На добър час из дебрите на политическото небитие ви желая!

Прошко Прошков е написал в блога си нещо като възвание под заглавие Защо напускаме ДСБ. Не мога да скрия, обясненията му ми прозвучаха крайно неискрено, фалшиво; човекът с неизвратена чувствителност няма начин да не долови когато някой се опитва да го прави на идиот с нескопосани разсъдъчни обяснения. Ако беше истина това, което се опитват да ни внушат, щяха да напишат обясненията си иначе, бих казал даже, един вид, от сърце – пределно искрено. А тук се лее само фалш. Както и да е. Като гражданин с десни убеждения и традиционен избирател на СДС-ДСБ не можеше да не реагирам; ето какво написах там:

Не звучи убедително това обяснение. Човек не трябва да прегрешава спрямо истината и морала ако има претенцията да е наистина десен. Дясното е и личностно изявено морално чувство и чувствителност. Съвсем близо до ума е, че когато се налага да бъдат крити истинските подбуди зад толкова много думи, те не са морални, а кариеристични. Явно ви се иска да бъдете катапултирани в Парламента от мощния, както ви се струва катапулт, наречен „Кунева“.

Прехвърлянето от партия в партия по кариеристични подбуди е аморално по дефиниция; ако не се присламчите към Кунева, може и да си помисля, че мотивите ви са идейни и политически, иначе ще излезе, че всичко е кариеризъм. А може би самият Боко е подкупил някои от вас? При него е налице очебиен умствен дефицит, имам предвид в партията му, но и при него лично де. Тъй че нищо чудно да ви е обещал хубави постове.

Не знам дали си давате сметка, че политическото самоубийство се предхожда от моралното такова. Твърде много съм разочарован от постъпката ви. Ако наистина имахте тия мотиви, които афиширате сега в това сълзливо „обръщение“, тогава логично щеше да е да останете вътре в ДСБ и да се борите за промяна на погрешния й, според вас, курс, още повече че сте в ръководството. А дезертирането в един такъв момент е равностойно на измяна. Измяна спрямо каузата, идеята, десните ценности, християнския морал, а не спрямо Костов.

Костов много хора са го предавали. И са му забивали ножа в гърба. Някой обаче помни ли имената ония, които предадоха Костов? Тия от забилите нож в гърба на Костов, чиито имена още помнят, са колкото са пръстите на едната ръка на навнимателен дърводелец (по духовития израз на лудия д-р Филипов). Те отидоха в политическото небитие, а Костов остана.

Моралното превъзходство не може да се сравни с нищо друго. То е нещо като твърда канара, на която се опира политикът и държавникът, водещ велика битка по морални, по ценностни, а не по кариеристични подбуди. По това се познава истинският политик, този е критерият: не мисли за кариера, а води с увлечение морална битка, битка за доброто. Политическите нищожества и джуджета мислят само за това как да се уредят във властта. Лакомията за власт ги издава, че всичко идеално са потъпкали. Съдбата им затова е жалка и незавидна. Винаги.

Може да се катапултирате във властта, може да се перчите в близките години на престижни постове, може да се опивате от наркотика на властта, за която лакомията ви, види се, е голяма, но това не променя факта, че загубихте и уважение, и доверие; никой не уважава прибежчиците от една партия в друга по кариеристични подбуди. Даже Кунева ще ви презира, щото добре знае, че както сега предадохте Костов, така в един следващ момент без замисляне ще предадете и нея.

Съжалявам ви; голяма грешка направихте. А някога ви се възхищавах. Подведохте се. Умни сте, но умът ви подведе да направите тая така коварна и съдбовна грешка. Не послушахте сърцето си. По този начин започва всяко морално падение. На добър час из дебрите на политическото небитие ви желая!

Ангел Грънчаров, философ и гражданин, традиционен избирател на СДС-ДСБ, Пловдив

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

7 мнения за “На добър час из дебрите на политическото небитие ви желая!

 1. С други думи: възхищаваш му се докато е с Костов, но щом вече не е, ти също решаваш, че „не е стока“.
  Ако наистина е такъв, защо не си го забелязал досега? Защо Костов не го е видял?
  Cериозно ли изключваш варианта някой с основание да се разочарова от Командира?
  Не забравяй: само Господ е безгрешен! Нима Костов не е?
  Грешка е да се живее без капка само критика.

