Уместни неудобни въпроси и претенции към Радан Кънев

Аз също силно се смутих когато веднага след обявяването на изборните резултати Радан Кънев, зам.-председател на ДСБ, подаде, ни в клин, ни в ръкав, оставка: щото обикновено подават оставка в такъв момент лидерите, а не помощник-лидерите. Значи отстрани това изглеждаше така: „Думам ти, жено, сещай се, снахо!“, или нещо подобно, сиреч, с тоя жест Р.Кънев сякаш подканяше Костов да стори същото. Е, Костов подаде оставка, Р.Кънев пък, пак без да се замисли особено, заяви, че е готов да поеме тегобите на един бъдещ лидер на ДСБ! Е, тук вече нравственият момент ми дойде прекалено множко, така не се постъпва, г-н Кънев, не се постъпва така, щото е грозно. Тия неща се чувстват, а Вий, изглежда, не ги чувствате – и се увличате.

Ето, тази сутрин срещам във Фейсбук едно изказване, което точно отразява и моите възприятия, публикувам го без никаква редакция, а пък по-долу решавам да го препратя на г-н Кънев да помисли по въпросите и ако сметне за уместно, да отговори на тях; понеже иначе да си говорим сякаш зад гърба му не е уместно, истинското е да му го кажем в лицето и да видим какво ще отвърне той; щото проблемът с избор на нов лидер на ДСБ, пък и на всяка друга партия е крайно комплициран и сложен, особено когато се касае за политически лидер от висока класа, какъвто е г-н Иван Костов; много трудно е някой да застане на мястото на Костов и да не се усеща крайния дисонанс, аз така мисля; та ето сега претенциите ни към Р.Кънев:

Не беше логично да излезнат Москов и Кънев и да метнат оставки преди Костов и преди заседанието… В 4 часа сутринта… И заваляха логични коментари из фейсбук, че не тяхната оставка се е търсела… Радан си кроткаше и гледаше сеир. Още тогава нещо ми беше съмнително защо го правят. Причината е ясна – беше покана към Костов да направи същото.

От обръщението му (на Костов, бел. моя, А.Г.) към симпатизантите звучеше огорчение. На пресконференцията изглеждаше афектиран и обиден. Не че той нямаше да си я подаде, но Радан и Петър за мен в прав текст му показаха своето отношение, опитвайки се да го направят обществено достояние. Да не би да остана някой симпатизиант не разбрал?

И как така Радан след като си е подал оставка, заради лошите резултати се съгласи да поеме управлението? Къде е логиката тук? То да бяха избрали Костов тогава! Или си подал оставка, или не си. Никой не го прави, за да го издигнат на по-висок пост, освен явно Радан.

Имах много високо мнение за него, но сега смятам, че е един амбициозен кариерист и нищо друго. Колко е демократ той си знае. Явно отдавна се точи за стола на Костов. И може би тази му амбиция е единствената причина да не се омете с Прошко и компания. Надявал се е да направи кариера тук – в ДСБ. Ето, направи я…

Да не се чудим защо Костов отказва да коментира, да говори, да дава изявления! Въобще няма какво да се чудим!

Написа: Elitsa Milenkova

ЗАБЕЛЕЖКА: А ето какво написах на страницата на Р.Кънев във Фейсбук: Уважаеми г-н Кънев, простете, че го правя на Вашата страница, но ми се иска да видите тази публикация и да реагирате, да отговорите на въпросите непременно, важни и необходими въпроси са. И ще предизвикат нужен, полезен разговор; ето за какво става дума, а пък аз тия дни ще напиша и специална статия относно големия проблем за търсенето на изход в ситуацията с българската десница:

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

6 мнения за “Уместни неудобни въпроси и претенции към Радан Кънев

 1. Нека поадвокатсвам: Написаното е напълно грешно от горе до долу. Още вечерта на изборите Радан сподели че ръководството (воглаве с Костов) са се разбрали на другия ден да подадат оставки. Просто емоционално Радан е споменал в 4:00 че смята да го направи на другия ден. Второ, кой идиот в ДСБ смята че може да накара Костов да се оттегли? Ако той не иска никой не е в състояние да го накара защото партията е „негова“ (за добро и лошо). Относно пресконференцията ще споделя че това как изглеждаше е повече от логично след резултата на изборите. Ако и след това което написах не си промените отношението към казуса, ще почна да мисля че по скоро има сценарий срещу Москов, Радан и другите от колкото срещу Костов!!!

