А трябва ли, принципно, България да бъде европейска страна?

Г-жа Новодворская отговаря на въпроса „Особеният път на Русия: а трябва ли, принципно, Русия да става „европейска страна“? (Особый путь России: А надо ли России в принципе становиться „европейской страной“?) твърде умно; понеже и у нас, в България, немалко хора си задават, пък макар и негласно, същия този въпрос, ми се струва, че нейният отговор, нищо че е даден за Русия, може да има значение и за нас; у нас той би следвало да се преформулира ето така: А трябва ли, принципно, България да бъде европейска страна? И така, би следвало да се замислим сериозно над това, което тази мъдра жена казва:

Въпросът за това трябва или не трябва вече не стои. Доколкото Русия не може да стане европейска страна – не я тегли, съвсем не се получава. Както е казал Андрей Козирев: Азиопа. Не толкова Евразия, колкото Азиопа. И остава да се утешаваме само с това, че да се секнем в носна кърпа – това не е за нас, ние имаме особен път, ние ще се секнем в покривката. (Апропо, повечето от наште сънародници, забелязал съм, се секнат така изкусно с един или с два пръста направо върху тротоара, че човек неволно може да изпита същинска национална гордост, че принадлежи към такъв талантлив народ! Бел. моя, А.Г.) Да си мием ръцете преди ядене също не е за нас. Да използваме вилица и нож – също не е за нас, ние ще си ядем с ръце от глинената чиния.

Защото не се полага, и изобщо, да ходим по земята не се полага, не става. Значи остава ни да почнем да се катерим обратно по дърветата и да се превръщаме в маймуни. Този и е, както изглежда, особеният път на Русия от гледна точка на този, който задава подобни въпроси.

А ето и отговора на г-жа Новодворская на руски, понеже тя има изключително гъвкав, богат на смисъл начин на изразяване, който трудно се превежда:

Вопрос о том, стоит или не стоит, уже не стоит. Поскольку Россия не может стать европейской страной – не тянет, никак не получается. Как сказал Андрей Козырев, Азиопа. Не столько Евразия, сколько Азиопа. И остаётся утешаться только тем, что сморкаться в носовой платок – это не наше дело, у нас особый путь, мы будем сморкаться в скатерть. Мыть руки перед едой – это тоже не наше дело. Пользоваться вилкой и ножом – это тоже не наше дело, мы будем есть руками из глиняной миски.

Потому что не положено, и вообще, ходить по земле не положено, не выходит. Значит, остаётся нам карабкаться обратно на деревья и превращаться в обезьян. Это и есть, видимо, особый путь России, с точки зрения того, кто задаёт подобные вопросы.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 мнения за “А трябва ли, принципно, България да бъде европейска страна?

  1. За Русия този въпрос е уместен, но за България е неуместен, тя вече е член на ЕС и НАТО и няма какво да се дебатира, освен ако не стоим на позицията на Хънтингтън за съществуването на някаква „православна цивилизация”. Разбира се, модернизацията на Балканите е закъсняла, но няма съмнение, че българските ценности са по принцип съзвучни с европейските.

    Друг въпрос е присъединяването към ЕС на мюсюлмански страни като преобладаващо мюсюлманска Албания, Косово или Босна, да не говорим за Турция, към християнска Европа.

  2. Пътят на Русия е да се свие в малкото княжество от което се е разпрострела та твори зло по света.Пи могло и да не стане така,но комплекса за малоценност поради неизвесноста на произхода им в това племе „руснаци“ е толкова голям ,че са се напълнили само със злина и не съ в състояние да се съберат в себе си.Плъзнали са навсякъде да творят зло и да превземат чужди земи,затривайки тамошните народи,което в крайна сметка ще ги затрие како съществителни.Е тук Българи само злини творят,така са нявсекъде където допуснати,само зло творят.Бог ще ги накаже за това,но заради тези продажници български българите ще си изпатят много тежко!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s