Какво е да си „народен човек“ и кое именно е „народното“ у Бо(й)ко Борисов?

На едно място чета следния коментар, който ме заинтригува така, че не само му отговорих, но и предлагам около него да се проведе една по-задълбочена дискусия; ето какво написа този човек с никнейм AZ, а по-долу можете да прочетете какво аз му отвърнах:

Някакъв поет, на когото досега не му бях чувал името (Румен Леонидов) казал, че „Бойко Борисов е народен човек, дори прекалено народен, и се пише за него“ и според него това било съвсем нормално. Много бих искал да знам какво означава „народен човек“ и какво е да си прекалено народен – защото често съм го чувал включително и за Тодор Живков, който също бил народен човек? Изобщо нямам представа какво е да си народен човек. Аз народен човек ли съм или ненароден? В училище също не са ни казвали нищо за нородните човеци и разликата между тях и останалите. Бих искал да знам, защото явно това е важно: в България и народните човеци се ползват с особен статут за разлика от само човеците.

А ето сега моя коментар на горното:

Чудесна тема поставяте, драги AZ, наистина е твърде любопитно да се разбере какъв смисъл влагат в израза „народен човек“ тия, които го употребяват така често, и то по адрес на една бивша, но не по-малко арогантна мутра: Боко. Или за един наглец и простак: Тодор Живков. Все били „народни човеци“ тия двамата и такива като тях – и се пита нормалният човек, като ги слуша: и кое им е „народното“?

Какво, искат да кажат, че щом тия именно са „народните“, народът ни е като тях, тъй ли? Боко и бай Тошо са (или бяха, в случая с правешкия простак) невиждани наглеци, народното у тях е именно тая наглост, така ли? Значи наглостта е нещо като архетипическо народно и българско качество, така ли трябва да се разбира? Или простотията е такова качество? Или дебелашката хитрост? Или склонността да прецакват най-масторски другите, в крайна сметка обаче всички сме прецаканите, а неколцина само са се облажили…

Явно крайно ниско мнение имат за народа ни тия, които определят и Боко, и бай Тошо за „народни люде“, за „човеци от народа“. Или са народни тия двамата щото са неуки или учили-недоучили, щото са крайно неинтелигентни? Или щото са успели да сбъднат народните копнежи, именно, свинарят да стане цар, а роденият да слугува – генерален секретар, президент или премиер? Или щото Боко по-специално умее хубаво да си държи ръцете у джебовете като пич, а това много се аресва на народо, това ли му е на него „народното“? Кажете, не знам, затова питам? Или щото говори простонародно, затова ли е „народен човек“? Имам чувството, че ако изразът „народен човек“ звучи в нечии уши като комплимент или похвала, то това само означава, че тия уши или не са мити, или са с извратена чувствителност, знам ли какви са точно?

И ми се струва че е твърде интересно и любопитно да се помисли повече по така и така подхвърлената тема, с удоволствие ще участвам в една такава полезна дискусия. Полезна е щото ще ни помогне по-ясно да разберем себе си, какви сме ние самите и колко струваме и като народ, и като индивиди…

А за Румен Леонидов имах сякаш малко по-добро мнение, но ето, сега се питам: и той ли се включи в хора на подлизурковците спрямо Боко, дирижиран от нашия роден Караян на подлизурството – Бареков?

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s