Забраната за пушене е грубо посегателство срещу свободата ни, което не бива да бъде посрещано с мълчание

Вчера цял ден по медиите течеше някаква дразнеща еуфория по повод на забраната да се пуши на обществени места, най-вече във всички заведения. Разгеле, най-после се европеизирахме цялостно, тръгнахме окончателно и безвъзвратно по пътя на „циливилизацията“ и прогреса! Гледайки този ентусиазъм, наподобяващ с нещо ремсистската „романтика“ от началото на комунистическата ера, човек няма начин да не си помисли: „Всичката Мара втасала, та и…“

Аз съм непушач, но съм бил пушач, и то много години. Гледната ми точка, така да се каже, е обективна. И точно поради това смятам, че забраната да се пуши на „обществени места“, които обаче са частна собственост, е грубо посегателство както срещу свободата, така и срещу ненакърними човешки права както на пушачите, така и на собствениците на заведения. Забраната за пушене е симптом за една крайно опасна тенденция и аз като непушач не мога да се радвам, че накърняването в случая на свободата и дори на достойнството на дадени „себеподобни индивиди“ мен лично не ме касае – понеже свободата за мен е висша и безусловна ценност. И тя не може да бъде потъпквана на никакви основания, дори и заради такива умилително лицемерни мотиви като „загрижеността за човешкото здраве“. Ако трябва да избирам между грижата за здравето и свободата аз ще избера свободата, защото за какво ми е здраве ако не съм свободен?! Не ща държавата да се грижи за моето здраве и да ми се меси по такъв един нагъл начин, грижата за моето здраве си е моя работа.

Като свободолюбив и толерантен човек аз не мога да търпя гаврата над пушачите, щото в тяхно лице в момента се потъпква един базисен принцип на модерните общества: държавата не бива да се меси в дадени сфери, към които се отнася и „това невинно удоволствие“ каквото е пушенето. Ако не реагираме сега, когато по недопустим начин се накърняват човешки права, утре, когато и наши права бъдат нарушени, дали ще има някой, който да реагира, т.е. да ни защити?! Прочее, пръв поборник срещу „порока на пушенето“, който е започнал да се бори с него със забрани, е Адолф Хитлер. Утре на вманиачени политици може да им хрумне да забранят и други „вредни“ и „опасни“ неща, примерно яденето на месо, алкохола, слушането на даден вид музика или четенето на даден вид книги (четенето на книги разваля очите!), дори секса, даже и пътуването с автомобил и какво ли не още. Ако си мълчим сега, когато сме в началото на този път, в един момент ще стане късно и диктата на държавата над живота ни ще стане непоносим.

Тази сутрин откривам, че има и други хора, които не разделят ентусиазма на забранителите на пушенето: икономистът Йордан Матеев е написал текст под заглавие По пътя към робството, в който аргументирано показва защо забраната за пушене е опасна грешка, която не бива да бъде посрещана с мълчание. Той привежда също така и най-подробен анализ на проблема около пушенето на „обществени“ частни места (обществени места, които са частна собственост), с който ви съветвам да се запознаете, понеже това е един перфектен и много убедителен анализ: За свободното пушене, без популизъм и, на второ място, продължението на тази статия: За свободното пушене, без популизъм II. Човек – разбира се, става дума не за какъв да е човек, а за човек, за който свободата все нещо значи! – не може да не се съгласи с основната му теза:

Пътят, по който вървим е опасен. Това е пътят към робството, описан прекрасно от Хайек преди много години. Той минава точно през такива на пръв поглед благородни забрани като забраната за пушене. И стига до диктатури.

Изцяло споделям тая теза и се солидаризирам, че трябва да се противопоставим на този груб опит на държавата да се меси в частния ни живот. Защото, както и да го погледне човек, това да пушиш или да не пушиш е въпрос на личен избор, е частен въпрос. Воден от същите мотиви се противопоставям и на опита на държавата да се меси по недопустим начин и в сферата на възпитанието на нашите деца, имам предвид новия Закон за детето. От години водя борба за премахване на държавната тирания в сферата на образованието, ала, за жалост, неколцината, които правим това, съвсем не сме разбрани и подкрепени от „масовия човек“. На когото, в нашенски условия, свободата, както и собственото му достойнство, са последна грижа!

Радващо е, че още един сериозен анализатор има смелостта да възпроптае срещу посегателството над свободата ни; с тезата на Ал.Андреев от „Дойче веле“ искам и да завърша своя коментар; той пише ето какво:

Европейците не бива да поемат по пътя на така наречения „здравен фундаментализъм”. Насила хубост не става, както казва народът. Хората, които искат да вредят на здравето си, ще го правят и занапред. Тютюнопушенето може да се ограничи и един ден да отмре не чрез все по-строги и все по-идиотски забрани, а чрез ограмотяване и закрила на младите хора. Освен това, нека не забравяме, че човешкото здраве е важно, но то не бива да се издига на пиедестал. За човека са важни и други неща – личната му свобода, правото му на наслада.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

12 thoughts on “Забраната за пушене е грубо посегателство срещу свободата ни, което не бива да бъде посрещано с мълчание

 1. Много неадекватно изказване, което погледнато отгоре изглежда добре аргументирано.

  Пушенето не е забранено – не и категорично и безусловно, както и продажбата на обектите на пушене остава напълно легална. Забранено е да се прави в затворени помещения, където то внася нежелани рискове – пожароопасни, за здравето на останалите посетители, както и обслужващия персонал и др.
  Забраната е правилна, защото защитава правата на тези, които не желаят здравето им да бъде увреждано пасивно, както и да бъдат осмърдявани против волята им.
  Забраната е грешна, защото не е мотивирана правилно и е поставена в закон, който дава погрешна представа за причините.

