Кога една партия става „стълпотворение от кариеристи“

В новите си записки Из делниците на един луд (23 – 27 април) многоуважаемият Тони Филипов, д-р, по добрия си обичай не пропусна да „бъзне“, както се казва, г-н Костов и неговата партия, за което ние вече допускаме, че го прави по… твърде интересни причини – или екзистенциални основания. Но сюблимното тоя път е, че докторът си е позволил да напише следното куриозно изявление:

Обаче, ако още една група напусне ДСБ с кариеристични мотиви, някой може да направи извод, че тази партия е била пълна с кариеристи. И е логично, не ли?

Виждате, доста предпазливо се изказва, но даже и това едва ли може да го спаси; защото „лоши“ и „подли“ хора, воглаве с моя милост, веднага го изобличиха в крещящ алогизъм; ето какво написах най-напред аз, понеже веднага съзрях „ахилесовото място“ на нашия доктор:

Обаче, ако още една група напусне ДСБ с кариеристични мотиви, някой може да направи извод, че тази партия е била пълна с кариеристи. И е логично, не ли?

Егати логиката, особено ако се свърже с друго едно любимо твърдение на нашия така забавен доктор: че Костов е “умряло куче”. И какво излиза: в партията на “умрялото куче” било пълно с кариеристи, егати и логиката, докторе! Тия кариеристи, оказва се, са твърде малоумни според твоята логика, докторе, не ли?

Явно тоя, дето инвестира в теб и ти плаща да плещиш каквото ти дойде на акъла, скоро ще стане пишман за парите си: издишаш отвсякъде, докторе! Така е, вдъхновеното от парични импулси “творчество” е нефелно, няма как да е иначе, не ли?

И други хора се обадиха, осъзнали парадокса. Или глупостта де, да бъдем по-директни. Ето, примерно, някой си Тенев написа това:

Браво докторе! В ДСБ, партия без значение, било пълно с кариеристи!? Логиката ти е желязна! Даваш фира, докторе…

И понеже, както се казва, се отвори дума, пък и се зачекна интересен проблем, моя милост не се сдържа и отново написа пространен коментар, щото се убедих, че тоя тип коментари е най-неприятен на г-н доктора; но го сторих, един вид, за негово добро: белким се позамисли и като пишещ човек вземе да си мери по-внимателно думите, а не да се излага, позволявайки си да пише толкова близки до ума алогизми; та ето какво написах там:

Да вметна и аз нещичко. Това доколко всяка партия у нас, а и не само у нас е пълна с кариеристи, трябва да се осмисли още малко според мен. Кратката история на нашия многострадален преход към демокрация (който, прочее, в наше време вече стигна… до под кривата круша, т.е. катастрофира!), показва едно: че кариеристите се запътват и почват да преливат само в оная партия, която има реални шансове в скоро време да се окаже „у властчицата“. И също така, че кариеристи, явно, нямат никакъв интерес да стоят в оная партия, за която не се очертава в скоро време да е „у властта“. Тъй че да се изтъква, както прави уважаемият доктор, че тъкмо партията на Костов била в наше време, представете си, „бъкана с кариеристи“ може да означава само едно: че и докторът има някакви неосъзнати страхове да не би, не дай си Боже, „злодеят“ Костов отново да се докопа до властта; иначе защо, по думите на доктора, ще има чак толкова много кариеристи при Костова де, кажете?

А иначе истината по тоя въпрос е проста, като всяка истина, и тя не се нуждае от никакво остроумие, а най-малко пък от някакво по-специално усукване. Щом на някоя партия почнат да се вдигат шансовете в скоро време да е „у властта“, потоци от бодри кариеристи се насочват към нея. Това го видяхме с очите си: така беше със СДС когато в първите месеци на 1997 година то тръгна към властта, така беше после с царското движение, така се развиха работите, и то пак пред очите на всинца ни, с боковото движение, с гербовашката партия. Интересното е също, че общо взето все едни и същи лица дефилират от партия в партия, щом като тая партия се запъти към властта. От само себе си се разбира, че партии, за които се знае, че нямат реални шансове да са в скоро време „у властта“, изобщо не са привлекателни за кариеристите – и по тази причина, не по някоя друга, към Кунева прибягаха упоменатите лица от ДСБ, за които водим този разговор.

