Попадайки в гравитационното поле на властта официализиращият се блогър неминуемо става неин сателит

Г-н К.Павлов (Комитата) е започнал да описва за бъдещите си мемоари паметните събития около поканването му през изминалия уикенд на среща с Премиера: виж До момента, в който стана интересно. За целта, респективно, е възприел и подобаващия стил на писане, способен да ознаменува тия вълнуващи моменти от живота му – леко тържествен и патетичен стил, който да предизвика един ден завистта на бъдните поколения че не са имали шанса да живеят в нашето така интересно време. Засега само е налична първата част от тия вълнуващи записки, обещано е продължение. Зачетете се в тия редове, за да не съжалявате, че сте пропуснали ето това, примерно:

… На входа ни прибраха телефоните и ги заключиха в едни чекмедженца при охраната. Дадоха ни ключето.

Нагоре по стълбите и, малка приемна и голям кабинет. На креслото до ниската масичка до вратата вдясно седи премиерът Борисов. Става. Здрависваме се.

– Казах на Дянков, Цветанов и Добрев да дойдат и те да говориме – споделя той.

Такова трябва да е било чувството в момента, в който гладиаторът разбрал, че на арената срещу него вместо един, ще пуснат четири лъва, за по-интересно.

Спомних си и моите познати, които категорично ме съветваха да приема покана в такъв кратък срок, защото аз се дърпах. Представих си ги как ми махат от публиката…

Разбира се, в стила на криминалните романи с продължение на най-интересното текстът прекъсва, та читателят да чака с неустоимо нетърпение продължението; многообещаваща също е и пряката реч, което подсказва, че от цялата история може да се получат в крайна сметка не скучни мемоари, а повратен за бъдещето на литературата ни романтичен исторически роман. Абе, мама му стара, хубаво е, че все пак живеем в такова вълнуващо време, изпъстрено с ярки исторически личности като Борисов, Дянков, Цв.Цветанов и оня, младия, как се казваше, министърът на икономиката де, не се сещам в момента за името му, но и той, естествено, има запазено място в историята ни, щото, изглежда, е много даровито момче.

Като прочетох с нарастващ трепет цитираните по-горе редове редове, не се сдържах, понеже съм гадняр, да разваля малко идилията и емоцията, пишейки следния твърде неприятен рефлексивен коментар:

Четейки текста и някои от коментарите в съзнанието ми се появи досадна мисъл: ако признанието на блогъри от властта е нещо като тяхно „официализиране“, то това последното им придава статус, нямащ нищо общо с най-голямото очарование на самото блогърстване, което, разбира се, е свързано с отдадеността, с пристрастеността им към свободата. Видяхте ли в клипчетата как Комитата и Асен Г. внимателно мерят думите си при дефинирането на своите въпроси?

Властта вероятно има толкова мощна гравитация, че свободата на блогъра отива по дяволите когато той бъде въвлечен в неговото поле, а това става когато той се остави по някакъв начин да обслужи тая власт. За да се поясня: вие как смятате, Бареков нима може да се държи като свободомислещ ум? Не знам защо, но гледайки клипа, човек има впечатлението, че и тия двама блогъри се отправят по пътя, който един ден ще ги доведе до плачевната участ, до трагедията на Бареков.

И най-непохватният блогър има огромно предимство пред официализираното обслужване на властта: той е свободна, сиреч, той е независима личност, той е личност, която зависи само от собствената си съвест. Попадайки в гравитационното поле на властта официализиращият блогър неминуемо става неин сателит.

Нима някой може да има илюзията, че в тия отношения Боко ще бъде сателит на дуета Комитата-Генов, а те ще бъдат притегателния център?! Това, господа, е невъзможно. Бойко успя да подчини на „аурата“ си (тя, разбира се, е и парично обезпечена) де факто всички български медии, та едни блогъри ли ще му се опрат?!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s