Начало на дискусия по вечната тема за това колко „вредни“ и „проклети“ били, видите ли, философите

По повод информацията Уволниха скандалния учител от Немската гимназия на страницата на учителите във Фейсбук се започна интересна дискусия; който е гледал въпросното клипче знае, че този учител е набеден, че бил „говорил сексуални мръсотии“ пред учениците, което е много хубав начин за разправа с неудобните личности, който ни е познат от славните комунистически времена. Но ето самия диалог, който започна, и в който, както и можеше да се очаква, „философите като цяло“ бидоха обявени, видите ли, за „вредни“ и „крайно опасни“; някои се радват, че бил уволнен, че личността му била съсечена без жал, че бил опозорен и прочие; аз, разбира се, възразих; абе типично нашенска психология, какво да говорим; та ето и самия разговор:

Мария Тодорова-Сандева: Искрено се надявам, че заради този никой няма да тръгне да обявява национална стачка, фактите и обстоятелствата тук настина са ужасни и то не в полза на „учителя“.

Мария Николова: На Детелин името му не е било четирилистно. Няма да има стачка. Ето така трябва да се отстраняват и директори със съмнително поведение и репутация.

Петя Перпериева: Той дори и от екрана си позволява да заплашва с анулиране на оценки… Горките ученици, колко ли време са го търпяли?!

Dobrinka Spasova: Г-н Грънчаров, обяснете ми това от ваша гледна точка. Имате едно и също образование и вече трима от вас затъват в проблеми. На път съм да забраня на децата и внуците си да общуват с философията. Без ирония.

Dina Netsova: Младежите винаги усещат духовната нечитоплътност. Не се съмнявам, че са прави. Преди години – 90-те – имахме един философ за една година, заместваше титуляр, и имаше подобен проблем. Училището ми е предимно с момчета и те не го харесваха и казваха, че се чувстват неудобно, заради малкото момичета в класа. И темите по сексуално възпитание трябва да се водят от лектори. В щатите имат сексуално възпитание още от 4 клас, но се водят разделено момичета и момчета от други преподаватели, не съм сигурна какви са – медицински лица или специално подготвени…

Ангел Грънчаров: Г-жо Спасова, опитвате се да обобщавате и да създавате погрешен образ на философите; там, където почнат да смятат „философите изобщо“ за „вредни“ и „опасни“, там се настанява несвободата и диктатурата. Впрочем, този човечец, уволненият преподавател по философия, както разбрах (видях го на екрана) не бива да бъде смятан за философ, щото това, което си позволи да каже, е крайно нефилософско, няма нищо общо с философията, беше, чисто и просто, глупаво и злобно. Не такива сме ний, философите, успокойте се, госпожо Спасова!

Ний, философите, драга г-жо Спасова, сме благородни хора, сме хора с твърде благородни души; важното е обаче да сме наистина философи, щото има някои, които, да речем, са завършили философия, но това съвсем не ги прави философи, вярвам, ще се съгласите с мен поне за това. Тъй че не бързайте да се вайкате и да проклинате философите само защото имало някой, който говорил някакви простотии за секса с учениците, пък бил, видите ли, завършил философия, та значи, видите ли, философите като цяло били крайно „вредни“, няма такова нещо, заключението Ви е съвсем некоректно.

Прочее, нищо чудно този човек също така и да е набеден от учениците, често става така, че дори и истински философи, поради царящата у нас антидуховна обща атмосфера в страната ни, не могат да бъдат разбрани от обществото, дори и от младите, от учениците. Това често се случва, да не кажа винаги се случва. Тъй че е възможно този човек да е набеден, криво разбран, нищо чудно да е успял да настрои хората срещу себе си, поради което и да са му спретнали „компроматче“.

Телевизията, дето била раздула случая, съвсем не вдъхва доверие, разбирате ли ме? Нищо чудно пък да е неудобен някому, та затова да са му спретнали компроматче. Няма да отречете, че и тия неща стават у Нашенско. Тъй че не мога да съдя окончателно по този случай, нямам информация. Но недейте да си правите глупави обобщения за това, видите ли, колко „вредни“ били философите – щото имало било някакъв си там учител, дето се бил изложил и прочие. Вие се изложихте с опита си да мислите, честно Ви го казвам. И най-добронамерено. И Вий, явно, имате зъб на философите: я разкажете защо така се е случило при Вас та толкова недолюбвате философите? Те, философите, не правят нещо толкова лошо, те правят едно нещо: мислят и обучават другите да мислят. Това не е толкова осъдително. Срещала ли сте изобщо някога истински философ, ама на живо, такъв като мен 🙂 – та да се осмелявате да съдите какви „изобщо“ били философите, колко били „вредни“ и прочие?!

Апропо, аз също доста време отделям за обучение на учениците си по секс (!), също съм бил подлаган на добре режисирани от администрацията скандали от „възмутени ученици и родители“, нещо повече, автор съм на единственото у нас помагало по практическа психология на пола, секса и любовта, което носи заглавието ЕРОТИКА И СВОБОДА. То е издадено на хартия от изд. ИЗТОК-ЗАПАД и доста колеги го ползват в часовете си, понеже у нас предмет сексуално образование няма, а трябва да има, разбира се.

Та затуй съм крайно подозрителен спрямо случая, както ни е представен. Пък и клипчето, в което говори този учител, уволнения, го показва като странен, но това, от опита ми в показването по разни телевизии го знам, е най-лесно да се постигне чрез подходящ монтаж. Като едното нищо телевизията ще те направи на идиот, стига да поиска, ножиците много помагат в туй отношение. Та затова нека да не плюем човека, а да се въздържим от съждение, за да не прегрешим поради непредпазливост и неинформираност.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s