Протест срещу злодеянията на кървавия диктатор на Сирия

Иво Инджев е публикувал в блога си текст под заглавие Тест: да подкрепим протеста срещу клането в Сирия. Понеже напълно подкрепям неговото предложение ние, демократично мислещите българи, да подкрепим протеста на сирийците, живеещи в България – едва ли може да има човек с неизвратена чувствителност, който да не се възмущава от ужасните злодеяния, които сирийският диктатор върши всеки ден! – препубликувам неговия апел, с който се солидаризирам изцяло, а също и значителен откъс от публикация в Медиапул за събитието, която именно показва защо трябва да се подкрепи протеста:

Сирийската общност в България организира протест срещу режима на президента Башар Асад на 18 март (неделя) на входа на Борисовата градина пред езерото „Ариана“ – от 11.30 до 14 часа. Време е българите с чувство за солидарност със страданието на други (по-нещастни народи – има такива!) да покажат своята човечност и съпричастност. На въпроса „защо” отговарям с две публикации от днес (на сайта Медиапул и на „Дойче веле”)

Сирийската общност у нас организира протест срещу режима на Асад в София

На 18 март 2012 г. се навършва една година от началото на революцията в Сирия. По данни на ООН към днешна дата убитите в Сирия мъже, жени и деца са 9 345, посочват организаторите на протеста с съобщението си до медиите. Неофициалните данни на опозицията сочат, че броят им надвишава 30 000 души.

„В памет на загиналите и за да отбележи една от най-трагичните дати в историята на Сирия, Сирийската общност у нас кани всички демократично мислещи граждани в България да се присъединят към тях в протеста. Специална покана сирийците, живеещи у нас, отправят към всички родители, които искат да се присъденият към мъката на сирийския народ за загиналите деца и да застанем срещу отмъстителните акции на варварския режим срещу децата. Децата са ангели и не трябва да имат тази съдба“, се посочва в обръщение на сирийската общност у нас.

Сирийците в България припомнят, че революцията в страната им е започнала от невинността на децата в град Дараа, които са написали като детска игра по стените на училището си, че режима в Сирия трябва да бъде сменен. Последваха арести и 15 детски живота бяха прекършени завинаги, припомнят сирийците, живеещи в България.

„Тази революция е срещу подтисничеството и несправедливостта. Тя успя да разклати трона на един брутален и диктаторски режим. Нека този варварски режим знае, че нашите деца и жени са нашата гордост и ние обещаваме да сложим край на неговите зверства и антихуманност. Ние обещаваме да спрем безмилостните убийства срещу тях, колкото и властта в Сирия да се чувства силна, заради помощта на други диктаторски режими като тези на Русия, Иран и Китай. За съжаление, тези държави дадоха сила на асадския режим да безчинства срещу мирното население в Сирия.

Преди два дни този режим извърши касапница, хора от службите за сигурност буквално заколиха 23 деца пред очите на майките им, убиха шестима мъже и накрая изнасилиха публично 26 жени и ги заклаха, без да му пука международните човешки права и всички сили на света”, се казва още в изявлението на Сирийската общност у нас.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем…

Едно мнение за “Протест срещу злодеянията на кървавия диктатор на Сирия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s