Бог да пази България: по мутренски начин гербовашката власт наложи своя довереник Цацаров на поста главен прокурор!

На кого трябва да благодари Цацаров, SofiaPost 23/12/2012

Фаворитът на ГЕРБ Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор от раз, с гласовете на 18 членове на Висшия съдебен съвет. Това се случи въпреки съмненията в моралните и професионални качества на шефа на Пловдивския окръжен съд, при опорочени правила, обезмислящи съществуването на още две кандидатури и въпреки предупрежденията на Европейската комисия, че следи с внимание процедурата.

Членовете на ВСС демонстрираха фрустрираща липса на задръжки и сбъднаха всички прогнози за предизвестен избор. Вотът им в голяма степен решава съдбата на прокуратурата в следващите седем години, с оглед силната ѝ централизация.

Нещо повече, след като отделиха общо пет часа, за да чуят концепциите и да зададат въпроси на останалите двама кандидати – зам.-главния прокурор Галина Тонева и шефа на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, членовете на съвета дори не си направиха труда да покажат елементарно уважение към труда на колегите си и да ги подложат на гласуване.

Пълното дискредитиране на процедурата и избора за нов главен прокурор показа, че новият ВСС не е по-различен от предишния му състав – напротив конструиран е така, че да пази статуквото и да бъде угоден. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

ДОПЪЛНЕНИЕ: Часове след театралното демонстриране на „пълна прозрачност и предвидимост” от членовете на съвета Българският хелзински комитет напусна Гражданския съвет към ВСС, а Европейската комисия излезе със становище, че “Никой няма интерес ръководителите на ключови позиции да започват своята работа под сянката на съмнения. Разочароващо е, че Висшият съдебен съвет не избегна нови противоречия в тази посока”.

Само два часа след като българските медии отразиха позицията на ЕК, на сайта на президентството излезе следното съобщение:

„След като се запозна с предложението на Висшия съдебен съвет президентът Росен Плевнелиев подписа днес указ, с който назначава Сотир Цацаров за главен прокурор на Република България.”

В сайта не бе публикувана нито дума кое мотивира държавния глава да пренебрегне всички недостатъци на процедурата, с която Цацаров оглави прокуратурата, нито да опровергае опасенията, че „стабилния съдия” ще наложи обща наказателна политика и в държавното обвинение. Липваше и помпозното демонстриране на мъжество в спасяването на държавността, каквото бе режисирано и демонстрирано при клетвата на Венета Марковска.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s