Помпозността по посрещането на височайшия гост – руския патриарх Кирил – ще бъде невероятна

Г-н Инджев, както винаги си точен и изчерпателен, така че не бих намерил какво повече да добавя! Бях споменал преди по подобен повод какво е отношението ми към след деветосептемврийската и най-вече след десетоноемврийската Българска православна църква, с нейния най-ярък представител -пловдивския митрополит Николай. Като жител на Стария град (в подножието на църквата „Св. Богородица“), още от днес ще сложа „карантина“ на личния си автомобил и до неделя няма да излизам с него.

Помпозността по посрещането на височайшия гост наистина ще бъде невероятна, започваща от границите на епархията, през поднасянето на венци (с особен акцент „Альоша“), литийно шествие, съпровождано от военен духов оркестър, гвардейска рота, духовници. Патриаршеските нозе ще стъпват пред „Св. Марина“ по килима от рози, застлан от ръцете на девойките от ансамбъл „Тракия“.

Освен грижата за автомобила си, ще трябва да се погрижа за слуха си, снабдявайки се с шумозаглушителни тапи, защото митрополит Николай е подготвил за посрещане на руския патриарх седем топовни салюта (на Великден имах неблагоразумието да съм в близост с ракетната му „батарея“ – идея, която е почерпил отново от „братската“ руска църква).

В информационните материали за посещението на патриарх Кирил ми направи впечатление един нов нюанс. Вече не се казва за „Альоша“, че е паметник на съветската армия-освободителка, а че е паметник в памет на загиналите във Втората световна война съветски войни. Несъмнено дял в тази „метаморфоза“ имаш и ти, Иво!

Разбира се непосредствено преди посещението пред българската общественост не се говори за биографията на руския патриарх. Не се споменава, любовта му към Господ ли го е карала да лети на самолет-изтребител и да иска да стане космонавт или отдадеността му към КПСС.

Едва ли много хора са гледали интервюто с Горан Благоев по БНТ тази сутрин. Весели празнични дни на всички приятели и съмишленици в блога!

Написа: Христо Бойчев

ЗАБЕЛЕЖКА: Чета на едно място следното:

12-те години управление на Владимир Путин са Божие чудо, заяви руският патриарх Кирил, цитиран от Ройтерс. Той похвали премиера на среща на религиозните лидери от страната в Москва. Кирил остро нападна и противниците на Путин и сравни времето преди идването му на власт с нападението на нацистка Германия срещу СССР през 1941 г.

Нямам коментар, излишен е всякакъв коментар…

П.П. Вижте и чуйте и това: Горан Благоев коментира визитата на руския патриарх в България. Чудесен коментар, радващо е, че имаме такива журналисти!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем…

Едно мнение за “Помпозността по посрещането на височайшия гост – руския патриарх Кирил – ще бъде невероятна

  1. Тежко проклятие ще сполети България за това Богохулство дето се върши сега от слугите на Сатъна настанили се в Българската Православна Църква.
    Тежко йм,от Бог страх нямат !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s