 2. Ей,на всички пречи тоз Костов,бре- и на свои и на чужди!Що така,бе?Нали е политически труп.Нали ДСБ е секта!Нали Костов 11 години не е фактор в изпълнителната власт и ни управляват такива титани на мисълта и действието и колко е убаво веки по българско дори. Нали едва има 2% поддръжка,а даже и никаква от природонаселението,според соц.агенциите и що си губите времето и се тревожите,и гневите даже,А?А отговорът е пределно ясен:Костов е икономист,политик и държавник от високо ниво и това вбесява комплексарите и политическите му противници.Всички политически еднодневки все с него се оправдават и винят за всичко.Всеки има право на мнение и избор-това е то демокрацията,бре?Всеки да си носи кръста с отговорност и достойнство,ако може.А колко са такива личности и има ли все още такива?

 3. На учредителното събрание на ДСБ във Враца бях поканен и присъствах.Там един от присъстващите стана и се представи (не му помня името вече),но запомних ,че след името си добави „общински съветник в общ.съвет Враца“.“Общински съветник“ го произнесе така все едно „аз Господ“.Тогава след като приключи сбирката тръгнах към Костов (така имаше да поговорим за някой неща) и той тръгна към мен,ноо „общинският съветниик велик“ и още други такива великани подобни се пуснаха и ме изпревариха (да се снимат напористо с Костов).Повдигнах рамене смирено и подминавайки му рекох „е тея ще сасипат и това,благодарим,без мен“ и си отпътувах.Иван Костов го поканиха учредителите на ДСБ да ползват името му,а е такива прелетни насекоми съсипват всичко в България,за това сме я докарали до никъде.Мизерия ,пълна духовна нищета пълзи по територията българска!И аз тук на времето правих СДС и такива подобия ме предадоха,но и СДС тукашно си остана с мен,демек няма го ,както и мен ме няма за никой.Ма нема лошо!

 4. Недостойно е да напуснеш партията, която те е направила политик, като преди това си подсигурил поста си в конкурентна партия. С една дума, недостойно е да лъжеш, бягайки от собствения си провал, оправдавайки постъпката си с нарушени принципи и провалени каузи. Каузи, от които ти си бил част и за които си получавал подкрепа, преди да се провалиш. Просто е недостойно!

 5. До напусналите

  Аз продължавам да симпатизирам на ДСБ, защото продялявам да смятам, че те, въпреки че са малка опозиционна партия, успяват стриктно и последователно да следват програмата си, заради която гласувах за тях, и да отбелязват успехи. Напълно доволна съм от работата на лидера и ръководството, а като избирателка повече не ми трябва.

  Вие не сте първите, които напускат ДСБ със силен медиен гръм и трясък и със задължителната пяна на устата срещу Иван Костов. Може би щях да ви взема насериозно ако не се гласяхте да седнете в скута на Кунева – изявена хамелеонка на прехода. Ако искахте да бъдете полезни на обществото, а не само на личните си амбиции, да бяхте основали една социалдемократическа партия, от каквато България наистина има нужда (за разлика от поредното дясно менте на Кунева НДСВ-2, от което, както от НДСВ-1, полза имаха и ще имат само комунистите).

  Имате искрените ми пожелания за неуспех в поредния опит за подмяна на дясното.

 6. Омерзен съм.ДСБ мисля бе създадена за да се изчисти синьото движение от петата колона, но ……те са на всеки километър.

 7. И аз искам да подкрепя 99%от предните коментари.Само няколко думи:спомня ли си някой партията на Софиански,на Бакържиев и ред други пребоядиса ли се „десни „?Ами бившия Ку-кувец др.Петър Корумбашев ,участвал в отбора за преизбиране на П.Стоянов ,а сега един от най активните защитници на СерГЕЙчо и свитата му,ами бившия кандидат за кмет на София др.Пламен Орешарски и още и още.Боже боже глава да те заболи.Ще згънат някоя пачка и ще ги изритат като мръсни котета,но дясната идея ще си има и командир и вярващи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s