Без истинска свобода и конкуренция в областта на медиите няма и не може да има демокрация

Украинският журналист и политолог Виктор Каспрук, който наскоро взе от мен интервю – по темата за съвременните българо-руски отношения; прочее, това интервю твърде много нашумя в Украйна и в Русия, но не и, естествено, в България! – днес ми предлага ново интервю за известен украински сайт: «Телекритика»; а темата на интервюто, така да се каже, ми е присърце, г-н Каспрук я формулира ето така: «Посткомунистическата телевизия в България. Нейните проблеми и особенности»; ето по-долу поканата от страна на г-н Каспрук, а също и моя отговор до него; засега и двете са единствено на руски език:

Добрый день, уважаемый господин Грънчаров!

Хочу Вас попросить дать мне интервью для очень популярного в Украине интернет-издания «Телекритика». Тема: «Посткоммунистическое телевиденье в Болгарии. Его проблемы и особенности».

После Вашего интервью в журнале (виж Моето интервю за списание „Український тиждень“; виж също и това: Руският империализъм е най-злият враг на българската свобода и на българското достойнство, бел. моя, А.Г.) у нас в Украине начали больше интересоваться тем, что происходит в Болгарии.

С уважением, Виктор Каспрук

А ето сега и моят отговор до украинския журналист и политолог, което му изпратих преди около час:

Здравствуйте, уважаемый господин Каспрук,

Тема интерью мне очень, така сказать, по душе, так что принимаю предложения. Я много писал в этой области и пристально наблюдаю что произходить в медийной сфере в Болгарии, в частности и в области телевидения. Готов ответить на вопросы. Прошу посылать их мне. Спасибо за оферту и за интерес. Оцениваю проблемы, на которых будет направлено интервью как очень значимую, так как именно в этой сфере и у нас произошли ряд негативных явлений, в результате которых возникла ущербная, неполноценная демократия.

Без подлинной свободы и конкуренции в области медий (и телевидения) нет и не может быть демократии. У нас, увы, возник тотальный медийный монополь олигархии; произходят неслыханные манипуляции. Демократические силы не имеют возможности распространять свои возрения, если не считать интернет. Вот о всем этом готов рассказать в подробностей в интерьвю.

С уважением: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s