Да не мълчим, а да се включим в потребната дискусия, та заедно да потърсим истината по съдбовните въпроси

Тази сутрин попаднах на чудесен анализ на Радан Кънев – юрист, блогър, заместникът на Иван Костов в ДСБ – под заглавие A кой идва след новите Дучета?. Силно впечатлен, написах там ето този коментар:

Аз съм възхитен от анализа на г-н Кънев! Препоръчвам го на читателите на моя блог и на фейсбук-приятелите ми. Разумните мисли трябва да се разпространяват по всички начини и канали, та белким стигнат до колкото се може повече съзнания. Та по някакъв начин да се опитаме да се преборим с безсмислието и безразличието, обхванало толкова лъгания и и така системно будалкан от медиите нещастен гласоподовател…

В този смисъл препоръчвам и на вас да прочетете интересния и полезен текст. Ето един момент от него, който, вярвам, ще ви впечатли не по-малко от мен – и ще ви подбуди да идете да прочетете цялото:

Класическите десни и либерално-демократични политики в Европа бяха изместени от популистки послания, въплътени в хора със скромни качества, нулева смелост и отговорност, но пък чудесни умения за манипулиране на публиката. Немалка част от днешните стопански и политически проблеми се дължат именно на желанието да говориш каквото се харесва вместо да предложиш каквото е нужно.

Приятно четене ви желая! И спорни размисли. Прочее, била отпочната – сега научавам това – дискусия за алтернативата, пак в блога на Р.Кънев. Както обикновено става, тя е замряла преди да се отпочне; а си заслужава да се мисли по една такава тема и по един такъв проблем. Аз лично ще се включа, живот и здраве да е, в дискусията със свое становище. Призовавам и ония от вас, които имат какво да кажат, да не мълчат, а да се включат, та заедно да потърсим истината по тия наистина съдбовни въпроси.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s