Обръщение на Иван Костов до Президента по повод едно въздухарско изявление на г-н Плевнелиев

Уважаеми г-н Президент,

Със следните основания възразяваме категорично на Вашите твърдения пред “Дер Щандарт”: “Ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа – активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда”; и: „… чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори.”

1. Вие повтаряте мита, че „активите” в икономиката, завещани от Живковия режим, са стрували 30 млрд., а са били продадени „само” за 3 млрд. евро. Той тръгва от бившия главен прокурор Н. Филчев и се подема като предизборна теза и основна пропаганда на БСП през 2001 г.

2. През призмата на реалната държавна собственост митът се разпада така: В над 95 на сто приватизационните сделки са за акциите (участията) на държавата, а не за активите на предприятията. Цената на държавните участия се определя както от активите, така и от пасивите. При масовата приватизация на сравнително финансово стабилни държавни предприятия акциите им са оценени през 1996 г. на 250 млн. лева, които са 22.08 на сто от подлежащата на приватизация собственост. През 1995 г. правителството на Жан Виденов оценява всички държавни активи по балансова стойност с методика на Световната банка на 580 млн. лв.

Изводът от тези факти е, че комунизмът у нас рухна, поради икономически фалит, впрочем признат официално от БКП. Този фалит беше неизбежен при размера на пасивите на командната икономика в 1989 г., който значително надхвърля нейните активи. Пасивите формираха голяма част от 12-те млрд. долара външен държавен дълг, заради който през 1990 г. премиерът Луканов обяви пред външните кредитори фалит на България. Те формираха дори по-голям размер необслужвани вътрешни кредити.

3. През призмата на доходността на капитала митът се разпада напълно. Не съществува нито един анализ, почиващ на международно призната методика за оценка, който да доказва, че акциите на силно губещи държавни предприятия струват претендираните 30 млрд. евро. Закъснялата касова приватизация у нас стартира реално едва в края на 1997 г., когато, както Вие сам посочвате, страната ни вече е претърпяла два държавни банкрута, причинени от БКП/БСП. Според статистиката, общият финансов резултат на държавния сектор в икономиката за 1996 г. е загуба от 583 млн. долара, а отрицателната му рентабилност е 15 на сто. Всеки може да направи преценка колко струва капитал, който се самоунищожава напълно от загуби за по-малко от 7 години.

4. Положението в България е същото както в останалите бивши социалистически страни. Затова общият краен баланс от тяхната приватизация в края на 2008 г. е положителен само в няколко от тях, между които е и България. В бившата ГДР например, чиято икономика би трябвало да струва в пъти повече от българската през 2007 г., приватизацията приключва окончателно с колосалната загуба от 104.5 млрд. евро. Това е прието от Бундестага за нормално, защото по думите на Ханс Шрьодер, президент на приватизационната агенция „Тройханд”, „Нито Тройханд, нито обединена Германия биха могли да преодолеят по друг начин резултатите от 40-годишната комунистическа диктатура в икономиката.” (Прочети ДО КРАЯ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

4 мнения за “Обръщение на Иван Костов до Президента по повод едно въздухарско изявление на г-н Плевнелиев

 1. Приватизаторите по колко препродадоха приватизираните активи ? Само за едно голямо предприятие купено за $50 000 от складови наличности получиха $20 милиона и $50 милиона от част от земята на предприятието – по $500 на квадратен метър. Предприятието е в центъра на голям град.

  • Радващото е, че всяко споменаване на името на Костов предизвиква осъществявано с комсомолски плам опониране от разни интернетни платени писачи, т.е. ченгесарски мерзавци като тоя по-горе. Хубавото е също така, че тия последните са все по-некадърни и неспособни на никаква оригиналност, а когато се опитват не само да повтарят заучения урок, ами и да кажат нещо от себе си, както тоя по-горе, тогава бълват някаква съвсем смехотворна простотия. Но най-хубавото е, че бесът им, че омразата им по отношение на Костов не намалява, напротив, расте. Което и показва, че Костов продължава да върви по верния път щом така хубаво вбесява мерзавците и ченгетата.

   Критерий за истинността, за правилността на поведението на политиците у нас е този: харесват ли те мерзавците и ченгетата или не те харесват? Щом неистово те мразят и плюят, значи си прав, значи си на верния път.

   Костов е най-мразеният, никой друг политик не е толкова мразен колкото него от ченгесарските мерзавци и от поръчителите на техните мръсни поръчки. Сами си правете сметката какво означава това.

   Краят на Костов в политиката ще дойде едва тогава, когато ченгетата почнат да го хвалят. Те обаче са достатъчно прости да не се досетят за това; злобата, неистовата им злоба им пречи да схванат нещо толкова просто, толкова близко до ума намиращо се…

 2. Драги г-н Жорко Жоров, нима с Вашия коментарец след истинните : пределно ясни и за неспециалист икономически доводи на най-успешния в новото ни време премиер на България, Вие го оборвате!?!
  Разбира се, че не!
  Къде е спал Вашият втори „финансист“, дето бил дал много по-висока
  цена за посочените от Вас активи, когато те са били продавани открито,
  с обявеното със срокове законно тайно наддаване при първата им продажба от държавата, че после решил да си отвори широчко кесията и така да облагодетелства първия кредитор, а не държавата – отговорете си на този въпрос първо, ако можете.
  Пък после си разсъждавайте, колкото си искате за смехотворните, за големите живковски – „тука има, ама май, че ги нема“ 30 милиарда, та
  дори в евро ли, на печално повтарящите ги след големия профан в икономиката и само там ли за жалост – днешния премиер на страната:
  неговите разнокалибрени поддаквачи, между които се оказва за още по-голямото ни съжаление и неговия президент.
  Дали Иван Костов ще успее да депрофанизира президента с точните,
  ясните и истинните си икономически доводи, на чиято основа България
  започна своето възраждане в новото време – това предстои да видим.

  25.09.2012г. ВЛАДИМИР МАРИНОВ ПЕТКОВ-ТРАШОВ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s