В.Новодворская: „Срам ме е да живея в Русия!“

Помествам откъс от текстовия вариант на последния видеокоментар на г-жа Новодворская в блога й, наречен ГЛАСЪТ НА АНТИСЪВЕТСКА РУСИЯ. Излишно е да казвам, че изцяло споделям оценката на случилото се, която руската „желязна леди“ дава; в течение на деня, живот и здраве да е, ще гледам да намеря време да преведа текста на български, та без проблем да го разбират и по-младите, ония, които никога не са учили руски език по задължение, както го учихме някога ние:

Разгромлен гей-клуб. То есть, вваливается толпа в марлевых масках, начинают всех бить, всё громить… И, мало того, что они там разгромили всё оборудование и побили геев, так девушка-бармен в больнице. Разбили очки, стёкла попали в глаза.

Полиция не очень торопилась защитить, хотя им сразу же дали знать. Я думаю, на каждом углу останавливались специально, и пиво пили.

Что же это делается? Где безопасность, где равенство всех перед законом? Получается, что теперь геи клубы не могут иметь? Потому что небезопасно себя обнаружить, небезопасно признать свою нетрадиционную ориентацию, небезопасно вместе провести время. Потому что придут какие-то негодяи, и начнут тебя убивать и калечить.

Я думаю, что здесь надо срочно что-то делать. Иначе мы скоро дойдём до уголовной статьи в Уголовном Кодексе, по которой когда-то сидел Параджанов. То есть, людей будут обвинять в нетрадиционной сексуальной ориентации, и затем сажать на 7 лет.

Это варварство, это нецивилизованность, это азиатчина.

Мне очень стыдно. И вообще стыдно жить в России, но это ещё дополнительный повод. Совсем как в Пакистане; совсем как в Афганистане; совсем как в Египте. Ты там только скажи, что ты гей! Немедленно на тебя набросятся, и не с поцелуями, а с камнями.

То есть, увы, хотя бы по этому признаку, мы очень чётко попадаем в Азиопу, а никак не в Европу. И от этого хуже только нам.

Отношение к секс-меньшинствам – это индикатор. Не обязательно ходить на гей-парады, но страна, где гей-парады запрещают – это нездоровая страна, это очень зажатая страна. Это страна, где нет не только секса, и, там… нетрадиционного секса (это бы ещё полбеды), это страна, где нет свободы.

А ето и самия видеоклип, за ония, които предпочитат да чуят целия коментар:

А ето и нейния знаменит коментар, наречен „Особеният път на Русия“:

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Едно мнение за “В.Новодворская: „Срам ме е да живея в Русия!“

  1. Параджанов въобще не е бил хомосексуалист, но в скандално интервю за датски вестник е хвърлил бомбата, че е преспал с членове на ЦК на КПСС. Това е дошло в повече на властта и след скалъпен процес режисьорът е изкарал 4 години в наказателна колония, накрая помилван от Брежнев след личното застъпничество на Луи Арагон. Макар че между тази присъда и случката, за която говори Новодворская, има интервал от цели 40 години, аналогията е очевидна… с времето на застоя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s