 2. Просто ми е интересно , как няма в нашата страна един елементарен юрист, който да им навре измисления закон там където трябва…. Може би ще трябва да се обърнем към Асен Блатечки и неговата кампания за „ФЕЪРПЛЕЙ“?

 3. моля да се забрани и притежанието на тютюневи изделия, защото иначе е ясна идеята – разделяй и владей – пушачи и непушачи – пак си намерихме как да си решим проблемите

 4. И аз съм непушач, но бях, а вече 24 години не съм. През тези години на непушене се убедих, че по-нетолерантни хора от пушачите няма! Признавам, че вероятно и аз съм бил такъв, това е много ясно! Те пушат арогантно навсякъде, тровят не само себе си, не само близките си, тровят децата си, тровят и всички околни, които като овце им търпят пушека. Недай, Боже, ако някой от непушачите потърси сметка защо се пуши в зони, където това е забранено! Моментално пушаческият гняв го отнася като смерч американска сглобяема къща! И, чак сега, когато човешката цивилизация се опитва да спре този отвратителен порок, пушачите се сещат за демокрация, конституция, човешки права! Ами да скочат и наркоманите, те права нямат ли? Да се друсат по тролеи, автобуси, музеи, театри! Мисля, че наркоманите веднага трябва да се организират и да почнат борбата за правата си! Да скочат алкохолиците, какво по-хубаво от това да се напиеш и пребиеш жената и децата? То, и тровенето на децата едва ли е по-добро от пребиването им? Но, скъпи пушачи, защо не спазвахте моите права през целият ми живот, питам аз! По-скоро ще спечеля джакпота от тотото, отколкото да чуя пушач да ме попита: – Мога ли да запаля една цигара във ваше присъствие? Пали и аз съм длъжен да изляза да дишам кислород навън, ха сега излизайте да пушите вие там! Смешен плач!

  • Има всякакви видове пушачи, както и непушачи. Има и нахални непушачи. Примерно преди време: седиш си в купето за пушачи, решаваш да запалиш цигара, и дамата отсреща почва да въздиша и да протестира; питаш я защо е седнала тук като е непушачка, тя те нарича „глупак“ и прочие, и такива непушачи има; а че има нахални пушачи, спор няма…

 5. Подкрепям изцяло статията!Някои хора наистина са големи зомбита!Като властта им каже,че мисли за тях..и те вярват!Само дето утре ще наруши и техните права!Така се действа:малко по малко!И,докато се усетят,вече никаква свобода няма да е останала!Ще ги следят в нета,ще им отнемат правата над децата,тоталитарната държава ряпа да яде пред т.нар.демокрация!През ден нов закон за ограничения и тормоз,някои от които напълно излишни!И защо го правят?Правят го,защото преди можеше най-елементарно да ни смачкат,а сега не бива.Трябва да ни контролират съзнанието,да ни убеждават,че черното е бяло и да ни баламосват,за да не мислим за реалните си проблеми.Трябва всичко да изглежда лустросано,да ни обработят,че и злото е за наше добро.И го постигат!Пенсионната възраст се била качила,значи те мислят,че има срив и работят по темата.А младите,че няма къде да работят и ще се увеличи безработицата,какво им пука?Инвалидите били злоупотребявали,значи трябва да няма инвалидни пенсии за хората.Безработните да се газят,че не плащат осигуровки,нищо,че нямат право на лекар и болнично лечение,ако не платят кеш.Така ден след ден все нови групи отпадат от грижите на властта под предлог,че тя се грижи за други и за „обществения“ интерес.Само че никого не пита какъв е той,нали?

 6. Не може да искаш да опушиш околните си ако те не са съгласни. Не става въпрос за забрана човек да пуши и пущи, а за да не го натрапва на другите. Законът защищава нечии права, ама кой да го види.

 7. Ситуацията преди въвеждането на закона беше най-правилна. Имаше преградни стени между залите за пушачи и непушачи. А не като сега – 2-ма души в заведението, 30 човека извън заведението. На това ли му викате „цивилизация“???? Една приятелка изобщо не може да спи, защото спалнята й е над една софийска дискотека в центъра! Цялата дискотека е навън до 4 ч. сутринта.

 8. И кой ви опушваше в залите за непушачи,дами и господа?!Или за вас е валиден „принципа“ на шопа:Я не сакам ази да съм добре,я сакам на Вуте да му е зле?!Това е истинската ви цел,нали?!Да си изкарате злобата някому!Независимо от чия страна на барикадата сте,дали пушите или не,дали пиете или не,дали имате деца или не,дали имате кола или не,вие винаги ще сте на страната на онзи,който тормози другите и активно ще участвате.Само да намерите повод!

  • хей бездимните запомнете това веднъж и завинаги.не сме длъжни да ви пазим здравето не сме нито от „армията на спасението“ нито сме „червен кръст“.много е просто стойте далече от нас пушачите.в гората не вълците пазят човека а той се пази от тях.не ви ли беше достатъчно че заради вас ни изгониха от заведенията какво още искате?.само веднъж да отменят закона та да спрете с вашите неистови крясъци защото сте омръзнали на всички

 9. Много ви благодаря за интересната статия.За това пушете стана доста голям проблем, но като цяло едно най вече ме подразни факта, че всичко се прие и следващата година имаше опит да се махне тази забрана.Но нима здравето не е най- важното.Сега не ели по – добре когато влезеш в едно заведение чист и добре ухаещ, да излезеш и по същият начин на не целият вмирисан на цигари.Струва ми се че трябва в да се гледа малко по – глобално над всичко, което се случва.Който иска нека пуши, но нека и да се уважи,този който не иска да диша димът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s