, че някой трябва да ги ОСВОБОЖДАВА от Съветското Робство, Гърците измамиха Евро Съюза и освободиха Германия от доста милярди Евро като са създали от влизането си в Евро Зоната десетки хиляди държавни и общински СЛУЖБИЦИ и са назначили любовниците и роднините си на тях да получават заплати ПЛАЩАНИ СЪС ЗАЕМИ ОТ ЕВРО СЪЮЗА. Повечето от тези служители или не са ходили на работа изобщо или само са седели на един стол по няколко часа на ден. А в България през това време студувахме, гладувахме и чакахме Американците да дойдат да ни освободят.

Stoyan Dermendjiev: За примера с гръцките топ-мошенически стопани си прав, Ангата – още преди приемането на стабилизационния пакт миналата година само Германия им нахлузи 2 х 25 милиарда евро, с цел да „оздравява“ банкрутиралата им финасова с-ма – за сметка на редица социални лишения в някой по-силно развити германски провинции където Меркел автоматично си спечели омразата на местното население, и за да я клеймят сега от всички посоки – но тя вече категорично заяви, че Германия няма да бъде вече дайщната крава за калпазан-хрантутници като гърците, а ще подкрепя само тези ЕС стопани, които убедително възнамеряват да развиват ефективни структурни реформи и социалнопазарни стопанства.

Да им е яка гърбината на ГЕРБ щото досега 3 г. дори и едно законодателство на изработиха (отделна от монополите политика) защитаващо и стимулиращо българския масов дребен и среден бизнес – МСП – наричани още „икономическият гръбнак“, набавящ близо 1/2 от оборота на БВП при развитите демокрации, а не от монополите, мутро-олигарсите, и картелите? Но Борисов имаше досега визия по въпроса – особенно тези българи, които са на ръба на оцеляването изпитват чудесно „европейския успех“ на ГЕРБ..

Нека да признаем, че с подобна „мижай да те лъжа“ тактика злоупотребиха и доста български менте-„бизнесмени“ точно по времето на тройнокоалиционното управление с предприсъединителните и еврофондови програми – някой от кандидатствалите тогава български бизнесмени успешно доразвиха частни дребни и средни стопанства – но някои от тях декларираха за парлама по едно лозе и вместо да развиват например винопроизводство с европейски средства, си накупиха джипове и пак си останаха същите голтаци, защото с неграмотия и измами не се развива производство (без да посочвам примери) а трябва кадърност и реално влагани усилия.

А за незначителната междудругото светкавична визита на Хилъри в София бе генерирана една излишна шистофренична пропаганда от кремълопридворната „пета колона“ – близко до съзнанието: бранят си лапачката по трасето на монополистката енергийно-окупантска путинска тръба?

Стоян Чонев: Който ни освободи, той ще ни пороби…

Biser Boianov: Ами не си ли се замислял, че имперска армия никога не освобождава?

Eva Dimitrova: Стига с това освобождение! Ние сами трябва да се освободим от себе си, от овчето си мислене, от простотията, от готованщината и от доста други неща, които сега ще си ги спестя от изброяване. Ние сами сме си врагове и само чакаме някой да ни оправи батака…

Biser Boianov: Много се радвам, че има хора като Ангел Грънчаров, Георги Кокеров, Стоян Дерменджиев, Ева Димитрова, Амбри Чалнъков и Стоян Чонев. България се нуждае от будители като вас! По отношение на „свободата” ще добавя, че в ДВ бр. 2 от 10 януари 1884 г. е записано черно на бяло: „съгласно Берлинският договор трибуталното княжеско българско правителство се задължава да изплати на окупационната руска армия сумата 10 милиона 680 хиляди 260 книжни рубли и 42 копейки”. По тогавашният курс на рублата сумата се е равнявала на 32 тона чисто злато, изплащана от целокупният български народ цели 12 години. Тъй че свободата не ни е даром! Освен това българските 3000 опълченци, които водят неравен, но героичен бой с 30 000 армия на Сюлейман паша (1 срещу 10) и удържат прохода Шипка решават изхода на руско-турската война. Тъй че заслугата за войната е на българското опълчение, а не на руската армия или руският цар Александър. След като Сюлейман паша е разбил сърбите и се е насочил към България, руският цар отписва войната на Балканите и вече е мислил да се оттегля. Той никога не е вярвал, че българското опълчение ще удържи прохода срещу добре обучената и добре въоръжена армия на Сюлейман паша, който е с британско военно образование. Левски е бил достатъчно далновиден за да не желае освобождението на България от външна сила и особено от Русия защото е знаел, че „който ни освободи, той ще ни и пороби”! Затова той посвещава себе си и своето дело на самоосвобождението! Тези истини трябва да знае и всеки българин!

