Апокалиптични видения на някои паникьори: тепърва ни бил чакал свят, доминиран не от Америка, а от… Русия!

Това – виж публикацията Благодатният път на България е да върви с Европа и Америка, а не с руската имперска евроазиатщина, бел. моя, А.Г. – е интересна, голяма и сложна тема и наистина изисква пространен отговор, затова от моя страна само някои бегли размисли.

Не мисля, че в 21-и век е много редно да се мисли в остарелите категории на «фили» и «фоби», но ако все пак приемем тези понятия, можем да кажем, че в Европа има и други не по-малко и дори по-русофилски страни от България. Най-силна е русофилията в Сърбия и Черна гора, топли чувства към Русия има и в Чехия, Словакия, Гърция, Италия и др. Прага например е наводнена от руснаци, Черна гора и Сърбия пък са напълно изкупени от руснаците и т.н.

За българите като цяло можем да кажем обаче, че в своето мнозинство те даже не са толкова русофили, а имат по-скоро едно безразлично отношение към Русия, понякога съчетано даже с малко съжаление за участта на руския народ, които исторически е бил по-подтиснат дори от българите. На това обръща внимание например писателят Георги Марков. Между другото самата Русия на Балканите винаги е фаворизирала Сърбия за сметка на България. Комунистите впрочем, както правилно отбелязва Ангел Грънчаров, всъщност обичат не толкова Русия, а комунистическия СССР.

«Русофилията» и «русофобията» обаче не са паднали от небето, а имат своите исторически и културни корени. Така например поради исторически причини е безсмислено да се очаква от мнозинството поляци да «обичат» руснаците, както е невъзможно българите в своето мнозинство да обикнат турците. Да не забравяме обаче, че българите иначе не са народ, за който е характерни някаква изразена омраза към който и да било друг народ, дори към вековния поробител – турците.

«Русофобията» обаче е проблематична и поради една друга причина – не е редно по презумпция да се мрази всичко руско, защото макар че Русия открай време е имала една отвратителна политика и обществен строй, тя същевременно е страна с велики културни и научни постижения, които не могат да бъдат отречени и игнорирани. Светът не е черно-бял, нещата не са еднозначни и не може току-така да бъдат напъхани в някакви елементарна схема.

Колкото до Америка, тя несъмнено също има своите грехове и дори престъпления, защото няма идеални хора, общества и държави. Можем да я критикуваме за много неща, защото от европейска гледна точка много нейни черти са странни и неприемливи, но като цяло тя въпреки всичко е най-великата демокрация в историята досега.

За съжаление обаче зложелателите и критиците на Америка са прави в много отношения – тя е една залязваща сила. Американската икономика и финанси наистина са пред фалит. Вярно е също, че в някакъв смисъл Америка «ограбва» останалия свят, защото с долара държи световната резервна валута, което й позволява да печата почти неограничено пари и така да живее далече над възможностите си. В този смисъл Америка е една (все още) прикрита голяма Гърция. На хартия тя е все още първата сила на света, но отслабването във всички области е забележимо и това се признава и от водещи американски политици като Richard Haas например. Впрочем твърде показателна за нейната слабост и външнополитическа изолация е неубедителната роля и позиция на Америка в сирийския конфликт в момента.

Всички тези отрицателни процеси в американската икономика и общество съзнателно се стимулират и използват от нейните врагове начело с Русия и Китай, поради което съдбата на Съединените щати за съжаление изглежда предрешена и е възможно те да не доживеят до 2020 година.

Да добавя и това: би било много наивно да смятаме, че ЕС и Америка са свободни от русофилия или по-точно от „комунистофилия”. Голямата сила на Русия са най-вече нейните тайни служби, които за разлика от западните не са просто информационни служби, а активно се намесват в политиката в чужбина, като манипулират политическите, обществени и икономически процеси в степен, немислима и невъзможна за западните служби. Само 15% от ресурсите на КГБ служат на класическа разузнавателна дейност, останалите 85% са насочени именно към подкопаване и превземане на Запада.

В резултат на това можем да кажем, че ЕС днес въпреки всички привидности не е много повече от един придатък на Русия, респ. ОНД, респ. Евразия, но за съжаление Америка също е тотално инфилтрирана от комунистите. Във висшия политически establishment до най-високо ниво (повтарям: най-високо, мислете какво означава това точно) е пълно с „русофили” и московски агенти. Според някои оценки например Москва контролира около 100 депутати в Американския конгрес! Прочуете внимателно и биографиите на съветниците по национална сигурност на американските президенти от Никсън насам, на някои шефове на ЦРУ, на някои шефове на Федералния резерв и на самите американски президенти специално от Демократическата партия и ще се натъкнете на много странни факти и обстоятелства. Само загатвам, оставяйки място за собствени проучвания. Така че спасение от русофилите и комунистите за съжаление няма НИКЪДЕ, включително няма и в Америка.

Един консервативен американски анализатор вещае например превземането на Америка в скоро време по мирен и/или военен път от комунистите със следните аргументи:

„Възможно ли е това? Да отговорим на въпроса с въпрос: хората наистина ли смятат, че враговете на Америка ще я оставят на мира завинаги, че няма план за поставяне на Америка на колене? И че те просто ще ни ударят и след това ще ни оставят да се възстановим?

Логиката на враждата води до логиката на удара, която води до логиката на окупацията, завоюването, поробването и/или геноцид. Да си спомним какво направи Рим на Картаген.

Представата, че САЩ са прекалено големи, за да бъдат завладени, е представа, базирана на размер. Вражеската коалиция е има много по-голяма база от население и ресурси от САЩ, по-безмилостно ръководство, по-добро разузнаване, добра заблуда в действие и готови оръжия за масово поразяване. Няма нищо невъзможно в тази операция логистично или в някакъв друг смисъл. Ние вече се намираме в подготвителната фаза на “сивия терор”.

Ето защо такава атака е осъществима.

Аз очаквам САЩ да бъдат грозно изненадани по отношение на националната сигурност. Направил съм няколко предположения и нахвърлял сценарии за тази възможна изненада… Понякога греша в детайли или факти, но основните ми аргументи никога не са били опровергавани.”

Написа: Анонимен (Наречен от опонентите си „Г-н Хлопащата дъска“)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s