Кратък диалог с един представител на народа на VЕLIKA HELLADA, който нарича българите „варвари“

Моята публикация по гръцката тема със заглавие В Гърция се налага да се откажат от социализма си, а социализъм е това: едни пият и ядат, а други – плащат тази сутрин забелязвам, че е предизвикала една твърде злобна реплика от някакъв грък с име Giorgos Kaponis, който във Фейсбук ми е написал ето това съобщение; прочетете и се подивете:

Be barbarian pervo ste tersis, tvoe zitie i kakvo pisi na tvoe gkrep i posle ste govoris za VILIKA HELLADA. Kato filosof tsakam da imas po svoboden um, no kade da go nameris. GRETSIA BESE E I VINAGI STE E VILIKA, I VIE STE PRADALUZITE DA STE NAGLI I BARBARI. IDIOTEN!

Всичко в това съобщение се чете и разбира, ако изключим последното изречение, именно това: „I VIE STE PRADALUZITE DA STE NAGLI I BARBARI“, в което мен лично ме затруднява да разбера какво означава думата „PRADALUZITE“; да не би да значи „пръдлювците“, а? Или нещо друго значи, ако някой може да го изтълкува, да помага. Както и да е. А иначе тоя любезен представител на комшийски народ, който е натрупал твърде негативни емоции срещу нас, българите, благоволява да ме нариче „barbarian“, което значи „варварин“ (в край директно си заявява, че ние, българите, един вид сме осъдени от съдбата да сме нагли и да сме варвари!). Почудих се дали да му отговоря или да си замълча, но понеже мълчанието ми в случая може да се разбере неправилно, то рекох да му отвърна нещо кратичко; ето какво му написах там (май не се получи кратичко, но нека):

Нещо съвсем не си ме разбрал; аз лоша дума за гърците като народ не съм казал и няма да кажа, щото не съм такъв глупак да подвеждам всички гърци под един знаменател. Аз обаче казах нещо справедливо, което обаче може да звучи лошо в даден вид уши, именно, позволих си да изоблича „гръцкия социализъм“, заради който като държава сте я докарали до дереджето, до което я докарахте. Като човек и философ ви соча истинския проблем, а ти се нахвърляш да обиждаш народа ми. Това не само е грозно, но е и глупаво. Не подобава да прави така един представител на народа на VILIKA HELLADA. Прочее, пише се VЕLIKA, не VILIKA…

Вий, гърците, съвременните гърци, може да се мислите за велики, в това лошо няма, но хайде де, покажете го, че сте велики: опитайте да излезете достойно от ситуацията, в която изпаднахте. Хайде сега да ви видим колко сте велики де!

Запомни от мен това: никой друг, не Европа, не германците, не американците, не българите са виновни за вашите гръцки проблеми, а за вашите гръцки проблеми сте си виновни единствено вие, самите гърци; никой друг не ви е виновен. Ето това докато не го разберете, много ще страдате. Това исках да ти кажа. И имай добрината да ме наричаш българин, а не с други думи, щото това не ми е приятно. То е израз на безсилна озлобеност, която не е присъща на велик народ, на представител на народа на VILIKA HELLADA.

Ако не можеш да разбереш какво ти пиша, намери някой, който да ти го преведе, та да схванеш, а не да ми се нахвърляш като герест петел само защото нищичко не си разбрал. Бъди здрав и малко по-умен!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Едно мнение за “Кратък диалог с един представител на народа на VЕLIKA HELLADA, който нарича българите „варвари“

  1. Нали помолихте някой да помогне с превода.“I VIE STE PRADALUZITE DA STE NAGLI I BARBARI“ – И вие ще ПРОДЪЛЖИТЕ да сте нагли и варвари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s