Що е „костовист“ – в гледната точка на едно високомерно копеле, арогантен тип, носител на предателското “буржоазно-елитарно” мислене

Философът Мартин Табаков, чието име знам отдавна, още отпреди 1989-та година, е написал в блога си The Bastille чудесен текст, който току-що прочетох по препоръка на приятел от Фейсбук; заглавието на този текст е: ДСБ не е партия, а манталитет. Чувствам се длъжен да споделя удоволствието от четенето на такъв един смислен, богат на смисъл текст с други хора, и затова го препоръчвам на читателите на своя блог. За читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ избирам тук началото на препоръчвания текст, а който желае, може да прочете целото в първоизточника:

Следващите редове изпълзяват откъм кюшето на стаята. И са писани от представител на малцинство, въпреки че е българин по ген. Авторът им усеща в ребрата си дискомфортния напън на пушкалото, държано в ръце от мнозинството, въпреки че и то е съставено от българи по ген. С една дума, наказаният е консерватор. Бог да се смили над душата му.

Няма нищо лошо в директния подход. Той е… десебарски.

Самата ДСБ не е партия. Партията по презумпция трябва да акумулира вот и да артикулира интересите на гласуващите за нея. ДСБ не акумулира вота, който заслужава. И ДСБ не може да опосреди интересите на българския избирател, понеже това ще означава да върви против благото на самия този избирател. А последното, разбира се, не се проумява в общество, чиято гражданска и политическа култура са далеч по-скормни, отколкото е самочувствието му.

ДСБ не е българска партия. Ако беше, щеше да има блудкав поглед, да смърди на ракия (долнопробна, дядова) и да си тананика чалга на екзотичен диалект. Както и да се движи небръсната, с разколебана от нечистоплътна съвест походка и раздърпани гащи.

Дискомфортът от присъствието на костовист, независимо дали на мероприятие с идеална цел или на опашката в магазина, е очевиден. Да си за “Костов” означава колкото политически консерватизъм, толкова и определена нравствена система, чиито императиви, уви, са трудни за преглъщане от целокупното общество. Защото конвенционалният българин удовлетворява себе си прозаично – запълва си стомаха с Цаца, чеша сексуалния си нагон с Цици, слуша Цеца и гласува за Цецки и Цецковци. Това е един Ц-живот. И, разбира се, българинът най-обича да Цъ-ка с език, недоволен от всичко и всички, без да забелязва, че самият той е Цървул.

За ДСБ не гласуват българи. Българите предпочитат да се абонират за кръчмите и популярните жълти вестници и въобще за социалната порнография. И организации като ДСБ се виждат суховати, залухарски, скучни на всички онези, които се будят по обед с махрмурлук и заспиват вечер между топлите тела на платените прелюбодейки.

Нашенецът е готов на недоволство и бунт само когато сервитьорка, с обидно трътлест задник, го Цака в сметката. Затова и когато инициативи и послания, отхвърлящи конформизма и зовящи за действие, излязат на бял свят, биват потъпквани от копита. Копита, чиито синини се разпознават лесно по гърба и на без това тъмносиньото ДСБ.

ДСБ, в която не работят българи за България. Защото десебарите не крещят “Булгар, Булгар”, почесвайки се мъжествено по преливащата “дискретно” изпод яката на ризите им космясала гръд. А самата България костовистите тормозят, понеже настояват за критични, макар и животоспасяващи операции, като реформи, било в администрацията или в сектора по здравеопазване. Въобще костовистът ръчка, бута, напъва милата си родина, която не иска и не може да се събуди от удобния си покой, в който грижливо я приспива една азиатска страна с европейски амбиции и тоталитарен подход.

Затова ДСБ е манталитет. ДСБ е повече психологически портрет, отколкото българска партия, в която българи работят за България. Десебарът е интелигентен човек, което си е неудобство в страната ни и минус в CV-то. Това неминуемо го прави неразпознаваем сред обществената вакханалия. Или ако все пак изпъква, то това изпъкване дразни възприятието на редовия нашенец, който се опиянява от съблазъните на безметежното съществуване и физическа инерция. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Едно мнение за “Що е „костовист“ – в гледната точка на едно високомерно копеле, арогантен тип, носител на предателското “буржоазно-елитарно” мислене

  1. Текстът за ДСБ е кръгла нула,допълнително подвждаш българските истински антикомунисти. Г-н Иван Костов е най-изискания и най-стриктния служител на комунистическата сган. Той не е антикомунист,за какъвто го имахме ние,които не давахме да падне една прашинка върху него. Навремето му повярвахме и гласувахме за него,дори много комунисти гласуваха за него,защото в предизборната кампания той обеще ,че ще проведе следствие за връшане на откраданатите пари от комунистите. Резултатът от това обешание?-НУЛА и половина. Никакви разлседвания не направи срещуи престъпленията на комунистите. Дори е извика на разговор проф. Тодор Вълчев,който участва в посланик в Република Сърбия,коагто той беше за пенсия. Представяте ли си драги антикомунисти,77-годишен финансист и Председател на БНБ да бъде изпратен като дипломат ,при това посланик,без до този момент да е имал и един ден дипломатически стаж. Г-н Костов не разговаря и с другия комунист,който беше шеф на БНБ-Любомир Филипов.

    А за отвраянето на досиетата на ДС и другите архиви на ПГУ-ДС да не говорим,пръста си не мръдна. Той е културен човек,толерантен политик,но не е никакъв антикомунист. Срещу комунизма има само едно лекарство-антикомунизма. Е,нито СДС,нито ДСБ са антикомунистически организации и ен са с антикомунистически доктрини. На кого са нужни тогава??/-ами на тези,които ги създадоха и им дадоха пари,а това са комунистите. Същото наравиха и с ДПС. Да не би някой д акаже,че и Г-н Ахмед Доган е антикомунист?-нищо подобно,,и той е стриктен служител на комунистическата паплач.

    Така е Г-н Грънчаров не се забелязват силни мотиви з ада се определи Г-н Костов като радетел и организатор на антикомунистите в България в борбата им срешу комунистите. Рано или късно неговата клика напълно ще се стопи. Г-жа Надежда Михайлова е също играчка под палта ана комунистите. Наремето ние нямахме пари за по един сандвич по време на демонстрациите а, тя си купи апартамент в една нова кооперация до кино „Петър Берон“ в кв. Иван Вазов. И знаете ли каква е квадартурата на апартамента й-поне 200кв. метра.

    Всички по списък измамиха българските антикомунисти. затова никога СДС не позволяваше на покойния Илия Минев да говори пред нас.Както и Янко Янков и други истински антикомунисти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s