Най-големият проинфлационен фактор на републиката министър М.Найденов направи и яйцата златни

Каквото и да се захване да „регулира“ министърът стихийно бедствие, цената на това нещо мигновено хвръква до небесата. Така беше със саламите, колбасите, каймите, сиренетата, кашкавалите, с какво ли не друго, така сега стана и с последния продукт, който хиперинфлационният министър все още не беше регулирал: яйцата. Ако някой не знае, цената на яйцата в свидното ни отечество вече е такава, че с право може да се смята, че вече ще ядем не обикновени, а направо златни яйца (внимавайте да не си счупите зъбите като захапете златно яйце!). Днес рекох да купя десет яйца; като ми поискаха за тях 4.00 лева, щях да припадна: оказа се, че яйцата вече стрували колкото кебапчетата и кюфтетата!

Разбира се, за да се случи това, главна причина пак е изказване на министър-„стихийно бедствие“ Мирослав Найденов, който бил заявил, че сега е моментът да се регулират цените на яйцата. Което и значи, че високата им цена не само ще се бетонира, ами и ще хвръкне още. Министърът умее да обърква икономиката, свързана с яденето, туй поне не може да му се отрече. Аз обаче съвсем не смятам, че той прави това от глупост; не, съвсем не е такъв глупак министърът.

Имам чувството, че той съвсем умишлено работи за интересите на разните му там корпорации, които произвеждат това или онова; нищо чудно министърът, заради услугите, които оказва на корпорациите за космическото хвръкване на цените на техните продукти, да получава най-хубави парички под формата на комисионни, подкупи и пр. Аз друго обяснение не виждам. Другояче съвсем няма смисъл. Пък и ето, времето за сегашното поскъпване на яйцата е избран много внимателно: великденските пости. Та който като мен се възмути от поскъпването да бъде възприет като хем като заядлив човек, който не пости, хем като грешник, който мисли за пари, което, разбира се, е долно. А пък министърът и правителството че са така великодушни, че повече от това не може да бъде!

Тъй че, драги ми граждани и гражданки, да туряте мафиоти за министри съдържа дребното неудобство, че непременно ще ви изпързалят и окрадат; затуй мислете, мама му стара, ако тая способност, именно мисленето, хептен да не е закърняла в главите ви!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 мнения за “Най-големият проинфлационен фактор на републиката министър М.Найденов направи и яйцата златни

 1. За казаното “ смятам, че той прави това от глупост; не, съвсем не е такъв глупак министърът“ , И аз му се ядосах, но вашата кокоша форма ме разведри. докато вас не мога да обвиня, че не знаете, а за него е непростимо, като да пада от небето.
  Тази цена на яйцата, може да не е поносима за беднотията ни, но е реална и според големината си кокошите яйца трябва да се продават на цена на дребно от 40-50 стотинки.
  Защото, цената на фуража се удвои – смеската за кокошки носачки сега се харчи на дребно от 0.85 до над 1 лев. Отделно са нараснали и всички други консумативи и оборудване, както и транспортните разходи. За това никой не говори в държавата, Кокошките не насят всеки ден – носливостта и на най добрите породи за първата година е 210- 30 броя, а годината има 365 дни и снасят или не, кокошките адар фуражни смески. Те пронасят на възраст над 6 месеца и се хранят с още по скъги смески. Това са 180 дни, през което време те изяждат смеска на стойност 9 лева. Кокошката се оказва една скъпа инвестиция. Когато се похарчил всичко, за да създадеш птицеферма и те сполети допълнително и една зима с продължителни минусови температури- носливостта е нищожна и в крайна сметка продукта няма да се продава под себестойността.
  Когато житото беше 8 ст. килото, кило хлябът- 40 ст. яйцата бяха 15 стотинки. Днес житото е 20-35 ст., хлябът – левче килото, яйцата следват закономерно да са 40-50 ст. Кокошките ядат, стоят на светло, плащат се работни заплати, амортизации на сгради и оборудване, данъци…
  Задължението на Министър Найенов е ялцаата да са качествени. Минали години с ужас гледах, как бракувани за ядене яйца се внасят- за яйчен прах, а се преопаковат и продават в моловете за редовни и унищожават българското птицевъдство. Яйцата ще се продават на цена, която дава развитие на българските птицеферми , а които не иска да яде годна храна- прав му път към моловете. Там и 50 годишно месо си купете!
  Пазар за годни яйца има и з износ.
  Само не си въобразявайте, че министър Найденов може да определя цената- нали сме пазарна икономика.
  Не вярвам, че за вас цената е непоносима. Но над 1 милион пенсионери с пенсии 136 лева не могат и хляб всеки ден да си купят. Трябва да се повишават доходите, покупателната възможност, а не да искаме производителите да продават на загуба.
  На село съм и виждам, как хората изнемогват, как животните се унищожават, поради работа на загуба…
  Затова спрете да бъдете на всяко гърне меродия… ако искате да има българско селско стопанство…

  • Оказа се по тая логика, че моя милост, а не г-н министърът на храните и яденето, е причина за унищожаването на селското ни стопанство. 🙂 Другарко, приписвате ми магически способности, които моя милост, разбира се, няма и не може да има… 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s