„Зелените“ анти-шистки активисти чисто и просто са оръдия на руския интерес – и губители на българската независимост

Попадам тази сутрин на информация под заглавие Енергийни експерти поискаха незабавна отмяна на мораториума за шистовия газ, която потвърждава правилността на принципни позиции, отстоявани от този блог от много време насам. Моите аргументи са били от логическо и ценностно естество; ето че законността на този тип аргументация за пореден път се потвърждава експертни анализи, опиращи се на съвсем конкретни специални познания, каквито аз не притежавам и дори не желая да притежавам. Крайно глупаво е човек да се мисли за „специалист по всичко“, но това не означава, че такъв човек е изцяло освободен от „тегобата на мисленето“, напротив: винаги се налага да мислим. Та ето какво прочетох в този материал:

Да бъдат разследвани мотивите на зелените активисти, чиито протести срещу добива и проучването на шистов газ спомогнаха за налагането на мораториума, поискаха от движението за енергийна независимост. Експертите настояват забраната незабавно да бъде отменена и да бъдат изградени газови връзки с Турция и Румъния. Това според тях са единствените възможни способи за постигане на енергийна независимост от Русия. Против обвързването на България с дългосрочни договори с руския енергиен гигант “Газпром“ се обявиха от новосформираното “Движение за енергийна независимост“. Според енергийните експерти един подобен контракт би бил изключително вреден за държавата от гледна точка на стабилността на доставките и цената на газа.

В момента текат преговори между българската страна и “Газпром“, които трябва да приключат до края на годината. Управляващите обявиха като цел намаляването на цената, на която Русия доставя газ на България. За никого не е тайна, че в момента страната ни плаща за синьо гориво повече дори и от Германия. Според председателя на сдружението за енергийна независимост Димитър Иванов основният проблем пред България в тези преговори е липсата на аргументи, с които правителството да уговори по-изгоден договор за 2013 година.

“Най-лошият сигнал дойде с мораториума за шистовия газ, който беше сигнал за чуждестранните инвеститори, че България не желае да развива собствения си добив, а е коленопреклонна на Русия. Едни чуждестранни инвеститори казаха: „Ние отдавна си знаехме, но се потвърди, че сте задния двор на Газпром“ – каза Димитър Иванов.

Като фактор, възпрепятстващ развитието на независима от Русия енергийна политика, експертът посочи и липсата на газови връзки със съседните на България страни. Според Димитър Иванов приоритетно трябва да бъде изграждането на такива с Турция, от която веднага може да бъде започнат внос. Както и с Румъния, която има сериозни количества и собствен добив. “В Румъния започват добив на шистов газ след броени месеци… Въобще Румъния и Полша са пример за това как се прави енергийна политика, независима от Русия“ – каза Иванов.

От движението призоваха да бъдат разследвани мотивите на зелените активисти, чиито протести бяха основната причина за налагането на забрана за проучването и добива на шистов газ у нас. Иванов поиска и да бъде проверено дали обявявайки се срещу добива на собствен шистов газ, еколозите не защитават руски икономически интереси.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s