Приятелите на паметника на „Альошата“ в Пловдив не щат да допуснат възстановяване на статуята на Филип Македонски

В сайта на Пловдивската обществена телевизия (ПО-тв) чета следната интригуваща информация във връзка със съдбата на паметника на Филип Македонски, който преди време беше въздигнат в центъра на града, при Джумая джамията, но наскоро поради реконструкция на това място беше свален, а пък, оказва се, част от природонаселението вече не разрешавала паметникът да се върне на мястото си; ето, прочее, самата информация:

Кметът Иван Тотев не би трябвало да се поддава на започналата офанзива за връщане на паметника на Филип Македонски на старото му място на Джумаята. Във вчерашния ТВ ОМБУДСМАН всички обадили се – с едно единствено изключение – бяха на това мнение. Повечето зрители изобщо не приемат сериозно идеята за връщане на паметника. Имаше различни предложения, например паметникът да се премести: – в Ямбол, където безспорно Филип е бил; – в двор на улица Филип Македонски; – да се сложи пред панаира на мястото на Ленин; – на колелото при Държавна болница; – да се върне на гърците и т.н.

Уви, така е след като една творба, макар и интелигентна, стане заложник на политически игри.

Във връзка с горното моя милост се счете за длъжна да реагира; ето какво написах като коментар в упоменатия сайт:

Аз пък искам паметникът на Филип Македонски да бъде върнат там, където беше. Имам чувството, че е съвсем нормално: щом мнозинството от пловдивчани искат паметника „Альоша“ да продължава да е там, където е, същите тия хора просто няма как да искат паметникът на Филип Македонски да се върне на мястото, което заемаше. Защото ако паметникът на Филип Македонски символизира европейското начало в историята на Филипополис (Пловдив), то паметникът на съветският окупатор Альоша символизира тържеството на азиатско-съветското начало в съвременността на най-древния жив град на Европа.

Обичащите Альоша и прекланящите се пред него няма как да искат Филип Македонски да има своя статуя в града, носил векове наред неговото име. Идиотът, който поставя Альоша пред и над Филип Македонски, разбира се че ще бъде против Филип Македонски да има своя статуя в своя град. У нас, знайно е, патриотизмът на продажниците се измерва с любовта им към… Русия, да не говорим пък за любовта им към СССР-е.

Комунизмът явно така е увредил голямата част от главите на съвременниците ни, особено на по-възрастните, че докато изцяло не се подмени генетически природонаселението (примерно, след още 20-30 годинки), напредък в тази държава едва ли може да се очаква. Не бива ново вино да се сипва в стари мехове, щото и виното ще се похаби, пък и меховете могат да се съсипят; на новото вино мястото му е в нови мехове…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s