„Системата“ на свободата – демокрацията – ако е разумно устроена, не е в ущърб на никой

Във Фейсбук си позволих да направя малък експеримент; заложих нещо като казус, който може да се използва с успех и за учебни цели, примерно по предмета гражданско оразование. Ето самия казус, а пък по-долу можете да прочетете и кратката дискусия по този повод, в която участва и бившият депутат Павел Чернев:

Ето какъв диалог сме провели с една госпожа преди време:

Светлана Христакиева казва: Господин Грънчаров, във виртуалното пространство сега често се употребява фразата “Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!” Твърди се, че тази фраза е Ваша. Вярно ли е това? С уважение!

Ангел Грънчаров каза: Не, уважаема госпожо, не аз съм авторът на тази “крилата” фраза; предполагам, че тя е творение най-вероятно на моя съименник и съфамилник, който носи също така името “Елтимир” – за да се разграничава от мен. Ако моя милост трябваше да изкаже нещо подобно, то аз, според разбиранията си, щях да кажа следното:

“Не може нации, на които единственото им постижение е якото лочене на водка и ракия, да дават акъл на нации, чиито представители са стъпвали даже и на Луната – наред с всичките си други невероятни и страхотни постижения, най-великото от които е че са се пристрастили до един към свободата!”…

А ето и дискусията до този момент по горния казус:

Pavel Chernev каза: Да допълня, ако може – не приемам наставления и правила от нации, които в глупавия си либерализъм и политическа коректност, са се самоосъдили на изчезване и робство, допускайки да бъдат върнати в 7 век чрез ислямизация. На такива морони не се доверявам ….

Vladimir Cvetanov Rachkov каза: Не сме допуснали,не са ни питали !

Капка Вачева каза: Те тези нации не се интересуват много какво приемат лица, публично нагло лъгали. На такива лица знаят как да показват къде им е мястото.

Ивайло Крайчовски каза: Фразата е публикувана от мен като говорител на БИРЕНАТА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ: ”Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!”

Vladimir Cvetanov Rachkov каза: Означава само, че са им повече алкохолиците…

Ангел Грънчаров каза: Г-н Чернев, либерализмът, или уважението към свободата, не може да е нещо глупаво, понеже ако е така, то тогава най-умното е да се прекланяме на диктатурата, на тиранията. Съгласен съм обаче, че системата на свободата, ако е разумна, трябва да бъде устроена така, че със свободата да не се злоупотребява в ущърб на никой, нито на малцинствата, нито на мнозинствата, нито пък, особено, на отделно взетия човек. Това е най-трудната за постигане задача на демокрацията, политическата система на свободата.

Аз лично съм човек демократ и продължавам да вярвам в свободата, въпреки че тя поражда много трудности и изпитания. Които обаче автентично свободните хора намират начини да преодоляват. Не е изобщо лесно обаче, както някои си го представят, примерно, мислейки си, че свободата трябва да е само за едни, а да е насочена срещу други. Тиранията пък изобщо не е спасение, вярно, тя много проблеми решава, но на ужасно висока цена. Без свободата е лесно да се живее, със свобода обаче е истински трудното. Затова тиранията не е изходът.

Тъй че работата е твърде сложна. Трябва много да се мисли и да се търсят разумните решения. А хората, които уж в името на свободата работят против интересите на други хора, трябва да бъдат озаптени, да бъдат вкарани в правия път – но със законни средства, разбира се. Съвременната демократична държава има нужния за това ресурс, стига да е ръководена от честни и смели, немалодушни хора. Каквито сред политиците, да признаем, са крайно малко, особено пък у нас…

Vladimir Cvetanov Rachkov каза: Ако не може да се контролира свободата – трябва да се смени системата…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s