Кратко разследване по въпроса доколко са спонтанни и безплатни протестите в София

За да проверя каква е истината – спонтанни или неспонтанни, сиреч, организирани и дори платени са протестите в София? – написах във Фейсбук следното, а пък по-долу можете по реакциите на хората да установите какви са възгледите и настроенията по повдигнатия въпрос:

Един мой приятел, философ, ми се обади вчера и ми каза: „В София две крила на мафията се джафкат помежду си за властта и за кокала. И си организират „спонтанни протести“ на улицата, играейки си с коза, наречен „народ“. Не бъди наивен да се подвеждаш, че в тия работи има нещо истинско. Стой настрана от тях…“ Не спорих с него. Замълчах си. Били давали пари на протестиращите. И така нататък. Не знам. Аз дори и с риска да съм голям наивник ми се ще да не е прав тоя човек… знам ли?!

Stephan E. Nikolov: Какви ли не оправдания може да си намери човек, за да стои настрана от политика, протести, отвратен от всичко в интелектуалната си безпомощност… Подобни аргументи ми напомнят комунистическият призив за неутралност след деветоюнския преврат 1923 г. – да се оставели взаимно да се изтощават „двете крила на буржоазията“. Разбира се, само след няколко месеца идва още по-неадекватна заповед от Москва – вдигайте се на въстание. Комунистите, обаче, дочакаха Червената армия през 1944 г. да им избърше сополите и да ги тури на власт. Ние няма кого да чакаме – докато тихо си псувахме в ъгъла, че „всички са маскари“, те взеха, че омаскариха всичко, за което мечтаехме – свободата, демокрациите, партиите, парламента…

Nina Karakoleva: Определено даваха репортаж как се набират платени момчета от фитнес залите в протестите на Атака, те са еднотипни, без деца, без възрастни хора и имат характерен профил, ама тези стотици хиляди… мислете бе, хора, а и колко пъти на вас са ви предлагали пари за избори или за някакви протести???

Dori Angelova: Не е прав този човек. Хората се бунтуват против абсурда…

Cvetan Georgiev: Аз всеки ден си протестирам съвсем безплатно, моите приятели също. Да не сме се минали, а? Я кажете къде раздават тия пари бе? Че аз щях да изкарам няколко пенсии до сега… Вече не знам за кой ли път се търси някакво оправдание и обяснение за протестите. А то е едно – ПИСНА НИ! ОСТАВКА! НЕ ВИ ЛИ ПРОГЛУШИХМЕ С ТОЗИ ВИК?!

Ангел Грънчаров: Казвам какво съм чул. Явно усилено се приказват такива приказки. Важно е да си даваме отчет и сметка за това. Аз не казвам, че им вярвам. Но да се знае какво приказват. От друга страна се питам често: и друг път сме се опитвали да организираме протести чрез социалните мрежи. Обикновено излизаха 10 човека и половина, не повече. Сега излизат хиляди. Спонтанно. Възможно ли е това? Или има някаква умела организаторска ръка? Само питам. Не казвам, че мисля така. Допускам го, интересува ме обаче истината. Не обичам да бъда заблуждаван и манипулиран. Не ща да съм наивник…

Все пак живеем у Нашенско. В България. Да не забравяме това. Нима и у нас вече има истински неща? В частност – истински протести?! Дай Боже! Дано, ама надали…

Nina Karakoleva: Скъпи приятелю направете ревизия на тези, дето ги слушате, аз такива познати дори във фейсбука нямам.

Cvetan Georgiev: Възможно е, Ангеле. Ако някой го беше организирал нямаше да е толкова време вече. Просто хората стават и тръгват. Нина Караколева, аз не слушам никого освен съвестта си, която е на 75 години. Не е малко. Ако не сте разбрала моята лична цел, ще ви я обясня пак – в момента тя съвпада с целта на хиляди хора – ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СЕ ОПОЗОРИ – ОСТАВКА!

Да допълня – всички партии в Народното събрание за изродени отрочета на БКП – нита една не е моя!

