Б.Борисов направи две кардинални грешки за една година: с мораториума на шистовия газ и сега с подписването на „Южен поток”

Прочетох едно твърде интересно интервю, съдържащо важни за всички нас тези: Алекс Алексиев: Незабавно премахване на мораториума за шистов газ и отказ от договора с „Газпром” след влизането в сила на Третия енергиен пакет. На това основание държа да ви препоръчам и вие да прочетете същото това интервю. То е публикувано в Агенция „Фокус“ вчера, 30 ноември 2012 в 13:17 часа:

Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания в София, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Господин Алексиев, договорът на България с „Газпром” за „Южен поток” вече е факт. Какво е вашето мнение?

Алекс Алексиев: „Южен поток” е нов гаф на правителството в енергийната сфера, след мораториума за шистов газ. Въпросът е дали е гаф, който носи дългосрочни вреди на България, или е едно сравнително временно явление, без особено стратегическо значение. Отговорът на този въпрос зависи от по-нататъшните действия на правителството.

Фокус: Как може да е временно явление, ако е дългосрочен договор с ясно дефинирани задължения за двете страни?

Алекс Алексиев: Съвсем лесно. България може утре да се отрече от договора в момента, когато влезе в сила Третият Енергиен Пакет на ЕС (очакван през март 2013 г.) като се мотивира, че договорът с „Газпром” противоречи на европейски закон, задължителен за страната. Русия може да ни заплашва с даване под съд, но няма да стигне до никъде. Защо например, не желаят да съдят Украйна, която открито нарушава всички клаузи на договора си с „Газпром” от 2009 г.? Между другото, договор, който е почти същия като българския.

Фокус: Каква полза ще има България от подобен отказ?

Алекс Алексиев: Ползата за нас би била – евентуален отказ на Русия от монопола върху „Южен поток” под европейски натиск и даване възможност на други производители да използват тръбата за износ в Европа, след като се построи. Тогава тази тръба може да стане звено от системата за пренос на каспийски газ до Европа. Това би било добро решение за България, тъй като ние ще имаме и нови снабдители и допълнителни транзитни такси.

Фокус: Но не смятате ли, че това е малко вероятно, като се има предвид как ревностно „Газпром” защитава монополните си позиции?

Алекс Алексиев: Не вярвам, че подобен обрат на нещата е чак толкова немислим за „Газпром”. Те, разбира се, се репчат, и се правят на неподатливи, но практиката показва друго. Напоследък няколко европейски държави получиха от тях сериозни отстъпки в цената на газ, някои чрез Арбитражен съд, други тихомълком. Правят компромиси, защото са в доста уязвимо положение. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

ЗАБЕЛЕЖКА: А ето краткия коментар, който моя милост реши да напише под линка към този текст във Фейсбук:

Нека и „левият“ Обама да дръпне така вироглаво щръкналите уши на „десния“ Борисов, на „десното“ менте Борисов, което се самозабрави дотам, че почна да прави глупост подир глупост! Даже и по дебелата тиква да го удари няма да е зле – белким малко увре! Нека и Обама да му дръпне поне малко ушите, нема да му дърпа ушите само батюшката Путин я?!

Като си избираме такива катили да ни управляват, нека да се излагаме по всички полушария на всички земни кълбета!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s