 2. На мястото на Радан Кънев никога не бих ви отговорила на такъв въпрос. Да се прави от мухата слон, представяйки погрешната интерпретация, възникнала в нечия глава на едно дребно действие, което може да има десетки други обяснения като чиста монета, вече представлява опит за внушение – особено когато то се разнася из ФБ. Така че моля не го представяйте за „добронамерен“ въпрос от симпатизант. Никаква добронамереност няма в развихрянето на собствената фантазия и предоставяне на нелепо обяснение. Това е подходът: да пусна аз, че сестра ти е ку*ва, пък ти после иди доказвай, че няма сестра“. Подходът, използван вече 9 години от ченгесарско-комунистите, както и нерядко от СДС функционери за нападки към Костов и ДСБ. Вменяване на мотиви на г-н Костов за дадено негово действие и после представянето на тази интерпретация на мотивите му като самата реалност! С който беше очернен образа му. Нечистоплътен подход – и то към враг! Това ли ще направим сега ? Този подход, с който сме се борили с години, самите ние ще го възпроизведем и ще го приложим вътре в партията си?!
  Г-н Грънчаров, с цялото ми уважение към Вас, Ви моля да подложите на размисъл, да преогледате подкрепата, която оказвате на хора с такъв подход. И функциите му. Стискала съм Ви палци и двата пъти когато бяхте в болница, молила съм се за живота ви, радвах се изключително на оздравяването Ви, без да Ви познавам лично, знаейки, че ще направите още много смислени неща. Това не е такова нещо!
  Наличието дори на елементарна добронамереност би накарала авторът на този въпрос да го зададе само като въпрос. А не съпроводен със зловеща интерпретация на едно действие на г-дата Москов и Кънев. Както е посочил преждепишещият тук, интерпретацията е нелепа. Бих могла да изтъкна още няколко обосновки за нелепостта и. Ще ги оставя за сега, на Вас. Силно се надявам да не се поддавате да ставате преносител на злонамереност, нито на идеи, граничещи с параноидност.
  Повтарям, на мястото на Радан Кънев, никога не бих отговорила на такъв „въпрос“. Както и нито г-н Филип Димитров, нито г-н Иван Костов отговаряха на злонамерени вражески интерпретации, целящи сплетни и слухове, които вървяха в изобилие. Призовавам към чистоплътност! Тъй като в калта, в която тъне всичко около нас, ако и ние я загубим – ние – хората от тъмносинята общност, изчезва всякаква надежда.

  • Г-жо Георгиева, никаква злонамереност няма във въпроса ми, просто си устройвам един тест, задавайки го по този начин. Нравствен тест. Интересува ме реакцията на г-н Кънев. Ако и той възприеме въпроса ми като „злостен въпрос на прикрит враг“, както, имам чувството, сте го възприела Вие, толкова по-зле за него самия. Ние, избирателите, имаме пълното право да задаваме на политиците си каквито искаме въпроси, а те са длъжни да отговарят на всякакви въпроси. Такова е моето разбиране за пълна откритост и честност на диалога с тях. Трябва да възпитаваме политиците си овреме, щото като ги изпуснем, след това иди ги гони, ала няма да ги догониш. Самозабравят се. Смятам, не това искате да се случи с Радан Кънев или с който и да било друг млад политик.

   А иначе ако толкова съжалявате, че напразно сте се молила за здравето на такъв лош човек като мен, не знам какво да Ви кажа. Начинът да се промени това положение е, чини ми се, да изобретите една молитва, с която да помолите висшите сили да ми пратят нова болест, която да ме сполети, знам ли какво да направите, щом толкова съжалявате…

   • „Начинът да се промени това положение е, чини ми се, да изобретите една молитва, с която да помолите висшите сили да ми пратят нова болест, която да ме сполети, знам ли какво да направите, щом толкова съжалявате…“
    Достатъчно ми е за да си помисля, че това е Вашия начин на мислене. А с Вашия аршин мерена е и тезата Ви за Радан Кънев. Това ме успокоява, защото мисля, че и двете ви тези да са грешни.

   • Е, радвам се, че Ви доставих толкова радост – и дадох нов импулс на съзнанието за Вашата собствена „безпогрешност“ 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s