Предложение за въвеждане на различна „тежест“ на гласа на избирателите според образователния им ценз

ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ ИЗБИРАТЕЛНИЯ КОДЕКС

Имайки предвид 40% неграмотност на българския народ можем да направим следния извод:

Съдбата на всички нас се определя от тази група неграмотни хора, които са лесно манипулирани и подкупни. Образованите, интелигентни и умни българи виждат безсмислицата и не ходят да гласуват. Мнозинството хора не уважават и не спазват законите – защото те са създадени от депутати, избрани с гласа само на 25% до 35% гласоподаватели. Оттук и неуважение към институциите – тъй като те работят по тези закони. От своя страна, този избирателен закон дава на новозабогателите (знаем как) парвенюта и не до там умни и образовани вече 24 години да ни управляват.

Българката не ражда, младите хора напускат страната – за да не се върнат повече никога в България. Жените и мъжете от средното поколение отидоха и отиват да слугуват в различни краища на света – за да изхранват невръстните си деца и стари родители. Това доведе до опростачване на нацията. Все още има възможност за спасение като променим Избирателния кодекс. Моето предложение е следното, макар да съзнавам, че няма кой да го подкрепи и внесе за обсъждане. Технически е лесно изпълнимо и то е:

БЮЛЕТИНАТА НА ХОРАТА С РАЗЛИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ ДА ИМА И РАЗЛИЧНА СТЕПЕН НА ГЛАС ИЛИ „ТЕЖЕСТ“:

Необразован – 1 глас
Основно образование – 2 гласа
Средно образование – 3 гласа
Висше образование – 4 гласа
Докторанти, доценти и професори – 5 гласа

Това ще намали купуването на гласове (няма да има интерес от купуване) и ще направи изборите по-качествени. В Европа, където демокрацията е установена много отдавна, нещата стоят по съвсем различен начин.

Не ме обвинявайте в елитаризъм, защото е абсурдно да се изисква поне основно образование за свидетелство за управление на МПС, а за избор на управляващи, а от тук и за просперитета на нацията да няма никакви критерии.

Написа: Паула Лайт

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 мнения за “Предложение за въвеждане на различна „тежест“ на гласа на избирателите според образователния им ценз

 1. Абсолютно необходимо е въвеждането на образователен ценз. Но трябва да се фиксира ниво на образование, под което въобще да няма право на глас. Осъжданите за криминални престъпления също трябва да бъдат ограничавани. И още – да се забрани гласуването в чужбина и на тези, които не живеят в страната. Един емигрант, който е абдикирал от страната си, от гражданството си няма право да решава съдбините й. Нека си дойде, пък тогаз.

 2. Аз мисля
  1. Необразован – НИКАКЪВ глас, ЛИЦА НАД 80 години също
  2. Депутати до 100 броя
  3. Велико народно събрание ( което трябва да се състои от 400 броя депутати ) да се избере при тези избори 2013г. като да работи една седмица и завинаги се премахва от конституцията. Да се възложи изработването на нова конституция
  3. Президентът да се избира от ПАРЛАМЕНТА
  4. референдуми: да се съчетават винаги с избори- за парламент или за кметове и за европарламент
  5. Всякакви закони да влизат в сила, както в Западните страни- 2-4 години след приемането им. Също така, да не се позволява промени за срок от 5 години
  6. Не съм против ЕС, но, до 22 год ние ще заплатим такса за членство- 10 милиарда, а ще получим по програми 7 милиарда, които те така ще завартят, че… ще исвоим само половината. Нека да има референдум- затова, че не бива да сме членове на ЕС, затоива сме най бедни- те ни затискат и нищо добро няма за просперитета на България.
  ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ, НО НЕ ВСИЧКИ ДА ИМАТ ПРАВО НА ГЛАС- АКО СА СТАРИ, НЕГРАМОТНИ И МУТРИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s