От днешния протест срещу политическите репресии и уволнения в образованието

Р. Радев: При ГЕРБ сякаш се връща чл. 1 от комунистическата конституция

(ЗАБЕЛЕЖКА: В оригиналната публикуция на същия материал на сайта на агенция БГНЕС може да се чуят и видят и откъси от проявата на видео.)

Партизаните на ГЕРБ трябва да се назначават, това е положението. Това заяви Райчо Радев, директор на спортното училище в Перник, който на 21 юли обяви гладна стачка против политическите уволнения в образованието.

Въпреки че протестът се проведе в камерен състав лятната жега не попречи на Радев да застане пред Министерски съвет и да защити своите искания. „В момента има акция за моето политическо уволнение, то започна през февруари. Началникът на инспектората, който управлява община Перник в образованието, ми предложи да се откажа от длъжността директор, независимо, че имам защитен 1-ви клас квалификация. Имам противоречия с началниците. Имало е винаги назначения по политически причини, но имам усещането, че по време на управлението на ГЕРБ тези назначения станаха много и сякаш се връща чл. 1-ви от комунистическата конституция (за ръководната роля на партията – б. р.)“, каза още Радев.

Той уточни, че няма възражения спрямо проверката, която се прави спрямо него, а протестира срещу тенденциозността на тази проверка, която според него е предназначена да постигне неговото уволнение, за да може на негово място да бъде назначен човек на ГЕРБ. Радев сподели, че като представител на спортните училища в Комисията по образованието работи за налагането на нещо, което по неговите думи министерството на спорта не иска – наредба за спортната подготовка. Министерството на образованието се противопостави на тази наредба, успях да убедя депутатите, че това е жизнено необходимо за спортните училища, допълни протестиращият.

Българинът, за разлика от много други граждани на демократични страни, няма чувствителност за неговите лични граждански права, продължи стачкуващият директор. „Затова правя протеста и гладната стачка – за да се обърне някакво внимание и ако е възможно в законите на Парламента да няма политически уволнения в образованието.“, заяви Радев. Подкрепа към каузата на Райчо Радев изрази и учителката Анна Ананиева, която предаде и подкрепата на проф. Минко Балкански. /БГНЕС

София / България

ЗАБЕЛЕЖКА: Интервю на Райчо Радев по Нова телевизия може да се види и чуе ето на този адрес (интервюто започва някъде към началото на втория час на предаването).

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s