Президентът Плевнелиев наруши, без да му трепне окото, не само базисни принципи на демокрацията, но и самата Конституция!

Публикуван е на сайта на Президентството списъкът с назначените от Президента членове на т.н. „Обществен съвет“, който ще бъде нещо като тартор на назначеното пак от Президента служебно правителство. Значи някакви си там неизбирани от никой умници ще бъдат нещо като „мозъчен център“ на правителството, с този ход г-н Плевнелиев се подмазва на протестиращите, без изобщо да му хрумне, че накърнява исконни принципи на демокрацията и разпоредби на самата Конституция. Няма как, наложи се да реагирам, ето репликата ми по този повод от снощи във Фейсбук, а пък тази сутрин малко по-долу развих вкратце гледището си, т.е. обясних защо мисля и реагирам така:

Абе, със съставянето и овластяването на тоя „Съвет“ към служебното правителство Плевнелиев СЪВЕТСКИ СТРОЙ, той СЪВЕТСКА ВЛАСТ ли установява у нас бе?! Тоя пък на кой свят изобщо живее?! Откъде-накъде нелегитимен някакъв си „съвет“ ще стои над правителството, къде дават така?!

На какво основание се разбра и доказа, че членовете на този съвет към Президента и към назначеното от него правителство ще изразяват автентичното „обществено мнение“? Кой ги оторизира тях да говорят от името на обществото – и на народа? Кой ги избра да го представляват там? Аз не съм чул да е имало някакъв избор, Президентът ги е назначил, а пък т.н. „лидери на протестите“, що да си кривим душата, бяха утвърдени като такива от медиите, да, от същите тия медии, които ни натрапиха и Боко, и други такива „народни кумири“, т.е. манипулацията пак е налице и тук! Не само подозирам, но и долавям ясно грозна манипулация и крайна антидемократичност на този съвет, понамирисва ми на неизбираем орган на СЪВЕТСКАТА ВЛАСТ, на рудимент на комунизма.

И съм крайно разочарован, не крия това, че Президентът не изпитва никакво неудобство да демонстрира такъв явен антидемократичен манталитет; най-много обаче съм възмутен от това, че с изключение на единични гласове общността съвсем не се притеснява от това, напротив, намира го за „естествено“, ето това е най-обезпокояващото!

Самата институция „служебно правителство“ също е недемократична по естеството си, ами представете си, че по някакво чудо всички останат доволни от него и заявят: искаме вечно да ни управлява такова мъдро, пък макар и неизбирано от никой правителство, ръководено от такъв проницателен, но съвсем нелегитимен „СЪВЕТ„! Ами представете си, че народът в един момент завопие за СЪВЕТСКИ СТРОЙ? Какво ще правим тогава?!

Прочее, някъде пише ли във Конституцията, че служебното правителство трябва да се ръководи от такъв „СЪВЕТ“? Не пише, нали така? Ами в такъв случай на какво основание г-н Плевнелиев преправя и дописва сам Конституцията?! Или, другояче казано, я нарушава, без да му трепне окото?! Той не чувства ли, че този изобретен от него „СЪВЕТ“ е начин той самият да бяга от отговорност, щото по Конституция нему е вменена пълната отговорност за това какво ще прави служебното правителство. Ето че Плевнелиев, не мислейки какво изобщо прави и си позволява, се оплете като петел в кълчища в тази приумица да се подмазва на улицата!

Много ми е интересна обаче също така и реакцията на т.н. „политолози“, които, неизвестно за какво, са инсталирани също в този „СЪВЕТ„? Интересно ми е дали някой от тях, воден от принципите на демокрацията, ще протестира, ще се откаже от участие в такъв унизителен и опасен маскарад! Интересно ми е също така: като ще вършат такава важна работа, членовете на този съвет ще получават ли заплата за „народополезната“ си дейност? Би трябвало да получават поне хонорарец. Чудна работа става тази. Или ще работят на „обществени начала“, все едно са отечествено-фронтовски клуб.

Бравос, бравос, ще видим, всичко ще се разбере! Леле, каква хубава „демокрация“ зехме да си изобретяваме у Нашенско, а, ще ги бием ний американците в туй отношение, нашата демокрация ще работи съвсем без избори, т.е. нищо чудно да се окаже, че сме изобретили нещо като политическо перпетуум мобиле, а? Гении сме, нема що, същи гении! Кажете ми сега: как човек да не се гордее, че принадлежи към такъв талантлив народ?!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.
Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Едно мнение за “Президентът Плевнелиев наруши, без да му трепне окото, не само базисни принципи на демокрацията, но и самата Конституция!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s