Ангел Грънчаров: Прав сте, г-н Боянов, напълно споделям: освобождението в същностния му смисъл не може да се мисли иначе освен като самоосвобождение. Оня, който първом не се е самоосвободил, който не е освободил свободата в себе си, в своята душа, такъв е роб, а никой не може да дарува свобода на роба; робът не знае какво да прави със свободата си и мигом се отказва от нея; тъй че няма как да бъде освободен; това е невъзможно…

Ivan Panchev: На любителите на кремълски чизми ще дам малко тема за размисъл: Едва при преброяването през 2010 г. Москва включи в списъка с народности в Русия и българската. Мда… Въпреки повсеместния страх милиони са се писали българи, а не презрителното „татари“, както кремълските лилипути наричат волжските българи. Според информация на български организации в Русия 10 милиона са се записали българи. Познайте какво… данните от преброяването са засекретени.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

3 мнения за “Ние сами трябва да се освободим от себе си, от овчедушието, от простотията, от готованщината си…

 1. А знаете ли вие всички, които така упорито защитавате това така наречено освобождение от турско робство, че когато руснаците са дошли да ни освобождават, и като видели как живеят българите, с частна собственост, свободно движение из цяла Европа, със своя религия и образование, обикновените руски войници, като направили сравнение между живота на българите и своя живот в Русия, си задали въпроса: А ние от какво освобождаваме българите?

 2. „Руснаците, които като народ са по-големи роби от нас, просто няма как да са нечии „освободители“
  Това е безспорен факт! Безспорни са и следните други, произтичащи от него следствия:
  1. Бургас никога не е освобождаван от руснаци. Руснаците са дошли и са разтурили петстотингодишния рахатлък на бургазлии под дебелата сянка на Падишаха.
  2. На вр. „Св. Никола“ няма никакъв паметник. Там има стадион, на който Лепа Брена каца с Кугъра на ББ, и пее „Йвано, Йванке“ на ушето Му.
  3. Вазов никога не е писал стихотворение „Здраствуйте, братушки“. Оказва се, че това е тескт на забравена песен на ранния Азис.
  4. Около селата Шипка и Шейново никога не са се водили боеве. Това са били мазни борби по време на концерт на Графа и М. Илиева.
  4. Д. Гюдженов никога не е рисувал картината „Посрещането на ген. Гурко в София“. Това е било първа страница на „24 часа“, показваща как Цв.Цветанов на БТР идва с риск за живота си да спасява бедстващите жители на Свиленград.
  5. В Москва няма паметник „Героям Плевны“, защото около Плевен не са се водели никакви боеве. Това е паметник възхваляващ спортните победи на джудиста-диктатор Путин.
  6. Поредната Руско-турска война /1877 – 1878 г. / никога не е наричана Освободителна. Руснаците не са дошли да освобождават когото и да е, а да огледат места за курорт около Сл. бряг.
  7. Никога не е имало българско Опълчение. Всъщност Самарското знаме е знамето на агитката на „Лудогорец“ Разград, с което те счупиха главата на страничния съдия.
  8. Гнусна лъжа е, че 200 х. руснаци, украинци, румънци, осетинци, калмици, донски казаци, финландци са оставили костите си по Българско. Истината е, че след като купонясвали почти година и половина по баровете, пистите и плажовете на Бургас, Пампорово и Албена те са се върнали поживо – поздраво в родината си , за да продължат робския си живот.

 3. Статията е доста интересна и малко по различна от обичайните,които съм свикнала да попадам.Тук има доста истина и една гледна точка която е може би в правилната посока.Не знам как можем да се отървем от цялата готованщина както и вие пишете.Както са казали, това,което е направила Русия никога няма да бъде забравено.Но всеки има своята гледна точка и мнение по проблемите които са сега и от какво са породени в миналото.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s