Разумната и демократична алтернатива и опозиция на олигархичния посткомунизъм на ГЕРБ, БСП, ДПС и техните пионки и слуги

Документът, който привлича вниманието ми, е Доклад на Иван Костов пред Десетото Национално събрание на ДСБ. Прочитам го с интерес. Представям документа – аз лично по-силен, точен и обоснован анализ на ситуацията в страната отдавна не съм чел! – пред приятелите си във Фейсбук ето с тия думи (понеже не мога да си кривя душата и винаги казвам и пиша това, което мисля!): „Заслужава да се прочете. Щастие за България е че има сериозен и умен политик и държавник от ранга на Иван Костов…“; с тези думи представям и вам този доклад; безспорна истина е, че България не разполага с по-добър и по-способен политик от Иван Костов; ето няколко най-силни момента от документа, които ми се иска да стигнат и до хартиеното издание на блога, именно до в-к ГРАЖДАНИНЪ:

Нашите решения на най-острите проблеми.

Срастването на властта на последните три правителства с монополите е основната причина страната ни да затъва вече четвърта година икономическа криза и депресия. Злоупотребите с господстващо положение са във всички ключови сектори – енергетиката, земеделието, храните, лекарствата, медиите, застраховките. Монополните цени, често превишаващи международните, намаляват реалното потребление на домакинствата и убиват семейния, малкия и среден бизнес. Тези злоупотреби с цените доведоха до закриването на значителна част от фирмите – 1/3 в строителството, близо половината в търговията, значителна част в индустрията и услугите. Едва половината от фирмите се пререгистрираха, а в половината от регистрираните няма нито един зает работник. Повече от 300 000 души престанаха да се самонаемат и осигуряват. Почти всеки трети млад българин е без работа.

Единствено икономическият растеж увеличава ниските доходи и намалява високата безработица. За него са нужни инвестиции. У нас те намаляха драматично и причина за това е, че предварително разпределеният и затворен от олигарсите пазар не допуска откриване на нови производства.

Масовата корупция в администрацията, в обществените поръчки, в търговското съдопроизводство спират инвеститорите. Малцина се осмеляват да инвестират в страна, чийто съд е корумпиран от олигарсите, а публичните поръчки се печелят от едни и същи, свързани с властта фирми.

Икономическо развитие има там, където има свободна конкуренция. Пазарът се саморегулира само, когато държавата противодейства на монополите инасърчава конкуренцията. Борбата за потребителя еосновния двигател на растежа на благосъстоянието. У нас конкуренцията е задушена от малки за мащабите на Европа, но достатъчно големи за българския бизнес монополисти. Господстващото им положение досега ревностно е бранено и създавано от правителства на Сакскобургготски, Станишев и Борисов.

Нашето политическо решение е държавата драстично да ограничи и санкционира монополистите и да отвори българския пазар за свободната конкуренция. Това задължение на правителството и законодателитене се прилага, защото властта е в симбиоза с нарушителите. От върховете на управлението на страната тази олигархична симбиоза разпространява корупция навсякъде. По тази причина е недосегаема за правосъдието. Поради еднаквата си природа и обвързаност БСП, ДПС и ГЕРБ не потърсиха и не дадоха доказателства за осъждане на корумпираните политици и магистрати.

Затова ние сме непримирима опозиция на последните три управления.

Доверието и оптимизма ще ни изведат от кризата. От 2006 година насам българите са най-нещастните хора в Европа. Причината е, че управляващите вече 12-та година не модернизират страната, а я връщат към миналото. Затварят целенасочено обществото ни в гетото на посткомунизма.

Мнозинството от българите се страхуват от ширещата се престъпност и от милиционерското насилие. Ние сме единствената страна в ЕС, в която масово обират селски домове; единствените, които не можем да се развием високодоходно интензивно земеделие, поради масова полска престъпност. Поради това, че силови групировки налагат несправедливи цени на продукцията на земеделците.

Стигнахме до безпомощното признание на отговорния вицепремиер, че страната ни е „оазис на организираната престъпност“. У нас властва беззаконието. Има отказ от правосъдие. Законът не се прилага еднакво за всички. Правозащитните и съдебните ни органи са под постоянно критично наблюдение от ЕС.

Ние предлагаме радикална реформа на МВР, прокуратурата и съда, включително промяна на Конституцията. Доган, Станишев и Борисов не я правят, защото лично са нарушили закона.

Българите са несигурни за своето здраве поради все по-некачественото и скъпо здравеопазване. Обезверени са от влошаващото се образованието и възпитание на младите. Виждат обезценяването на малките си пенсии и неефикасността на социалното подпомагане и грижи, недостатъчната подкрепа за майките и слабата защитата от безработица.

Всичко това се дължи на отказа от реформиране и модернизация на изпадналите в криза сектори. Страхът от вземане на нужните управленски решения, заради тяхната непопулярност, доведе до най-лошото – до разпадането на солидарните система на гражданското ни общество. Това днес е причината за все по-масовата несигурност и разочарование. Прочети ДО КРАЯ >>>

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

3 мнения за “Разумната и демократична алтернатива и опозиция на олигархичния посткомунизъм на ГЕРБ, БСП, ДПС и техните пионки и слуги

 1. Благодаря ти ЛЪЧО, за препубликацията и линка към пълния текст на този толкова истинен доклад: честен, ясно очертаващ, проблемите и още по-ясно, типично по „Иван Костов – ски“ посочващ пътя пред разумно мислещите българи, за да бъдат решавани те по най-добрия за всинца ни начин.
  За да бъде родината ни мястото, където не само ние, но и децата ни ще поискат да реализират живота си.
  За да бъдат постигнати на дело и ефективно, а не популистко-олигархично – русофилски истинските ценности на истински изповядващите ги , знаещите как и можещите да ги постигнат дясно мислещи хора на България.
  А те категорично, безсъмнено и безспорно са :
  ДЕМОКРАТИ за СИЛНА БЪЛГАРИЯ!

 2. Названието „национална конференция“ е напъллно неадекватно,по инерция от „националните партийни конгеренции’ на комунистическата сган. Не може всяка партия да има своя „национална“ конференциуя,защото би се оказало,че всяка партия има своя „нация“ Пълна порнография,дори стила и фразеологията на иван коство са взаимаствани от речите на комунистическите функционери. И няма нито една дума за борбата срещу комунистическата напаст. С което костов доказа,че нее никаквъ антикомунист. Иска да внуши на наивните си почитатели,че комунистите са победени,или най-малко антикомунизма не е вече на дневен ред….И наивните българи вярват да се къса.

  • Пишете, простете, пълни глупости 🙂 Излагате се просто. Но понеже сте анонимник, та това явно не Ви смущава…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s