В Украйна се интересуват каква е реалната ситуация в сферата на медийната свобода у нас, а ние обаче интересуваме ли се?!

Вече писах, че ми бе поискано интервю за авторитетния украинския сайт «Телекритика» по темата за реалното положение или за това има ли свобода на медиите в България: виж Без истинска свобода и конкуренция в областта на медиите няма и не може да има демокрация. Интервюиращият, именно г-н Каспрук, вече ми прати въпросите, и, няма как, тази сутрин сядам да им отговарям. Прочее, какво ми пречи да публикувам въпросите му и тук, та ако иска някой да ме подпомогне в отговорите, та да се отсрамим достойно пред братята-украинци, да може да го направи като коментар; да ме подсети за някой факт и пр. С тази цел ги публикувам, а пък и защото, знаете, съм твърде демократичен и толерантен човек, който държи на чуждите, на различните мнения; ето ги тия въпроси:

Questions Media:

1. Господин Гранчаров, у нас, в Украине, за последние два года очень понизился уровень свободы слова в средствах массовой информации, и на телевидении в частности. Хотелось бы узнать у Вас, какой сегодня уровень свободы в болгарских СМИ?

2. Что можно вообще сказать о посткоммунистическом телевиденье и СМИ в Болгарии. Какие их главные проблемы и особенности?

3. К чему привели эти негативные явления?

4. Можно ли вообще говорить о конкуренции на телевидении и СМИ в Болгарии?

5. На протяжении более четырех десятилетий Коммунистическая партия доминировала в Болгарии, взяв на себя функций управления государством, ограничивая права и свободы человека. Тогда мониторинг общественных настроений никогда не находил свой путь в средствах массовой информации. Изменилось ли что-то в этом плане нынче?

6. Правящие политические силы до сих пор не в состоянии преодолеть свою склонность к желанию управлять средствами массовой информации?

7. Помогают ли болгарские СМИ в установлении общественного диалога в Болгарии?

8. Как повлияли новые информационные технологии на повышение журналистских функций, как представителей четвертой власти в Болгарии?

9. Какая сегодня роль средств массовой информации в политической жизни болгарского общества?

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s