Лили Иванова през призмата на изстраданата българска съдба и философия

Вчера гледах по телевизията едно интервю на Лили Иванова. Останах втрещен: тя говореше все за същото, все за тази изстрадана българска съдба и философия! За „лошите хора“, както тя ги наричаше, за завистниците, които през целия й жизнен и творчески път са я ръфали, за това как човек, въпреки ужасните обстоятелства, трябва все пак, стиснал зъби, да върви към успеха си, как не бива да се разпилява и да води напразни битки с посредствеността, с ония, които не мирясват, докато гледат възхода на един друг, много по-талантлив от тях човек.

Разбрах едно, защото тази все пак велика жена дава с живота си един чудесен пример, който е добре да го премислят по-младите: човек трябва да се отдаде изцяло на работата си, да я върши с вдъхновение и цялостно самоотдаване, да не обръща по възможност капчица внимание на завистливците („Ако някой ден се роди български гений, то това ще е геният на завистта!“, думи на Елин Пелин), да се спука от работа, да е постоянно активен и неуморен, и тогава дори и в ужасните български условия все пак може да се успее. Ала ще успеят малцина, ще успеят само най-силните; да, сила е онова, което се иска, за да се победят ужасните нашенски обстоятелства.

Е, най-накрая със скърцащи от злоба зъби общността ще признае успеха ти, но пак ще има мрънкала, които ще процеждат през стиснатите зъби:

„Е, какво толкоз пък, баба Лили, тя нещичко е постигнала, но пък за сметка на това е толкова злобна, себична, егоистична, нахална, ще ми пее тя докато е жива! Епа не разбра ли, че е крайно време да се оттегли, да даде път на младите?! Не, не отстъпва, егати нахалството, тя все да е най-отпред, не се ли умори от тази слава, от тия пусти пари, не пресекна ли на старческите й години тая пуста лакомия по парите?!“

Нали това ще каже някой нашенски кумир, някой загрижен за „общото благо“ Слави Трифонов, а пък народът ще въздъхне и ще рече:

„Да, прав е нашият Слави, евалла, как хубаво го каза! Точно такава е истината за баба Лили!“

Ето, такива сме: все да окаляме всичко добро и свястно, що изобщо имаме. И ето, това става за Лили Иванова, за „примата на българската музика и естрада“ и прочие; а какво в такъв случай да кажем за такива като някакъв си там Ангел Грънчаров?! Юруш, тоа поне можем да го унищожим, и дори никой няма да разбере за това как хубавичко сме го смазали и смачкали, как хубаво сме му отмъстили! Ще ми се мисли той за личност, ще ми има претенции, хайде де, откъде-накъде?! Ще съжалява обаче, че се е възприел за личност, ще си плати за всичко: юруш връз него, таваришчи, да го съсипем!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 мнения за “Лили Иванова през призмата на изстраданата българска съдба и философия

 1. Гледах Лили в предаването „Лице в лице“. Ако имаха уважение към Лили и другите български творци, щяхме да слушаме песните им по медиите. А не англоезичните. Това е и форма на заплащане. Оказва се, че годишно на чуждестранните песни се отчитат 3-5 милиона хонорар, а за нашите- под 100 хиляди. Затова нашите живеят в мизерия.
  ЛИЛИ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ГОСТ НА СЛАВИ- ТОВА НЕ Е ЦЕЛ НА ЖИВОТА И. ТЯ РАБОТИ НАД ТАЛАНТА СИ И ЗАТОВА Е ПЕРФЕКТНА. СЛАВИ- СЪЩО Е ДОБЪР, НО КУМ НЕЯ ДОПУСНА ГРЕШКА. ЛИЛИ ИСКА ДА ОСТАНЕ В ПАМЕТТА НИ, КАТО КАТЕДРАЛА, А НЕ, КАТО ГАЛОШ, КОЙТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ТОКА В КАЛТА.
  БАБА ЗА СЛАВИ Е САМО МАЙКАТА НА МАЙКА МУ! ВСЕКИ ГРЕШИ.
  Няма баба Лили- има госпожа Лили Иванова ПРИМАТА НА БЪЛГАРСКАТА ЗАБАВНА ПЕСЕН С ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ГЛАС, ТАЛАНТ, РЕПЕРТОАР, НЕНАДМИНАТИ ПОСТИЖЕНИЯ.
  БЪЛГАРИТЕ НЕ УМЕЕМ ДА СМЕ ДОБРИ, ДА ДАВАМЕ ШАНС НА РАЗЛИЧНИТЕ ДА БЪДЕМ УВАЖИТЕЛНИ, ОСОБЕНО НЕ ПОНАСЯМЕ ПО УМНИТЕ, УСПЕЛИТЕ, ТАЛАНТЛИВИТЕ. НЕ УМЕЕМ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ ДОРИ ОКОЛО КАУЗАТА, КАК ДА ЖИВЕЕМ ПО ДОБРЕ, КАК ДА ПАЗИМ БЪЛГАРИЯ. ИМАМ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ЗА ВАС, ЧЕ ВИЕ СТЕ ОТ ХОРАТА, КОИТО ИЗПИТВАТЕ НЕПРЕДИЗВИКАНА ОМРАЗА, КЪМ ХОРА, КОИТО НЕ ПОЗНАВАТЕ, ВИЕ СТЕ ТИПИЧЕН БЪЛГАРИН- БУНТАР, ДАЖЕ ТАЛАНТ. ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ Е ОБРЕЧЕНА НА УНИЩОЖЕНИЕ. НЕ ВИ ОБВИНЯВАМ..

 2. Ne,gn.Gran4arov! Tezi,koito iskat da Vi sma4kat,tova sa 4ervenite betoni i prostacite. A v obshtestvoto vinagi ima takava 4ast.Vie s „Pluvalnicite“ ne se zanimavayte mnogo.Ne slizayte na nivoto im. shtom ima Hora,koito spodelyat Vashite izvodi i sujdeniya,zna4e,4e putyat Vi e v pravilnata posoka! Pojelavam Vi veseli Novogodishni praznici i nay ve4e Zdrave!!!

 3. Да е жива и здрава да пее, за да противодейства на чалгата, която е планирана от хора на държавна сигурност още преди 89 г. След 89 г. сръбската чалга се замени с българска, още по-грозна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s