Грубо посегателство срещу националната памет на българите

До Президента на Република България Г-н Росен Плевенлиев
До Министър Председателя г-н Бойко Борисов и Министерски съвет на Република България
До Народно събрание на Република България
До Министерство на културата
До Главният Прокурор на Република България
До медиите в Република България

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Инициативен комитет в защита на Църквата-музей „Света Неделя“ – град Батак

Уважаеми Госпожи и Господа,

Като част от гражданското общество не допускаме, че не знаете за противозаконните действия, извършвани в Църквата–музей „Света Неделя“ в град Батак. Вече има и официално становище на експерти за заличаване на безценни исторически доказателства. И тъй като това е травматична тема, обяснимо е обществото да се опасява от промяна на Историята на България. Нежеланието на Пловдивска Митрополия да се съобрази с направените предписания считаме за грубо и явно поругаване на държавността и върховенството на Закона.

Църквата-музей „Света Неделя“ в гр. Батак е недвижима културна ценност с категория „национално значение“ (обявена в ДВ, бр. 52/1977 г.). „Света Неделя” никога не е била действащ храм от момента на извършените зверски убийства. По волята на батачани тя не е ползвана за богослужения от 4 май 1876 година. В дописка до вестник „Народний глас“ от 25 февруари 1880 година може да бъде прочетено посланието им да не се извършват богослужения в храма.

Без да бъде поискано разрешение от Министерство на културата за промяна на статута и предназначението по законно-установеният ред, Църквата–Музей „Света Неделя“ в гр. Батак се използва като действаща църква от страна на Пловдивска Митрополия. В интериора на църквата са извършени незаконосъобразни промени. Костите на Баташките мъченици са извадени от пригодения от специалисти за консервация и съхранение саркофаг и са положени в златисти сандъци, при които има конденз. Влагата, създадена от конденза, се стича върху костите и е налице образуване на плесен и мухъл, водещ до унищожаването им. Следите от мухъл се виждат на снимков материал, който ви изпращаме.
Ежедневното палене на свещи отделя сажди, които полепват по стените на храма и заличават следите от кръв и стенописите, а това са исторически доказателства.

От становището на Министерството на културата изх.№ 93-00-13 /06.04.2012 става ясно, че не е постъпила документация съгласно чл.83 от ЗКН, по реда на чл. 84 от ЗКН с искане за съгласуване на намеси в интериора на църквата „Света Неделя“, гр. Батак.
В Република България всички граждани и институции следва да зачитат върховенството на закона!

Предприеманите действия от страна на Пловдивска Митрополия показват явно незачитане на законите в държавата и волята на батачани църквата да не бъде действаща, което те многократно са заявили, за което има съхранени исторически документи. Съвсем не случайно е построен нов катедрален храм „Успение Богородично“ на няколко човешки крачки от „Св.Неделя“.

Считаме, че дарението на Църквата-музей „Св.Неделя“ на Пловдивска Митрополия е извършено прибързано, без да бъде чуто мнението на батачани и българите.

Замисълът на построената Църква „Успение Богородично“ в непосредствена близост до Църквата–музей „Света Неделя“ е всички богослужения да бъдат извършвани в Успение Богородично, а Църквата-музей „Света Неделя“ да остане съхраняваща спомена за Епопеята Батак. Едва ли е случаен фактът, че Църквата-музей дълги години беше един от най-посещаваните туристически обекти.

Църквата-музей „Света Неделя“ принадлежи духовно на цяла България и е историческа поука за цял свят. Длъжни сме пред поколенията и историята да я съхраним в автентичния й вид, доказателство за силата на българският дух!

Искаме да знаем какви действия са предприети след излизането на Становището на Министерството на културата изх.№ 93-00-13 /06.04.2012 и защо към настоящата дата 38 дни след това становище в Църквата–музей „Света Неделя“ продължават незаконосъобразните ежедневни богослужения? Защо държавата не пристъпва към прилагане на административните мерки и оставя институцията – Пловдивска Митрополия – да продължава публично да нарушава законите на Република България и да демонстрира върховенство над законите, както с действия, така и чрез Декларации, изнесени в публичното пространство.

Настояваме да бъде изпратен екип от специалисти за отстраняванена констатираните нанесени щети. Както и да бъде проверено доколко законосъобразно е била прехвърлена собствеността. Има противоречие за собствеността, храмът е бил публична общинска собственост, но едновременно с това и национален паметник на културата. Според решение 477 /31.03.2011 на община гр.Батак е извършена промяна на собствеността от публична общинска в частна общинска собственост, която е дарена безвъзмездно на Пловдивска Митрополия.

Прилагаме:

1. Снимков материал доказващ наличието на мухъл и плесен по костите;
2. Кратка историческа справка на Църквата-музей“Света Неделя“, гр. Батак;
3. Становище на Министерство на културата – изх.№ 93-00-13 /06.04.2012;
4. Решение – 477 /31.03.2011 на Община гр.Батак

14.05.2012

С уважение:

1. Даниела Гаджева, Гр.Пазарджик
2. Атанас Георгиев
3. Иван Кемилев
5. Бисерка Деянова
6. Спаска Урушева

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 мнения за “Грубо посегателство срещу националната памет на българите

 1. 06:ДА ОПАЗИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА Понеделник 14 май 2012

  ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ОН-ЛАЙН ПЕТИЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ И
  ВПИСВАНЕ В СПИСЪКА НА ЮНЕСКО НА ИСТОРИЧЕСКАТА ЦЪРКВА-КОСТНИЦА ГР.БАТАК НА АДРЕС: http://www.peticiq.com/kostnica_batak

 2. http://buditel1batak.blog.bg/history/2012/12/11/signal-do-glavniia-prokuror-na-rb-za-nedopustimo-po-zakon-ra.1029850
  До: Главен Прокурор на Република България

  С И Г Н А Л
  /отворено писмо/

  Относно:

  Недопустими по закон действия от Община Батак за
  разпореждане/дарение/ с обекти Публична Собственост-
  Недвижимата Културна Ценност-църква-костница и музей ,,Св.Неделя“
  и Движимите Културни Ценности-кости и дръвници-Основен музеен фонд

  1.Закононарушения при издаване от Община Батак на Акт №110 от 05.09.2000г. за Публична Общинска Собственост за Историческа църква-костница, „Св.Неделя“ в гр.Батак – Недвижима Културна Ценност с категория Национално Значение, с който Акт е присвоена Публична Държавна Собственост и искане за отмяна на същия.

  2.Намерение на Областния Управител на Област Пазарджик да не забележи закононарушението по т.1 и инструкциите дадени в становището на Министерство на Културата изх.№ 93-00-13/ 28.11.2012г., с което по наш сигнал е сезиран от Министъра на Културата за упражняване на Правомощия по чл.32 ал.2 от Закона за Администрацията за отмяна в двуседмичен срок, считано от 30.11.2012г., на горецитирания Акт №110 за ПОС от 05.09. 2000г., одобрен със закононарушения от Кмета на Община Батак.

  3.Закононарушения при последващи решения на Общински Съвет Батак за промяна на собствеността на Историческата Църква-Костница от Публична Общинска в Частна Общинска -съотвентно решения №477 от 31.03.2011 и №488 от 21.04.2011г..

  4.По Отношение на Движимите Културни ценности-Закононарушения по решение №505 от 30.06.2011г. за дарение от ОС Батак на Пловдивска митрополия на Движими Културни ценности-Основен Музеен Фонд – кости и дръвници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s