Даже и с „намалението“ руснаците ни продават газа на ужасно висока, убийствена за бизнеса, кожодерска цена!

Проправителствената пропаганда гърми тия дни, че сме били постигнали „голяма победа“: руснаците ни били намалили с цели 11% цената, на която купуваме руски природен газ, в замяна на което ние пък сме се били съгласили да участваме в строежа на газопровода „Южен поток“ през българска територия. Платените подлизурковци на правителството в медиите взеха даже да правят сладникави предизборни внушения: леле, сега с колко ли ще падне цената на парното, на тока, да енергогоривата дори?! Пропагандната манипулация се очертава да е грандиозна; но ето каква всъщност е горчивата истина за случващото се; публикувам един коментар, взет от приятелски блог, който хвърля достатъчно ясна светлина върху проблема:

Този филм не го ли гледахме март месец? И ако влезе със задна дата (от април), това не означава 33% (3 трим. х 11%), имайки предвид, че цената е за 1000 м3?

Пак напомням цените, на които Газпром продава на Германия и България – 330$ и 490$ за 1000 м3. Дори с 11% намаление пак ще са доста по-високи от немските! Като не инвестираме в алтернативни трасета, Русия ще ни дере в цените!

Средната цена на шистовия газ в САЩ $65.

За сведение на онези, които опонират, че през Босфора не могат да минават танкери с втечнен газ за България, Украйна води преговори за такова преминаване, докато България изпроводи в Турция своя Вежди Рашидов за културен лаф моабет (бел. ivo.bg).

Капанът е $10 млрд. – 30% договорено участие при сега цена на южен паток $30 млрд. и след 10 години ще нарасне двойно. Икономически роби на РъФъ както е желанието на РъФъ с любезното съдействие на момченце министър и неговите шефове рубладжии.

Сега плащаме газа на варварите около $600 за 1000 куб.м. Колко са 11%? Падаме на $ 534 – което е ужасно висока, убийствена за бизнеса, кожодерска цена! Поробването на българския народ под руско въглеводородно робство дължим на Гоце и Овчаров. Липсата на стратегия за напускане на руската енергийна зависимост дължим преди всичко на Мутрата. Виновниците се разхождат по живо по здраво и вместо да бъдат обесени публично на МОЧА, ние играем белот с уродите.

Ша сфинявате, тва кой газ е – оня дето го вдигнахте с 16% преди 5 месеца ли? Една проста сметка, ако позволите:

Ако е бил на цена Х и сте го увеличили с 16%, е станал 1,16 Х. Сега като го намалите с 11% става 89% от 1,16Х = 1, 0324 Х.

Предвид, че е бил на тия цени през летния сезон – реално за новия отоплителен сезон го продавате с 3, 3.5% нагоре.

Та кое точно ми намалихте?

Природен газ, цени:

САЩ – $250, Южна Америка – $120, Китай $160

Я пак? Това втора серия ли е на филма “Намалението на газта в България”? Вярно, че има много баламурници все още в тази наша държава, които се хващат на празнодумията на тази групичка хора, не мога даже и управляващи да ги нарека, които най-нагло продължават да се гаврят с нас!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s