Да се пише, че партията на г-н Костов била „стълпотворение от кариеристи“ и то тъкмо в тоя момент, означава или да допущаме, че има реална опасност изтерзаният от толкова много наглост гласоподавател отново да е насочил симпатиите си към сатанизирания от олигархичната пропаганда Костов, или пък оня, който допуща такова явление, чисто и просто да е болен от параноя спрямо Костова човек, и значи щом чуе това име, се захваща да трепери от неразумен страх, на което именно основание почва да прави и алогизмите, за които тук водим разговор. Изглежда тоя е случая на нашият дълбокопочитаем доктор, ако изключим другия вариант: някой да го е наел да пише каквото му дойде на акъла срещу Костов, срещу известно заплащане, разбира се. Виждаме, че истината и по тоя въпрос вече се очертава все по-релефно, та и слепците да могат да я схванат.

Апропо, то точно затова е така благотворно за партиите стоенето в опозиция: да се поочистят от кариеристичната напаст, в тях да останат ония, които стоят за нещо друго, а не за едната полза или за едения интерес. Има и хора, е, не са много, но ги има, които стоят в партиите заради идеи, идеали, заради някакви ценности, заради съзнание за дълг и готовност за служене – или пък заради политическата философия, която изповядват. Явно има и такива, от този човешки тип; примерно, забелязал съм, че моя милост е от тоя род. Ще дам един куриозен пример за потвърждение: аз може би съм единствен случай, при който някой е изключен от партията СДС, и то в 1999 година, когато тази партия беше в зенита на славата си във властта; изключиха ме именно кариеристите, с аргумента, че съм бил рушил „организационното единство“ – понеже моя милост си позволяваше системно, всекидневно и най-открито да разобличава безобразията на същата тая кариеристична напаст. А когато СДС падна от власт, за което кариеристите имаха немалка заслуга, мина известно време и специална депутация от разкаяли се членове на партията дойдоха да ме молят отново да се върна, и дори официално ме възстановиха, което, както и да го погледне човек, си е куриоз за българските условия.

Та мисълта ми е, че има и такива такива идиоти като мен, които обичат да са в партиите тъкмо когато те не са на власт. Да, има и такива, дори в нашенските условия, но изглежда, за жалост, са твърде малко… а кариеристи у нас бол, за това спор няма…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 мнения за “Кога една партия става „стълпотворение от кариеристи“

 1. Мен ме отстраниха 1998г.есента когато бях в болница откаран по спешност.
  Тогава трябваше да бъда опериран,но нямах 350(350 000)лв.имах само 20(20 000)лв.
  Толкова ми поискаха милите доктори да бъда опериран на време.Аз казах нямам от къде да ги взема и се прибрах у дома.Захванах да работя за да изкарам бари за операция.Пълзях на колене от болка и работех,защото никой не пожела да ми помогне.На 20 януари трябваше да замина в София (имах уговорка с Проф.Пожарлиев да ме оперира).Неможах да замина ,на 19 яноари 1999 година ми изгърмя стомаха и ме откараха във Враца.Там в това състояние ме държаха една седмица (бил съм се преструвал,та да не платя,а да мина като спешен случай).
  Помощт от социални не получих,защото съм „враг на народа“ в комунистически Криводол.Оказах се обаче „враг наросен“ на всички.А тези дето ме отстраниха тогава,след като се въсползваха за лично благо от управлението и се обръщаха на друга страна когато се наложеше да се разминем,първи започнаха да плюят по Костов,като задуха вятъра в друга посока.А аз си умирам бавно сам,сам се борих за живота на майка ми(беше ад).От както е починала ,никой,ама абсолютно никой не е продумал една едничка думичка с мен(от момента в който издъхна,та и до сега),Никой,абсолютно никой.“Враг народен,на всички“,защото винаги,ама винаги казвам истината „право куме у очи“,а истината не е любима на никому по наши земи,на никому.И не получавам пенсия,ни помощ ,защото в ТЕЛК медицинските документи не са достатъчни,трябват и от БНБ документи за да достигнеш до нужният процент.Аз нямам от вторите,за да имам трябва да мога да работя,но за да мога да работя трябва да съм здрав,а ако съм здрав няма да имам нужда да се пенсионирам по болест,както и от помощ няма да имам нужда.Всички са свикнали да живеят в лъжа.Всички!
  А ДСБ главен секретарка май ДС щерка или бъркам?!

 2. Прости ни Румене,че допуснахме един от нас да откраде от теб (думи на неграмотните цигани,между които живея цял живот).Неграмотни цигани,който почти никога не са стъпвали в църква,а и да се прекръстят незнаят.Прости цигани!
  22:12 Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.
  22:13 Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят.
  22:14 Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота, и да влязат през портите на града.
  22:15 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже.
  Бог по делата всяка секунда сторвани съди,а не по това кой как се показал пред другият лъжец!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s