Отворено писмо на гражданина Парпулов до Премиера Борисов, апелиращо за известен морал у управляващите

Получих от г-н Р.Парпулов текста на негово Отворено писмо до Б.Борисов. Веднага публикувам писмото му и дори се подписвам под него – понеже споделям изцяло позицията на уважавания г-н Парпулов; ето какво пише този човек:

Отворено писмо до Министър-председателя на България

Господин Борисов,

Повод за настоящото писмо е въпросът за раздадените даром пари („бонуси”) в Комисията за защита от дискриминация. Никога не съм се захващал да коментирам такива въпроси защото ги смятам за извън моята компетентност. Но сега нещата не са до компетентност, а до съвест и морал.

Направи ми впечатление как доц. д-р Ана Страшимирова говори за това. Касаело се просто само за сума колкото една заплата от 3 хиляди лева. Защо бил този шум?! Какво пък толкова станало?! Връщат ги…

Да, но не като резултат на угризения на собствената им съвест, а под натиска от станалия скандал!

Вие, предполагам, добре знаете, че средната пенсия в България е 271 лева, т.е. повече от половината пенсионери (между които съм и аз) трябва да преживеем от 1 януари до 31 декември с 3252 лева – с малко повече от това, което раздава г-жа Страшимирова над едномесечната заплата от 3 хиляди лева. Ами тази огромна част от пенсионерите, които са много под средния размер, замисляте ли се за тях?!

Не ме интересува какви пари се дават в една частна фирма. Там собственикът си ги раздава както прецени – защото тези пари сам си ги печели.

Тук въпросът обаче е друг – това са пари от Бюджета и не може така да се бърка в „кацата с меда”. Освен от пътища, магистрали, спортни зали, театри и прочие хората се нуждаят и от справедливост! Трябва да има и морал. Къде го този морал, щом и в Комисията по дискриминация го няма? Пък и, ако вярваме на журналистите, не само там, защото скандалите с „бонусите” не са от вчера.

Радомир Парпулов от Пловдив

Моля, който е съгласен с мене, да се подпише под това писмо.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България),изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

4 мнения за “Отворено писмо на гражданина Парпулов до Премиера Борисов, апелиращо за известен морал у управляващите

  • Глупости говорите, другарю Георгиев! Няма такова нещо. Лъжете. При мен всеки може да си говори каквото си иска. При мен има пълна свобода. Е, често повечето хора няма каква да кажат просто защото ги мързи да мислят. Такава е истината за моите часове.

   А Ваша милост, вместо да лъже, да заповяда, щом толкова е загрижена, в мой час, да види и чуе всичко с очите и ушите си, та да се успокои най-сетне – и да може вече оттук-нататък да спи спокойно нощем, без да се стряска от кошмари, продукт на страха Ви от “злодея Грънчаров” 🙂

 1. Напълно, изцяло, искрено и от сърце подкрепям и се подписвам под написаното от
  г-н Радомир Парпулов.
  Чест и хвала на такива събудени и умни пенсионери, толкова проникновени и така некверулантно разбиращи , а почтено, нормално, законно и съвестно : справедливостта.
  Която съвсем очевидно е потъпкана от безпомощното икономически, заради умствената си недостатъчност правителство – начело с Бойко Борисовата, разбира се.
  И далеч не, само в посочения случай, а и с последното му безсилие, а то е и нравствено в крайна сметка: да даде някоя коледна пара на най-бедните, камо ли на всички пенсионери.
  Ами, като си умствено и нравствено недостатъчен и не можеш… прав ти и път …догодина, нали така г-н Бойко Борисов.То ясно.

 2. Подкрепям написаното
  241 лева е моята пенсия и съм инвалид .пари за лекарства и лекуване
  Това е под линията на бедността

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s