Капка Вачева: Приятели, не мерете по себе си и по своето отношение към протеста. Наистина има платени протестиращи, има организатори, които набират желаещи сред младите, т.е. щом се плаща някой иска да ползва. Съжалявам, но не бива да подминавате тези неща. България е малка и по един или друг начин тези неща се научават.

Ангел Грънчаров: При мен нещата стоят иначе: приятелите ми, дето мислят таман като мен, не са ми нужни, аз сам си зная това, което те могат да ми кажат, безполезни са ми. А виж тия приятели, дето мислят различно, ме импулсират да разговаряме, от тях има полза, с тях може да се спори, в такова приятелство има живот. Така ми се чини на мен. Не знам дали съм прав…

Г-н Георгиев, напълно те разбирам; аз също по тия причини ходя на протеста. И го подкрепям както и доколкото мога. Така мислим ние. Дано са повече тия като нас. Друг въпрос е обаче дали пак няма да ни прецакат. Друг да осребри позитивите от тия протести. Но това е отделна работа. Хубаво е да се протестира. Ако и не протестирахме в тази ситуация, щяхме да се покрием с неизмиваем позор. Щом протестираме, поне няма да се срамуваме после. И това да е само, не е малко. Тъй че: давайте да протестираме до дупка! Винаги има смисъл да се протестира! Винаги! Да се мълчи винаги е позорно! Да се търпи когато се гаврят с теб пак е резил! Тъй че: спасението е в протеста! В действието. В гражданското отношение. Да реагираме, та да покажем, че ни има. И че сме живи. Че не сме народ, съставен от мъртъвци. Или от… дръвници! От кратуни и прочие…

Nina Karakoleva: Не за мислене говоря, а за взимане на пари, дори скоро една жена ми каза давали по 100 лева искаш ли да ти се обадя… така и не се обади та такива съм ги слушала години наред.

Ангел Грънчаров: А за даването на пари, ще ви дам аргумент, който неоспоримо да докаже, че не дават пари. Знаете ли какъв е той? Ако даваха пари, протестиращите щяха да са толкова, че човек нямаше да се вреди и да намери място за себе си по паветата! Щеше да има стълпотворение от чакащи да земат некоя парица и да протестират. Представяте ли си какво щеше да стане ако даваха пари? Щяха да се избият на опашките, дето дават пари за протестиране. Аз не знам някъде да се е чуло за такива сбивания на опашките, дето дават пари. Ерго, никой не дава никакви пари. Иначе цяла България щеше да се юрне да иде в София и да се облажи от даваните пари. Тъй че пари никой никому не дава. За жалост на мнозина…

Капка Вачева: Няма опашки, върви по схема между приятели, познати, колеги. Да не би по избори да има опашки. Е, за цяла България не знам, но за Студентския град – да.

Nina Karakoleva: Воленовите поддръжници.

Ani Valova: Г-н Грънчаров, този философ от София ли е? Така може да говори човек, който не е тук сред хората и гледа някъде от далече. В първите години на прехода, когато площадите почерняваха от народ, и викахме „Долу БСП“ и т.н. – комунистите съчиниха и внушиха: „София не е Бългория“ – сега отново правят всевъзможни внушения на принципа: „Разделяй и владей“. Та извода ми за вашия приятел е: той или е комунист, или е много ограничен – или и двете! И още нещо толкова много хора не са платени! Платени са само провокаторите и то им личи!

Nina Karakoleva: А защо не говорите за Пловдив, има абсолютно затъмнение и цензура, само психопата е редовен на линия.

Cvetan Georgiev: Още един аргумент против тия пусти пари… Кой може да ги дава? Който ги има. Кой ги има? Олигарсите. Значи олигарсите да дават пари за протести срещу олигарсите! Как го виждате това? Уфф… айде стига с тази тема, аз да си гледам работата.

Snezhana Milanova-Gurov: Че дават пари дават, най-вече Атака. Но синът ми ми каза, че макар някои от неговите приятели си прибират парите, не се присъединяват към провокаторите на Болен.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s