Когато народът тръгна към Парламента да хвърли няколко домата, наизлязоха бронираните с щитовете…

Протестът беше в рамките на нормалното. 200-300 души, имаше и домати.

Далеч по-интересно обаче беше другото, което издава доста повече неща. Полицията традиционно беше повече от протестиращите. Но нещо друго се различаваше сега. Бяха оградили доста широк периметър, така че мятане на домат трудно да стигне до стените на Парламента. Протестиращите бяха сбутани в единия ъгъл на площада, като дори не беше спряно движение, което е логично да се направи при масов протест. Колите и полицията да пречат на протеста – очевидно. Като народът тръгна към Парламента да хвърли няколко домата, наизлязоха бронираните с щитовете.

Всичко много приличаше на събитията от 1997 г. Някак имаше усещане за отделяне на властта от народа, и за умишлено поддържане на дистанция. Само огражденията липсваха. Сякаш властта се страхуваше от народа и се беше супер презастраховала, вкл. с очевиден саботаж на правото на протест. Не разбрах с какво няколко домата могат да застрашат властта, но очевидно тя ги намираше за опасни и се погрижи домати до Парламента да не стигнат. Вместо това го отнесоха каските на полицаите и продължаващите да минават коли, които не бяха спрени дори тогава.

Не знам дали преувеличавам, но ми се струва, че бяха много уплашени този път управниците.

Разбира се, личното ми мнение е, че далеч по-ефективно срещу правителството на глупостта, е да инвестираме в неокостовизма. Вече е на 3,6%, официално признати, което е 6% от гласуващите или към 200 хиляди гласа. 200 хиляди бюлетини ще уплашат Бойко повече от 200 домата. Най-малкото по-трудно ще спре бюлетините…

Тепърва има какво да се развива в неокостовизма, това е началото само…

Написа: Dobri Bozhilov

Снимка: Iv Velichkov

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s