Още един опит за диалог с друг от напусналите партията на г-н Костов

Г-н Тодор Сантов в своя блог, гледам, е написал текст със заглавие Eпилог на един бивш ентусиаст, в който заявява, че и той напуска ДСБ. Твърде любопитна е неговата мотивация за едно такова решение. Ето, например, една част от мотивите му, както именно се е изразил там:

Моето разочаровение няма основание в липсата на някакви проценти, защото и онези минимални ми стигаха за толкова дълго време, без да ме разколебаят. Корена му е в това, че съм свидетел, пряк, на успешното удушване на политическа амбиция, свидетел на разстрел със заглушител, в тила, на собствен кандидат за кмет, в откровения диктат, в грубото напътствие какво е редно да гласувам и как трябва да постъпя със своята си съвест. В наставленията кого не трябва да избирам… Да ме прощава Господ, дано да ме прости и Командира (не че ми толкова важно), но цял живот съм мислел със своята глава, плащал съм за своите неуспехи и съм се радвал на успехите си, та възнамерявам така и да продължа. Защото струва ми се, не е редно да се наставляват хора, които се поели на плещите си обществената работа напълно доброволно, правещи го съвестно и напълно безвъзмездно… Това в продължението на цели осем години… Защото предпочитам да запазя самоуважението си в своите очи, пред уважението на доскорошните съпартийци.

Ето така пише г-н Сантов. Съгласете се, че едно такова обяснение поражда ред въпроси. Пише за „разстрел“, „удушване“ и прочие страховити, да ги наречем, неща. Моя милост също е от дясната общност, вълнуват ме нейните проблеми, и ето, затова, се осмелих да напиша следния коментар в блога на г-н Сантов, в който му зададох няколко въпроса:

О, и Ваша милост ли напуска? Интересно. Вярвам, и Вие ще се прехвърлите към Кунева, или бъркам? Знаете ли какво, много ми е интересна мотивацията Ви, понеже съм нещо като изследовател на тия проблеми; вече писах относно бягството на ония, 4-мата. Опитах се да открия съществена причина в това тяхно решение: виж публикацията Защо напускаме ДСБ в блога на Пр.Прошков и моя коментар под нея, останала „глас в пустиня“. За жалост, не успях. Чувам или чета само общи приказки. А в диалог те не пожелаха да встъпят. Да не говорим пък за помирение или връщане.

Извинете, но и Вашите думи по-горе звучат твърде абстрактно. И неубедително. Бихте ли ми позволили да Ви задам няколко въпроса, за да разнищим и проясним проблема? Бих желал да разговарям с Вас, сякаш правя интервю. Ще се радвам да пожелаете да встъпите в диалог.

Ето, да предположим, че сте се съгласили; първият ми въпрос е: някой вътре в ДСБ обиди ли Ви, не зачете заслугите Ви, или пък съвсем друга е истинската причина да напуснете една партия, която доскоро сте смятал за своята? Понеже по-горе се изразявате неясно, неопределено, с намеци, та затова питам. Приемете, че съм журналист и Ви правя интервю.

Ще се радвам да отговорите на зададения въпрос, а пък след това ще си позволя да Ви задам още няколко. Предварително Ви благодаря! Апропо, и мълчанието е отговор, та и затова благодаря, но се надявам да не замълчите – както замълча, примерно, г-н Прошко Прошков на моята реплика, написана под формата на коментар в неговия блог…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

5 мнения за “Още един опит за диалог с друг от напусналите партията на г-н Костов

  1. Само това, че този човек е бил 8 години в тази партия, и споменава г-н Костов не с името му а с прозвището командира /измислено от недоброжелателите му/ е достатъчно за да си извадя извод защо напуска, и много е интересно дали и той ще се присъедини към „Проекта Кунева“.

  2. До ден днешен,ние обикновените членове на ДСБ, не получихме отговор защо напуснахме СДС. А пък сега-години по-късно – трябва да се коалираме с тях… Ту сме опозиция на ГЕРБ – ту сме с тях. Кое от това е последователно и принципно. Днес знакови фигури на ДСБ са в правителството на ГЕРБ. Изборът за лидер на ДСБ-София бе ни наложен, така както навремето Бакърджиев налагаше волята си..Извинявайте това са неща, които са далеч от принципите, които ни обединяваха при учредяването на ДСБ. Тъжно, нали?

    • Г-н Анонимен, това, че не знаете „защо се отделихме“ от СДС показва, че към ДСБ имате съвсем външно, абстрактно отношение; отдавна този въпрос е изяснен, а пък ония, които бяха вътре в ставащите събития многокарто са се изказвали и писали. На тия въпроси аз лично съм отделил много страници в своята книга БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА, която е всъщност книга по философия на българската политика и на история; прегледайте я, вярвам, че ще си задоволите интереса; нали знаете, има такъв принцип: „невежеството не е аргумент“…

  3. А защо сте анонимен? Изказвате сериозно обвинение, „Изборът за лидер на ДСБ-София бе ни наложен, така както навремето Бакърджиев налагаше волята си.“ а не заставате с името си зад това твърдение.

  4. Анонимен е щото е някой комунист ,който (ако) е бил в СДС ,решавайки ,че това е новото БКП в което да се уреди на някоя благина,кариерка да си уреди,като тези напускащите ДСБ „обидени“ -„не виждали въжможност за кариерно развитие там“.Кариеристи просто,никакви идеи други няма.Е такива ме отстраниха да не им преча на „растежа“,понеже аз не правя компромиси със съвеста и принципите.Кариеристи просто,които като пчелички прелитат от цвят на цвят,за меден прашец да събарат.Пълно с такива по нашите географски ширини и дължини нищожества еднодневки!
    Такива са безгранично нагли избутват всеки с лакти ,та да станат първи .И все едни и същи съм им приказките като под индиго!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s