Сблъсъкът между модерност и архаика в Пловдив

Ето за това клипче, в което млади хора от едно пловдивско училище танцуват, една директорка-моралистка с архаични и догматични разбирания уволни техния любим учител по английски:

А ето нещо още по-сюблимно от горната сцена, в която младите танцуват, ала тук учителите се излагат с крайно пошли разсъждения, за да защитят… директорката си:

Учители от Хуманитарната гимназия с контраподписка по случая „Харлем шейк“

С контраподписка излезе колективът на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий в Пловдив“. 61 учители са се подписали под изявление срещу част от интерпретациите в публичното пространство по темата с хитовия танц „Харлем шейк“. Той бе изигран от 33-годишния учител по английски език Христо Данев и ученици в двора на гимназията на 24 февруари.

„Да, живеем в друго време. Поколенията и ценностите се променят, но има стойности, които никога няма да изгубят смисъл. Една от тях е, че училището трябва да възпитава в дух на хуманизъм, истина, красота, морал, съпричастност… На коя от изброените универсални човешки ценности обаче служи случилото се в двора на гимназията ни на 24 февруари? И как то „възвисява“ младите хора? На какво ги учи?“, питат учителите в изявлението.

„В случая моралната и естетическа мярка е надхвърлена. Тя е тази, която прави от отровата лекарство, а преминаването й предизвиква обратното. Децата все още нямат чувство за нея. Ние сме тези, които трябва да им го създадем. Според нас радостта и доброто настроение се смесват с пошлост и лош естетически вкус в клипа на колегата Данев и децата.“, се казва още в изявлението.

МОЯТ КОМЕНТАР: Във връзка с горното искам да заявя: наистина съвсем не е зле директорката на това училище да си подаде оставката, щото видимо е ако не с древни или динозавърски, то поне със средновековни разбирания за същината на училището, на образованието и на отношенията учител-ученик. При това не се е посвенила да толерира кампания („подписка“) на учители срещу учител, което е нарушение на всякакви нравствени норми; явно някои живеят с представите на отдавна отминали времена. По една случайност добре познавам одиозната особа на тази директорка, която успя да се задържи на поста си цели 22 години (!!!); е, подиректорства си, нека сега да има доблестта да се оттегли, уволненият учител да заеме нейното място, а пък тя малко да поучителства, щото в цялата си кариера е била предимно администраторка – по причина на това, че явно съвсем не става за учителка…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s